Slováci vlani podali na Úrad špeciálnej prokuratúry 713 trestných oznámení, toto ich najviac trápilo

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 13:17 • 2 min
Slováci vlani podali na Úrad špeciálnej prokuratúry 713 trestných oznámení, toto ich najviac trápilo

BRATISLAVA - V roku 2016 vybavil Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR spolu 713 trestných oznámení. Vyplýva to zo Správy o činnosti ÚŠP v roku 2016, ktorá bola predložená do parlamentu. Zároveň v minulom roku obdržal ÚŠP 602 trestných oznámení od rôznych subjektov.

slovakia

left justify in out

„ Najväčší počet trestných oznámení predstavovali podania fyzických osôb nespokojných s činnosťou štátnych orgánov, policajtov, sudcov a prokurátorov, prípadne predstaviteľov samosprávy. Oznamovatelia veľmi často ani nevedeli, aký trestný čin mali napadnuté osoby spáchať, avšak subjektívne boli presvedčení, že išlo o nezákonné konanie. Argumentovali tým, že nedôverujú príslušným orgánom na okresnej alebo krajskej úrovni," konštatuje špeciálna prokuratúra.

 

Časť oznámení tvorili podľa ÚŠP podania fyzických a právnických osôb (podnikateľských subjektov), ktoré sa cestou trestného konania snažili riešiť medzi podnikateľmi vznikajúce, trvajúce a nevyriešené obchodnoprávne a občianskoprávne vzťahy.

 

„ Pomerne veľká časť trestných oznámení bola dôvodná. Väčšinou išlo o podania štátnych orgánov, na základe ktorých bolo začaté trestné stíhanie a v odôvodnených prípadoch aj vznesené obvinenie. Najviac takýchto dôvodných trestných oznámení podali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny oznamujúce podozrenia z trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev," uvádza ÚŠP.

Z celkového počtu 372 skončených trestných vecí v minulom roku sa podľa špeciálnej prokuratúry 164 vecí týkalo neznámych páchateľov. „Trestné stíhanie vo veciach známych páchateľov bolo skončené v 208 veciach proti 295 páchateľom, z ktorých bolo 241 mužov a 54 žien. Dvaja obvinení boli v čase spáchania trestnej činnosti mladiství. Do väzby bolo vzatých 47 obvinených," informuje ÚŠP.

 

Cudzincov bolo podľa špeciálnej prokuratúry v minulom roku stíhaných 18, z toho 10 občanov Ukrajiny, traja občania Českej republiky, dvaja občania Vietnamu a po jednom občanovi Maďarska, Talianska a Turecka. „Cudzinci na našom území páchali najmä trestný čin podplácania, konkrétne 11 prípadov a trestný čin prevádzačstva konkrétne 10 prípadoch," dodal ÚŠP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies