Školákom zrejme pribudne hodina telocviku

NETKY.SK • 19 December 2012, 11:56 • 2 min
Školákom zrejme pribudne hodina telocviku

Školákom zrejme pribudne hodina telocviku - Politika Školáci na prvom stupni zrejme budú mať tri hodiny telocviku týždenne. Predpokladá to koncepcia štátnej politiky v oblasti športu, ktorú vláda schválila na dnešnom rokovaní.

slovakia

left justify in out

imgŠkoláci na prvom stupni zrejme budú mať tri hodiny telocviku týždenne. Predpokladá to koncepcia štátnej politiky v oblasti športu, ktorú vláda schválila na dnešnom rokovaní. Súbor opatrení na zavedenie troch hodín telesnej výchovy plánuje rezort pripraviť do konca budúceho roka. V koncepcii si vláda dáva za cieľ aj výstavbu Národného futbalového štadióna do roku 2016 a výstavbu 10 nenáročných hokejových štadiónov.

Tri hodiny telesnej výchovy oproti súčasným dvom mali mať žiaci už od tohto školského roka. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) však v júni zastavil toto opatrenie z dielne exministra Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS). Ministerstvo to odôvodnilo tým, že bolo nesplniteľné a zámer nebol zohľadnený v rozpočte rezortu na roky 2012–2015. Školy môžu zvýšiť počet hodín telesnej výchovy aj v súčasnosti, podľa ministerstva tak robí len minimum z nich. Rezort chce zo štrukturálnych fondov pravidelne doškoľovať telocvikárov a učiteľov, ktorí vyučujú telesnú výchovu nekvalifikovane.

Koncepcia konštatuje, že 70 percent školopovinných detí a mládeže trávi denne viac ako štyri hodiny prácou na počítačoch, internete, sledovaním televízie, počítačovými hrami a zábavou s mobilmi. "Výskumy hovoria, že približne 18 percent detí trpí nadváhou a približne 7 percent je obéznych a situácia sa stále zhoršuje. Väčšina odborníkov odporúča ako najlepšiu prevenciu proti poruchám zdravia dostatok pohybovej aktivity," píše sa v dokumente.

Podľa koncepcie dáva Slovensko na podporu športu iba sedem eur na obyvateľa. U škandinávskych krajín, vo Veľkej Británii, Francúzsku či Holandsku sa táto investícia pohybuje na úrovni 100 až 180 eur.

V oblasti podpory športovo talentovanej mládeže ministerstvo v koncepcii plánuje posilniť kompetencie športových zväzov a stanoviť normatív minimálnej dotácie na jedného športovca či kolektív. Novelou školského zákona a novou vyhláškou sa má upraviť a zefektívniť činnosť športových škôl a športových tried. Ministerstvo plánuje vykonať analýzu vplyvu sociálnych podmienok v rodine na športovanie detí a mládeže. Prostredníctvom Charitatívnej lotérie chce podporiť športovanie nadaných detí z rodín s nízkou úrovňou príjmov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies