Situácia v centrách voľného času sa roky nemení, neustále bojujú o svoje prežitie

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 14:44 • 2 min
Situácia v centrách voľného času sa roky nemení, neustále bojujú o svoje prežitie

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov (SKU) spolu s Asociáciou centier voľného času SR upozorňujú na zlú situáciu v centrách voľného času (CVČ), ktoré podľa nich neustále bojujú o svoje prežitie. Preto vyzývajú vládu a ministra školstva, aby prijali komplexné, účinné a systémové opatrenia na zastavenie vážneho zanedbávania CVČ.

slovakia

left justify in out

Asociácia centier voľného času SR pripomína, že absolvovala od roku 2008 množstvo rokovaní a stretnutí so zástupcami ministerstva školstva. Vznesené požiadavky a prijaté úlohy sa však v praxi zatiaľ zásadne neprejavili.

 

"Ani nový dokument Učiace sa Slovensko, v ktorom sa spomínajú CVČ ako možní poskytovatelia neformálneho vzdelávania, neráta s ich aktívnou účasťou. Tieto mimoškolské výchovno-vzdelávacie zariadenia neustále bojujú o svoje prežitie. Je zarážajúce, že svoje opodstatnenie obhajujú nie pred laickou a odbornou verejnosťou, ale pred samotným ministerstvom školstva, ktoré už niekoľko rokov nie je pripravené riešiť danú problematiku," upozornila SKU.

 

Zmenené financovanie záujmového vzdelávania v CVČ po 1. januári 2013 podľa nich znamenalo dramatické zníženie finančných prostriedkov na ich činnosť. Ďalšími negatívami sú napríklad diskriminácia detí z vidieka, kde nie sú zriadené CVČ, a celkové obmedzenie záujmovej činnosti na celom území SR.

 

"Mnohé CVČ len prežívajú, v závislosti od vôle starostu a zastupiteľstva. Situácia sa od roku 2013 nezlepšila, aj napriek snahe ministerstva školstva riešiť tento problém spoločným stretnutím zriaďovateľov a riaditeľov CVČ so zástupcami ministerstva. Doteraz chýba koncepcia, ako majú tieto zariadenia fungovať, pretože sú metodicky riadené z odboru mládeže a finančne cez sekciu regionálneho školstva MŠVVaŠ SR," dodáva komora učiteľov.

 

Vychovávatelia CVČ taktiež neustále upozorňujú na nedostatočné materiálne vybavenie centier, staré budovy, ktoré si žiadajú zvýšené náklady na údržbu. Taktiež chýbajúce grantové programy na rekonštrukciu a vybavenie modernými pomôckami, nereálne stanovený úväzok vychovávateľov a nemožnosť jeho naplnenia na 100 percent a na potrebu aktualizácie vyhlášky o CVČ.

 

SKU ďalej uvádza, že vychovávatelia CVČ, ako aj školských klubov detí na základných školách dlhodobo zápasia s nedostatkami systému financovania cez originálne kompetencie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies