Školy budú mať viac asistentov učiteľa

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 15:46 • 2 min
Školy budú mať viac asistentov učiteľa

BRATISLAVA - Školy v budúcom školskom roku dostanú viac asistentov učiteľa. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Asistenti učiteľovi v triede pomáhajú so žiakmi so zdravotným znevýhodnením, ale aj nadaným deťom, ktoré potrebujú osobitný prístup. Školy ich však nemajú dostatok.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva teraz rokuje s rezortom financií o pridelení väčšieho balíka peňazí. "Rokovania sú pred ukončením. Môžeme však konštatovať, že dôjde k navýšeniu peňazí a k celkovému navýšeniu počtu asistentov od nového školského roka," hovorí Kaliňák. O koľko by sa mali zvýšiť financie na asistentov, však hovorca neprezradil.

 

V roku 2014 plánovali na asistentov učiteľov vynaložiť približne 5,74 milióna eur. To by stačilo približne na 736 úväzkov asistentov učiteľa. Požiadavky škôl však boli viac ako dvojnásobné, žiadali približne 1 640 úväzkov asistentov učiteľa. "Môžeme potvrdiť, že zabezpečeniu vyššieho počtu asistentov bráni v súčasnosti nedostatok financií, rokujeme však s Ministerstvom financií SR o pridelení dodatočných prostriedkov na tento účel," uviedol vo februári hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Veci sa teraz pohli a od nového školského roka by mohlo do škôl putovať viac asistentov, ktorí pomôžu deťom napríklad so zdravotným znevýhodnením. 

 

Viac asistentov v školách žiadala Slovenská komora učiteľov, ktorej chýbajú najmä pri práci s deťmi s poruchami učenia a správania. O vyššiu sumu na asistentov žiadala aj nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Tá ešte pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok navrhovala v parlamente, aby sa navýšili prostriedky na asistentov učiteľov v roku 2014. Jej návrhy síce neschválili, no minister financií Peter Kažimír jej sľúbil, že prostriedky zabezpečí rozpočtovými opatreniami. Žitňanská tiež interpelovala ministra školstva, keďže sa jej zdalo, že vyjednávania o peniazoch pre asistentov trvajú dlho. Ministerstvo sa v súčasnosti nechce vyjadrovať ku konkrétnej sume, koľko peňazí naviac by mohli školy na asistentov dostať. V odpovedi na Žitňanskej interpeláciu však rezort školstva napísal, že "sekcia financovania a rozpočtu ministerstva požiadala vo februári 2014 Ministerstvo financií SR o navýšenie finančných prostriedkov na asistentov učiteľa na rok 2014 v sume 7 049 796 eur". "Uvedenú požiadavku riešime postupne podľa možností rozpočtu," uviedol tlačový odbor rezortu financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies