Skaziteľné potraviny bude možné prevážať iba v autách s osvedčením

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 8:0 • 2 min
Skaziteľné potraviny bude možné prevážať iba v autách s osvedčením

Bratislava - Prevoz skaziteľných potravín by mal byť v budúcnosti možný iba v špecializovaných prostriedkoch určených na takúto prepravu. Autá by mali mať osvedčenie od takzvanej technickej služby overovania.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu zákona o dopravných prostriedkoch a prepravných prostriedkoch používaných na prepravu skaziteľných potravín, ktorý Národná rada (NR) SR posunula vo štvrtok do druhého čítania. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečenie vydávania poverenia na vykonávanie skúšok dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov a osvedčovania dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov podľa dohody ATP a vydávania príslušných dokladov pre dopravné prostriedky alebo prepravné prostriedky podľa dohody ATP," uviedlo v predkladacej správe ministerstvo dopravy. K dohode o medzinárodných prepravách skaziteľných potravín a o špecializovaných prostriedkoch určených na tieto prepravy (ATP) pristúpilo Československo v roku 1983 a dohoda bola zverejnená v zbierke zákonov ako vyhláška ministra zahraničných vecí. Rezort dopravy spresnil, že k tejto dohode automaticky pristúpila aj Slovenská republika, pričom sa v súčasnosti uplatňuje len nepriamo, keď sa od cestných vozidiel pri preprave skaziteľných potravín vyžaduje, aby plnili požiadavky tejto dohody. O tom, či vozidlo spĺňa požiadavky na prevoz takýchto potravín, rozhodne technická služba overovania. Tá bude vydávať osvedčenie, štítok a rozlišovaciu značku. Súčasťou návrhu zákona sú aj sprievodné novely zákona o priestupkoch, zákona o správnych poplatkoch, zákona o doprave na dráhach a zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Predkladatelia navrhli účinnosť zákona od 1. júla 2023. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona