Slabé euro dopomohlo najväčším nemeckým koncernom k dobrým výsledkom

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 12:12 • 2 min
Slabé euro dopomohlo najväčším nemeckým koncernom k dobrým výsledkom

FRANKFURT NAD MOHANOM - Slabé euro dopomohlo 30 najväčším nemeckým koncernom združeným v hlavnom indexe frankfurtskej burzy Dax k pozitívnym výsledkom hospodárenia v 1. kvartáli. Oslabenie jednotnej európskej meny niektorým z nich dokonca zachránilo začiatok roka. S odvolaním sa na analýzu konzultačnej spoločnosti Ernst & Young o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Oslabenie eura sa postaralo o akýsi malý program na podporu konjunktúry, ktorý dodal impulz exportu do krajín mimo eurozóny. Nemecké produkty zlacneli, a tak sa po nich zvýšil dopyt. Priemerný kurz eura voči doláru v prvých troch mesiacoch bol 1,10 USD, čo je približne o 20 % nižšie než v rovnakom období roka 2014. Oslabovanie sa začalo v polovici minulého roka pri prvých signáloch, že Európska centrálna banka (ECB) zaplaví trh peniazmi, aby podporila hospodárstvo.

Podľa výpočtov Ernst & Young z hľadiska tržieb a ziskov zaznamenali koncerny Dax najlepší 1. kvartál v histórii. Celkové tržby 30 firiem sa medziročne zvýšili o 9 % na 336 miliárd eur. Spoločnosť Ernst & Young vyčíslila pozitívny efekt v 1. kvartáli najmenej na 17 miliárd eur. To znamená, že minimálne 60 % zvýšenia tržieb pochádza práve z oslabenia eura. Hoci zisky rástli oveľa pomalšie, aj tak dosiahli rekordnú úroveň. Celkový zisk pred zdanením a úrokmi 30 koncernov Dax medziročne vzrástol o 3 % na 32,8 miliardy eur.

 

Mnohým koncernom slabé euro doslova zachránilo začiatok roka. Napríklad Beiersdorf by vlastnými silami nebol schopný v 1. kvartáli rásť. Spoločnostiam, ktoré by tak či tak rástli, napríklad, Fresenius, Linde, Adidas či BMW, dodalo euro krídla. Softvérový koncern SAP vďačí euru takmer za polovicu očisteného rastu tržieb o 22 %. Bayer s odkazom na kurz európskej meny dokonca zvýšil prognózu na celý tento rok. Deutsche Telekom a Daimler zas očakávajú, že ich očistený prevádzkový zisk sa pri priemernom kurze 1,13 USD zvýši o miliardu eur.

 

Slabé euro však má aj odvrátenú stránku a tou sú náklady účtované v dolároch. Suroviny, s ktorými sa obchoduje v americkej mene, sú oveľa drahšie. Pociťuje to napríklad Lufthansa pri nákupe leteckého paliva. Málo radosti prináša slabé euro aj zaisťovni Munich Re, ktorá síce v zahraničí vykazuje vyššiu hodnotu poistných prémií, avšak úhrady škôd v danej mene tento vzostup vynulujú.

 

V inej situácii je Deutsche Bank, ktorá síce pri denných operáciách na finančných trhoch ťaží z kolísania meny, výrazne však pocítila dôsledky sankcií amerických a britských úradov za manipuláciu s úrokovými sadzbami vo výške 2,5 miliardy USD (2,24 miliardy eur). Oceliarsky koncern ThyssenKrupp označil oslabenie eura za hlavnú príčinu vzostupu zadlženosti v 1. kvartáli o 400 miliónov eur na 4,6 miliardy eur. Koncern totiž svoje zahraničné podnikanie financuje v menách danej krajiny.

 

Aký ďalší vývoj sa očakáva? V poslednom období euro voči doláru posilnilo, no analytici predpokladajú, že vzhľadom na silnejúcu konjunktúru v USA a očakávaný obrat v politike úrokových sadzieb sa dolár začne znova posilňovať. Expert Ernst & Young Thomas Harms radí byť obozretní. "Ani slabé euro nemôže donekonečna zakrývať fakt, že svetové hospodárstvo v súčasnosti stráca na dynamike."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies