Slávny sveter s čiernou ovcou princeznej Diany ide na aukciu

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 11:00 • 2 min
Slávny sveter s čiernou ovcou princeznej Diany ide na aukciu

NEW YORK - Princezná Diana zanechala po sebe obrovský štýlový odkaz, a čoskoro sa budú môcť nadšenci uchádzať o jeden z jej najikonickejších lookov. Jej sveter červený sveter s čiernou ovcou mieri totiž do aukcie.

slovakia

left justify in out

Slávny sveter „Čierna ovca“, ktorý lady Diana Spencerová prvýkrát nosila na polo zápase v roku 1981, keď bola zasnúbená so súčasným kráľom Karolom III., bude hlavným artiklom Sothebyho aukcie módnych ikon v New Yorku a aj online medzi 31. augustom a 14. septembrom.

img

Pôvodný sveter, ktorý by mal prvýkrát priniesť 50 000 až 80 000 dolárov, bude vystavený v aukčnom dome Sotheby's 7. septembra, začiatku týždňa módy v New Yorku. „Tento výnimočný odev, dôkladne zachovaný, prináša šepkanie pôvabu a šarmu princeznej Diany a jej bystrého oka pre módu“, povedala Cynthia Houltonová, globálna vedúca Sotheby's pre módu a doplnky, v tlačovej správe v pondelok.

„Je mi cťou ponúknuť tento historický sveter na našej inauguračnej aukcii módnych ikon a dať ho do dialógu s inými nezabudnuteľnými a kultúrne dôležitými odevmi,“ dodala.
 

Umelkyne Sally Muirová a Joanna Osborneová a ich label Warm & Wonderful vytvorili v roku 1979 pletený červený vlnený crew neck, ktorý je zdobený riadkami bielych oviec a jednej čiernej ovce na prednej strane. Tento Dianin look sa rozšíril a spopularizoval malý ich obchod s oblečením. „K nášmu veľkému údivu sme sa prvýkrát dozvedeli, že lady Diana Spencerová nosí sveter, keď sme ju uvideli na titulnej strane nedeľných novín,“ povedali Muir a Osborne v publikácii. „Vplyv, ktorý mala na našu malú značku viedol k nárastu predaja a informovanosti verejnosti, za čo budeme navždy vďační,“ dodali.

 

img
Sally Muirová a Joanna Osborneová, autorky značky Warm & Wonderful, vo svetri, ktorý ich preslávil.

 

Niekoľko týždňov po Dianinom prvom výlete s odevom dostali Muirová a Osborneová list z Buckinghamského paláca, v ktorom ich informovali, že Diana poškodila svoj milovaný ovčí sveter (malá trhlina v jednom z rukávov, viditeľná na fotografiách, ktoré uverejnil aukčný dom), a zdvorile požiadali buď o opravu, alebo o výmenu, ako uvádza Sotheby's. Palác vrátil sveter návrhárkam, ktoré pre Dianu upletli úplne nový. Palác neskôr poslal aj dizajnérkam ďakovný list.

 

trhlina na rukáve Dianinho svetra

img

Diana sa predstavila v novom svetri na ďalšom zápase v pole v roku 1982, podľa webovej stránky Warm & Wonderful. Na fotke sa zdá, že osamelá čierna ovca je vo vyššom rade bielych oviec na novom svetri ako na origináli. Pôvodný sveter znovu objavili v marci tohto roku Muirová a Osborneová vo svojom podkroví, kde bol schovaný v malej krabici vedľa bavlnenej prikrývky.


Médiá dlho špekulovali o možných skrytých významoch Dianinho výberu oblečenia, a v tomto prípade sa v publikácii uvádza, že sveter vyvolal špekulácie o tom, či princezná cítila spojenie s osamelou čiernou ovcou kvôli svojmu zložitému vzťahu s kráľovskou rodinou. Iní to jednoducho interpretujú ako oslavu britského vidieka a poľnohospodárskej histórie.

 

img

Princezná Diana vo svojom ikonickom svetri na zápase v pole.


Verzia svetra je vystavená v trvalej zbierke v londýnskom múzeu Victoria and Albert a hoci spoločnosť Warm & Wonderful v roku 1994 prestala vyrábať štýl osamelých čiernych oviec, v roku 2020 zase pokračovala vo výrobe kópií dizajnu, ktoré sú stále k dispozícii na predobjednávku na internete za 250 libier (295 dolárov). Replika bola vytvorená aj pre herečku Emmu Corrin, ktorá hrala Dianu vo štvrtej sezóne „The Crown“, Netflixovskom hite o britskej kráľovskej rodine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies