VIDEO Slepú fenku sprevádzajú jej súrodenci, aby nenarážala do vecí

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 19:00 • 2 min
VIDEO Slepú fenku sprevádzajú jej súrodenci, aby nenarážala do vecí

MICHIGAN – Pre ľudí postihnutých slepotou je vodiaci pes neoceniteľnou pomocou. Niekedy však môžu byť celkom dobrou pomocou aj pre vlastný druh.

slovakia

left justify in out

Ale ukazuje sa, že sú to celkom dobre na rovnakú prácu pre svoje vlastné druhy príliš, po mladší súrodenci slepého psa sa stal jej sprievodcu.

Desaťročná fenka akita inu menom Kiaya prišla o obe oči, keď jej diagnostikovali glaukóm (zelený zákal). Jej súrodenci Keller (2) a Cass (8) sa však stali jej vodiacimi sprievodcami, aby nenarážala do vecí.

Majiteľka Jessica Van Husen z Michiganu v rozhovore pre WXYZ povedala: "Myslím, že by bola bez nich stratená. Spolieha sa na nich. Keď prichádzajú zo záhradky za domom, tak to vyzerá, ako keby ju podopierali. Vedú ju po dovore, aby nenarážala do vecí."

 



Veterinárka, ktorý Kiaye odstránila oči opísala toto správanie sa ako pozoruhodné. "Je jasné, že ostatné psy sa ju snažia ochrániť. Ich zmysel pre lojalitu je naozaj pozoruhodný," povedala doktora Gwen Sila. "Cass vždy nasmeruje Kiayu k jej miske s potravou a počká, kým začne žrať. Keď ich veziem v aute, tak ju podopiera, aby mala stabilitu. Cass zobral túto ťažkú úlohu vodiaceho psa na seba a pri pohľade na túto lásku si môžem aj oči vyplakať. Dúfam, že ich uvidia aj ostatní a uvedomia si, či už zvieratá alebo ľudia s hendikepom si zaslúžia šancu. Vyžaduje si to len trocha úsilia, ale určite to stojí za to."

 

 

Viac videí nájdete TU.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies