Situácia na Ukrajine: V Donecku sa bojuje o letisko, hlásia už 40 mŕtvych!

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 17:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V Donecku sa bojuje o letisko, hlásia už 40 mŕtvych!

DONECK - Na železničnej stanici vo východoukrajinskom meste Doneck a jej okolí sa dnes opakovane strieľalo. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na očitých svedkov, ako aj podľa zdrojov záchrannej služby tam došlo k obetiam na životoch a zraneniam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:33 - Ukrajina: SBU odhalila v Mukačeve prípad zasielania zbraní a munície z Európy

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila na Zakarpatskej Ukrajine kanál, ktorým by sa mohli dostávať do krajiny strelné a iné zbrane a munícia. Informáciu o tom priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové stredisko SBU. Podľa neho došlo pred dvoma dňami v meste Mukačevo k zadržaniu 36-ročného muža, ktorému bol určený balík s troma granátmi, strelnou zbraňou a príslušnou muníciou, ako aj inštrukciami, kde a komu to všetko má odovzdať. Kontraband pochádza z istej nemenovanej európskej krajiny. Ukrajinské bezpečnostné orgány zistili, že odhalený kanál by sa v prípade úspešnosti mohol pravidelne využívať aj v budúcnosti.

 

19:25 - Víťazovi prezidentských volieb telefonicky zagratuloval Obama

Prezident USA Barack Obama dnes telefonicky gratuloval novozvolenému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi k úspechu v nedeľňajších voľbách. Súčasne mu ponúkol všestrannú podporu Spojených štátov v jeho úsilí o obnovenie jednoty krajiny.
     

Najvyšší americký predstaviteľ zdôraznil nutnosť rýchlej realizácie reforiem, ktoré sú nevyhnutné pre jednotu krajiny, stabilizáciu, upevnenie jej ekonomiky, vytvorenie príťažlivého investičného prostredia, ako aj transparentnosť a zodpovednosť vládnutia.
      

Informoval o tom dnes Biely dom vo Washingtone, ako aj tlačová služba Petra Porošenka v Kyjeve. Ukrajinský predstaviteľ sa poďakoval za blahoželanie i za podporu, ktorej sa jeho krajine dostalo od Spojených štátov v ťažkom období uplynulých mesiacov, a to aj na pôde rôznych medzinárodných inštitúcií. O podpore, ktorú získal počas volieb v rôznych regiónoch Ukrajiny, hovoril Porošenko ako o základe pre zjednotenie krajiny.

 

img

 

18:28 - Rusko sa pomaly sťahuje z hranice s Ukrajinou

Severoatlantická aliancia (NATO) v utorok prvýkrát naznačila, že ruské jednotky sa pravdepodobne "pomaly" sťahujú z hranice s Ukrajinou. "Aliancia v posledných dňoch zaznamenala čiastočnú aktivitu ruských vojsk v blízkosti hranice s Ukrajinou. Existujú určité dôkazy o balení alebo presúvaní techniky v istých lokalitách," cituje agentúra Reuters nemenovaného dôstojníka NATO. Ako dodal, môže to naznačovať "pomalé alebo predstierané sťahovanie jednotiek".

 

18:11 - Pozorovateľov z OBSE na Ukrajine zrejme zadržiavajú separatisti, tvrdí Dánsko

Nezvestnú štvoricu pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zrejme zadržiavajú na Ukrajine proruskí separatisti. Oznámil to dnes dánsky minister obchodu a rozvoja Mogens Jensen. Dodal, že medzi štyrmi nezvestnými pozorovateľmi je aj občan Dánska.
      

"Môžem potvrdiť, že dánsky občan vyslaný v rámci OBSE bol podľa našich informácií včera zadržaný ozbrojenými separatistami na Ukrajine spolu s troma ďalšími pozorovateľmi," citovala Jensena agentúra Reuters. OBSE dnes oznámila, že stratila kontakt s jedným zo svojich pozorovateľských tímov pri Donecku na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi. Štvorčlenný medzinárodný tím bol v pondelok večer na rutinnej obchôdzke východne od Donecka, keď došlo ku strate kontaktu.
      

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes konštatoval, že parlament v Kyjeve neratifikoval memorandum medzi Ukrajinou a OBSE, ktoré zaručuje imunitu členom jej misie. "Preto, keď sa členovia misie OBSE stratia, neexistujú žiadne právne dôvody žiadať o naliehavé opatrenia na ich nájdenie a zaistenie ich bezpečnosti," citovala ruského ministra zahraničných vecí agentúra ITAR-TASS.

 

17:46 - Návrh o vystúpení zo SNŠ je už v parlamente

Návrhy dokumentov o vystúpení Ukrajiny zo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) sú už v parlamente, oznámil dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. "Návrhy uznesení v tomto zmysle sú vo Verchovnej rade," povedal minister novinárom.
     

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Parubyj už v marci oznámil, že sa rozhodli nielen prerušiť predsedníctvo Ukrajiny v SNŠ, ale aj začať proces vystúpenia z organizácie. Podľa agentúry ITAR-TASS predseda výkonného výboru SNŠ Sergej Lebedev dnes vyjadril nádej, že Ukrajina z organizácie nevystúpi. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že nový ukrajinský prezident a vláda preukážu triezvy a pragmatický prístup.

 

16:05 - Rusi sa možno sťahujú od ukrajinskej hranice, tvrdí zdroj z NATO

Ruské jednotky sa možno pomaly sťahujú od ukrajinskej hranice, hoci veľká časť síl stále zostáva v jej blízkosti, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Severoatlantickej aliancie. "NATO v posledných dňoch pozorovalo pokračujúcu aktivitu ruských jednotiek v blízkosti hranice s Ukrajinou. Je istý dôkaz, že výbavu a zásoby balia alebo pripravujú previezť na iné miesta," povedal zdroj. "Aktivita, ktorú v súčasnosti pozorujeme, naznačuje pomalý alebo inscenovaný odsun síl. V súčasnosti veľká časť predtým rozmiestnených ruských síl zostáva v blízkosti hranice," dodal zdroj z NATO.

 

15:23 - Lavrov: Členovia misie OBSE na Ukrajine nemajú imunitu

Parlament v Kyjeve neratifikoval memorandum medzi Ukrajinou a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré zaručuje imunitu členom jej misie. Oznámil to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.
      

"Preto, keď sa členovia misie OBSE stratia, neexistujú žiadne právne dôvody žiadať o naliehavé opatrenia na ich nájdenie a zaistenie ich bezpečnosti," citovala agentúra ITAR-TASS ruského ministra zahraničných vecí. OBSE dnes oznámila, že stratila kontakt s jedným zo svojich pozorovateľských tímov pri Donecku na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi.
      

Štvorčlenný medzinárodný tím bol v pondelok večer na rutinnej obchôdzke východne od Donecka, keď došlo ku strate kontaktu, tvrdí OBSE. "Doteraz sme neboli schopní opäť nadviazať komunikáciu... Pokračujeme v úsilí a využívame naše kontakty na mieste. Ukrajinskú vládu aj regionálne úrady sme o situácii informovali," citovala z vyhlásenia OBSE agentúra Reuters.

 

15:01 - OBSE stratila kontakt s pozorovateľským tímom

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes oznámila, že stratila kontakt s jedným zo svojich pozorovateľských tímov pri Donecku na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi. Štvorčlenný medzinárodný tím bol v pondelok večer na rutinnej obchôdzke východne od Donecka, keď došlo ku strate kontaktu, tvrdí OBSE.

   

"Doteraz sme neboli schopní opäť nadviazať komunikáciu... Pokračujeme v úsilí a využívame naše kontakty na mieste. Ukrajinskú vládu aj regionálne úrady sme o situácii informovali," citovala z vyhlásenia OBSE agentúra Reuters. OBSE v marci odsúhlasila vyslanie civilných pozorovateľov na Ukrajinu v snahe zmierniť krízu, čo sa jej však nepodarilo. Misiu tvorí okolo 282 osôb, z nich 198 sú civilní medzinárodní pozorovatelia zo 41 členských štátov OBSE.

 

13:58 - Ukrajina obvinila Kremeľ z vývozu ruského terorizmu

Ukrajinská vláda dnes obvinila Rusko, že na územie Ukrajiny vysiela teroristov a v súvislosti s najnovším prienikom skupiny ozbrojencov na svoje územie z Ruska vyjadrila rozhodný protest. Obvineniu predchádzal v noci nadnes incident medzi ukrajinskou pohraničnou strážou a skupinou ozbrojených mužov, ktorí sa s kolónou asi 40 nákladných a osobných áut a mikrobusov snažili preniknúť na ukrajinské územie. Incident sa odohral neďaleko Astachova v Luhanskej oblasti, vzdialeného asi 150 kilometrov od Donecka, kde od pondelka prebieha aktívna fáza tzv. protiteroristickej operácie vládnych síl.
     

"Máme dôvody domnievať sa, že ruskí teroristi sú na ukrajinské územie vysielaní, organizovaní a financovaní pod priamou kontrolou Kremľa a ruských tajných služieb," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského MZV.

 

13:37 - Donecké letisko je už v rukách vládnych síl

Medzinárodné letisko v ukrajinskom meste Doneck je po krvavých bojoch opäť plne pod kontrolou vládnych ozbrojených síl. V utorok o tom informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra, podľa ktorého bol odpor povstaleckých síl zničený. Informácie o počte obetí sa líšia. Podľa povstalcov prišlo o život 30 až 50 separatistov, starosta Donecka Alexander Lukjančenko hovorí o 40 mŕtvych. Na strane ukrajinskej armády neboli podľa ministerstva žiadne straty. "Letisko je plne pod našou kontrolou. Nepriateľ utrpel ťažké straty, my žiadne," uviedol vo vyhlásení minister vnútra Arsen Avakov. Ozbrojení separatisti obsadili terminál letiska Sergeja Prokofjeva v pondelok ráno. Ukrajinská armáda nasadila proti nim bojové lietadlá, vrtuľníky a ďalšiu ťažkú techniku.

 

 

13:36 - Ukraijna: Vláda obvinila Rusko z vysielania teroristov

Ukrajinská vláda obvinila v utorok Rusko z vysielania teroristov cez ukrajinské hranice. Uviedla to potom, ako ukrajinská pohraničná stráž narazila v noci z pondelka na utorok na ozbrojených mužov na východe krajiny. Podľa ministerstva zahraničia sa pri ukrajinských hraniciach nachádza 40 nákladných áut s ozbrojenými mužmi. Niektorým z nich sa podarilo dostať cez hranice neďaleko Astachova v Luhanskom regióne. "Máme dôvod predpokladať, že ruskí teroristi sú vysielaní na ukrajinské územie a sú organizovaní a financovaní Kremľom a špeciálnymi ruskými jednotkami," uviedlo ministerstvo zahraničia v Kyjeve.

 

13:34 - V Donecku pokračuje aktívna fáza protiteroristickej operácie

V meste Doneck na východe Ukrajiny aj dnes pokračuje aktívna fáza protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl. Informoval o tom vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk. Donecké medzinárodné letisko, ktoré v pondelok obsadilo niekoľko desiatok ozbrojených separatistov, bolo dejiskom prudkých bojov i v noci na dnes. 

      

Po bojoch o letisko, v ktorých vládne sily v pondelok nasadili aj bojové letectvo, sa proruskí separatisti stiahli bližšie k centru mesta. Proti nim vládne sily nasadili príslušníkov Národnej gardy. Ako informovala minister vnútra Arsen Avakov, počas bojov v Donecku nedošlo k stratám na životoch v radoch vládnych vojakov. Predseda predsedníctva Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin v noci nadnes vo vysielaní televízia Rossija-24 informoval, že proruským silám sa podarilo zostreliť dva ukrajinské bojové vrtuľníky.

 

13:05 - Lavrov: Západ hľadá dôvody na ďalšie sankcie voči Rusku, označil ich za smiešne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve vyhlásil, že Západ sa zaoberá hľadaním dôvodov, aby by na Rusko kvôli kríze na Ukrajine mohol vyvíjať nátlak a uvaliť ďalšie sankcie. 
      

"Tieto dôvody sú smiešne," zdôraznil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti. Dodal, že "pokusy vyvíjať nátlak na Rusko ešte nikdy nepriniesli výsledky". Lavrov podľa ITAR-TASS vyslovil predpoklad, že keby nebolo Ukrajiny, Západ by si našiel iný dôvod pre nátlak na Rusko. Spresnil, že na adresu Ruska prichádzala kritika kvôli sýrskej otázke, iránskemu jadrovému programu i kauze Edwarda Snowdena, nespokojnosť vládla aj kvôli zimnej olympiáde. "Toto odráža hlboké procesy, ktoré prebiehajú na Západe," upozornil. 
      

Ruský minister podľa RIA Novosti uviedol, že Rusku teraz pripisujú vinu za takmer každý konflikt vo svete. Za jedinú výnimku označil izraelsko-palestínsky konflikt, ale poznamenal, že "za slepú uličku, do ktorej sa dostal a ktorá sa prehlbuje, nás ešte zatiaľ neobvinili". Rusko sa podľa neho k týmto obvineniam stavia "filozoficky". Lavrov uviedol, že Moskva je pripravená stať sa spoľahlivým partnerom nového ukrajinského prezidenta, "ak bude konať v záujme celej Ukrajiny". Súčasne uviedol, že prostredníctvom "diplomatických ani iných kanálov" sa zatiaľ o návšteve Petra Porošenka v Rusku nerokuje.
     

Na margo Porošenkovho plánu, že jeho prvé kroky po vyhlásení za víťaza volieb povedú do Donbasu na východe Ukrajiny, Lavrov povedal, že zintenzívnenie vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) v oblasti sotva vytvorí priaznivé podmienky pre jeho privítanie" miestnymi obyvateľmi a prípadnú inauguráciu.

 

12:16 - Putin a Lavrov vyzývajú na zastavenie ATO na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval na okamžité zastavenie vojenskej operácie vládnych síl na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa s tým, že sa tak stalo počas telefonického rozhovoru s talianskym premiérom Matteom Renzim. Putin okrem toho v záujme urovnania krízy na Ukrajine vyzval na pokojný dialóg medzi Kyjevom a regionálnymi lídrami, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry Reuters ide o prvé Putinovo vyjadrenie k Ukrajine od tamojších nedeľňajších prezidentských volieb, ktorých víťazom sa podľa odhadov stal Petro Porošenko.  

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes zopakoval výzvu Moskvy na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine.

 

12:03 - Boje o Doneck si vyžiadali najmenej 40 obetí, väčšinou separatistov

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami vo východoukrajinskom Donecku si v pondelok a noci nadnes vyžiadali najmenej 40 obetí. Informoval o tom dnes primátor Donecka Alexander Lukjančenko. Zdroje na strane protivládnych síl pripustili, že v bojoch v Donecku prišlo o život najmenej 29 ich ozbrojencov. Podľa Lukjančenka je v doneckých nemocniciach hospitalizovaných 31 zranených, z toho štyria civilisti. Lukjančenko informoval, že v Donecku bolo napočítaných 38 mŕtvych tiel účastníkov bojov. Uviedol, že o život prišli aj dvaja civilisti.

      

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes spresnil, že počas bojov v Donecku vládne sily neutrpeli žiadne straty. Jeden z proruských ozbrojencov, Dima Gau, pre agentúru Reuters uviedol, že "majú 29 alebo 30 obetí". Podotkol, že to ešte nie je konečná bilancia. Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema dnes podľa agentúry UNIAN na zasadaní vlády v Kyjeve vyhlásil, že protiteroristkcká operácia (ATO) vládnych síl bude pokračovať až do úplnej likvidácie protivládnych ozbrojencov. "Budeme pokračovať, kým na území Ukrajiny nezostane ani jeden terorista," vyhlásil. Odmietol pritom bližšie špecifikovať, ako dlho bude ATO trvať, lebo na "jej dĺžku majú vplyv rôzne faktory".

 

 

11:05 - Ukrajinská vláda predbežne súhlasila s platbou za ruský plyn

Ukrajina v pondelok súhlasila s tým, že splatí časť sumy, ktorú dlhuje Rusku za dodávky plynu. Informoval o tom eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Ruská a ukrajinská vláda podľa jeho slov dospela k predbežnej dohode, ktorá otvára priestor pre ďalšie rokovania v piatok. Podľa Oettingera by Ukrajina mala zaplatiť 2 mld. USD do štvrtka a ďalších 500 mil. USD do 7. júna. Obidve vlády musia ešte tento scenár odsúhlasiť. 

 

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v máji povedal, že zaplatenie aspoň časti ukrajinského dlhu je minimálnou podmienkou pre obnovenie rokovaní. Rusko hovorí, že celkový dlh Kyjeva za plyn v súčasnosti prekročil 3,5 miliardy USD. 

 

10:50 - Jaceňuk: Rokovania Ukrajiny s Ruskom jedine za spostredkovania USA a EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že rokovania Ukrajiny s Ruskom sa môžu konať jedine za predpokladu, že ich sprostredkovateľom budú USA a EÚ. Vyhlásil to na dnešnom zasadnutí vlády, kde súčasne informoval, že v rámci každého ukrajinského ministerstva vznikne funkcia námestníka pre záležitosti eurointegrácie. Jaceňuk svojím vyhlásením reagoval na výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že Rusko je pripravené na dialóg s predpokladaným víťazom prezidentských volieb na Ukrajine Petrom Porošenkom. Lavrov však v pondelok uviedol, že "pochybuje, že by Moskva - pokiaľ ide o vzťahy s Ukrajinou - potrebovala sprostredkovateľov". 

      

Ruský minister súčasne zdôraznil, že Rusko je pripravené spolupracovať s USA a EÚ pri realizácii tzv. cestovnej mapy vypracovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v záujme urovnania konfliktu na Ukrajine.

 

img

 

10:47 - Luhanský líder vyhlásil vojnu doneckému a hrozí mu fyzickou likvidáciou

Samozvaný líder tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Valerij Bolotov dnes obvinil predsedu predsedníctva Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denisa Pušilina zo zrady. Súčasne mu pohrozil fyzickou likvidáciou za to, že počas protiteristickej operácie (ATO) vydal vládnym silám mesto Doneck. Operatívno-vojenské operácie vládnych síl, ktorých cieľom je preveriť a neutralizovať v Donecku podozrivé osoby a objekty, a Pušilinov porazenecký postoj označil Bolotov za zločin proti vlastnému národu. S odvolaním sa na Bolotovovu tlačovú službu o tom informovala agentúra Ukrinform.  V Bolotovovom vyhlásení sa uvádza, že "Pušilin a spol. sú na území LĽR nežiaducimi osobami a sú považovaní za zradcov". 

 

"V súlade so stanným právom - ako nepriatelia vlastného národa - podliehajú likvidácii," píše sa vo vyhlásení. Bolotov dodal, že Pušilina považuje za človeka stojaceho mimo zákona, a oznámil, že mu vypovedáva vojnu. Podľa správ médií, na ktoré sa dnes odvolal Ukrinform, Pušilin ušiel zo sídla doneckej oblastnej samosprávy s veľkou taškou a s ozbrojeným sprievodom.

 

Aktívna fáza ATO v meste Doneck na východe Ukrajiny pokračuje aj dnes, informoval vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk. Donecké medzinárodné letisko, ktoré v pondelok obsadilo niekoľko desiatok ozbrojených separatistov, bolo dejiskom prudkých bojov i v noci na dnes. 

 

img

 

10:45 - Ukrajina požaduje od Ruska vrátenie plynu v hodnote 1 miliardy USD

Ukrajina žiada od ruského koncernu Gazprom, aby jej vrátil 2,2 miliardy kubických metrov plynu v hodnote okolo 1 miliardy USD (733,4 milióna eur). Moskva ho podľa Kyjeva ukradla po anektovaní Krymu. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Chceme od Ruska odpoveď na otázku týkajúcu sa vrátenia 2,2 miliardy kubických metrov plynu Ukrajine, ktoré Rusko ukradlo prostredníctvom Černomorneftegazu na Kryme," vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na stretnutí kabinetu, ktorý vysielala televízia.

 

09:53 - V Donecku sa bojuje o letisko, hlásia už 30 mŕtvych!

Boje medzi ukrajinskými silami a separatistickými povstalcami v Donecku si za necelých 24 hodín vyžiadali na strane povstalcov okolo 30 až 35 mŕtvych. Tlačové agentúry o tom v utorok informovali nemenovaní spolubojovníci v miliónovej metropole, kde armáda nasadzuje proti separatistom bojové lietadlá a vrtuľníky po tom, ako v pondelok obsadili tamojšie medzinárodné letisko. Ide pritom o prvé správy o stratách na životoch od vypuknutia najnovších bojov. Z doneckého letiska sa v pondelok ozývala nepretržitá paľba, čo viedlo k meškaniu alebo zrušeniu mnohých letov.

 

Nálety proti povstalcom v rámci pokračujúcej "protiteroristickej" operácie Kyjeva nasledovali deň po voľbách nového ukrajinského prezidenta, ktoré separatisti na väčšine územia Doneckej oblasti blokovali. Volebný víťaz Petro Porošenko vyhlasuje, že vzburu na proruskom východe krajiny vyrieši mierovou cestou. Separatistov napriek tomu prirovnáva k "somálskym pirátom". Ruské ministerstvo zahraničných vecí opätovne vyzvalo Kyjev, aby operáciu "proti vlastnému ľudu" zastavil.

 

 

09:50 - V ukrajinskom Donecku vykradli a podpálili hokejovú arénu Donbasu!

Viac sa dozviete TU!

 

 

08:05 - Rusko a Ukrajina sa predbežne dohodli na splatení časti dlhu za dodávky plynu

Rusko a Ukrajina sa predbežne dohodli na tom, že ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz zaplatí ruskému Gazpromu tento týždeň väčšiu časť z dlhu, podmienkou ale je, aby s dohodou súhlasili obe vlády. Cieľom je ukončiť súčasný spor za dlh Ukrajiny voči ruskej plynárenskej firme a zabrániť hroziacemu zastaveniu dodávok plynu na Ukrajinu. Povedal to dnes po rokovaní s ministrami energetiky Ruska a Ukrajiny komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Komisár po dnešnej schôdzke v Berlíne uviedol, že Ukrajina súhlasila s tým, aby firma Naftogaz zaplatila z celkového dlhu zatiaľ 2 miliardy USD (1,47 miliardy eur). Dodal však, že dohodu musia ešte obe strany prerokovať so svojimi vládami a šéfmi dotknutých energetických spoločností, na čo majú čas do stredy večera (28. mája). Ako povedal, "problém sa ešte neuzatvoril, no je optimista".

 

08:03 - Lavrov bude so šéfom tureckej diplomacie hovoriť o Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok v Moskve privíta svojho tureckého rezortného kolegu Ahmeta Davutoglua, s ktorým bude debatovať na viaceré zahraničnopolitické témy vrátane Ukrajiny. Podľa informácií ruskej vlády sa ich rokovania budú týkať aj situácie na Blízkom východe, na severe Afriky či v Sýrii. Pokračovať by mal aj rusko-turecký dialóg o spornom iránskom jadrovom programe.

Podľa Moskvy majú Rusi a turecká vláda premiéra Recepa Erdogana, spojenca USA, "podobné alebo identické postoje na mnohé svetové a regionálne záležitosti a preto je naším cieľom pokračovať v konštruktívnej výmene názorov".

 

img

 

07:22 - Ukrajinu bude viesť nový prezident  Petro Porošenko, prezývaný Čokoládový kráľ

Nekorunovaný čokoládový kráľ, podnikateľ Petro Porošenko sa stane novým prezidentom Ukrajiny. Ako informoval predseda Ústrednej volebnej komisie Mychajlo Ochendovskyj, niet dôvodu na uskutočnenie druhého kola volieb. Po sčítaní 90,01 odovzdaných hlasov pripadá 54,22 percenta z nich Porošenkovi, čo znamená jasné vedenie. Druhá v poradí, expremiérka Julija Tymošenková získala 13 percent hlasov a zisk ďalších z prezidentských kandidátov neprekročil hranicu desiatich percent. Porošenko už skôr dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve vyjadril nádej, že Rusko bude podporovať snahy o riešenie situácie na východe Ukrajiny a že sa s ruským vedením stretne v prvej polovici júna. Súčasne konštatoval, že sa obnovenie poriadku v oblastiach na juhovýchode Ukrajiny nezaobíde bez účasti Ruska.

      

Porošenko deklaroval pripravenosť rokovať so separatistami, ktorí zložia zbrane, ale upozornil, že sa nestretne s "teroristami", ktorí ohrozujú bezpečnosť štátu. Súčasne sa vyslovil za odzbrojenie všetkých ozbrojených skupín pôsobiacich na území Ukrajiny. Vysvetlil, že na tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy, sa bude vzťahovať amnestia. "S ostatnými, ktorí stále vystupujú z pozície sily, dialóg nebude," varoval. Budúci ukrajinský prezident zároveň prisľúbil, že využije všetky zákonné prostriedky, aby sa Krymský polostrov - anektovaný v marci Ruskom - stal opäť súčasťou Ukrajiny. 

     

 

img

 

07:24 -  Porošenko chce predať svoj majetok

Ukrajinský magnát Petro Porošenko, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal víťazom prezidentských volieb, v pondelok potvrdil, že plánuje predať väčšinu svojho majetku. Porošenko zbohatol v 90. rokoch na predaji kakaových bôbov a neskôr sa mu podarilo prevziať viacero firiem na výrobu sladkostí. Vlastní veľkú cukrárenskú firmu Roshen a často ho prezývajú aj "Čokoládový kráľ". Vlastní tiež televíznu stanicu Kanál 5, tú však predať zatiaľ nemieni. Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov Porošenko vo voľbách zvíťazil už v prvom kole, keď získal vyše 53 percent hlasov.

 

"Mala by tu vzniknúť takáto nová tradícia. Keď človeka zvolia na vysoký post, mal by predať svoj biznis a sústrediť sa na verejnú službu," povedal v pondelok Porošenko novinárom. Predaj svojho majetku už podľa vlastných slov pripravuje a konzultuje s poradcami. Porošenko tiež povedal, že v kresle prezidenta sa sústredí na európsku integráciu Ukrajiny, čo bude jeho prioritou. Veľkú pozornosť bude venovať aj boju proti korupcii a rozvoju ekonomiky.

 

06:43 - Rusko vyzvalo Ukrajinu, aby zastavila vojenskú operáciu v Donecku

Rusko vyzvalo ukrajinskú vládu v Kyje, aby zastavila vojenskú operáciu proti svojim vlastným obyvateľom. Moskva zároveň apelovala na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby prešetrila boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami v meste Doneck.


"V súvislosti so správami o ozbrojených zrážkach pri Donecku, ktoré si vyžiadali obete, naliehavo vyzývame vedenie OBSE a jej osobitnú monitorovaciu misiu na Ukrajine, aby poskytla objektívne a vyčerpávajúce informácie. Od úradov v Kyjeve očakávame ukončenie vojenskej operácie proti svojmu ľudu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.
      

Ukrajinské vojenské lietadlá podnikli dnes nálety voči proruským povstalcom, ktorí obsadili Medzinárodné letisko v Donecku na východe krajiny. Podľa reportérov agentúry Reuters sa z jednej časti letiska asi dve hodiny ozývala opakovaná streľba a výbuchy, zatiaľ čo nad areálom prelietavali vojenské lietadlá. Ukrajinské zdroje nepriniesli informácie o obetiach, hovorca ukrajinskej protiteroristickej operácie zároveň poprel tvrdenie separatistov o zostrelení jedného z ukrajinských vrtuľníkov.
      

Miestne Medzinárodné letisko Sergeja Prokofieva obsadili v noci nadnes ozbrojenci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Z riadiacej veže následne evakuovali dispečerov, čo spôsobilo prerušenie prevádzky letiska. Ukrajinské bezpečnostné sily dali "teroristom" ultimátum, aby do 12.00 SEČ zložili zbrane, čo sa nestalo.

 

 

06:39 - V Donecku sa bojuje o letisko, strieľalo sa aj v okolí železničnej stanice

Na železničnej stanici vo východoukrajinskom meste Doneck a jej okolí sa dnes opakovane strieľalo. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na očitých svedkov, ako aj podľa zdrojov záchrannej služby tam došlo k obetiam na životoch a zraneniam. 
      

Neprehľadnosť situácie však neumožňuje overiť, koľko ľudí tam naozaj utrpelo ujmy na zdraví, prípadne ku ktorej zo znepriatelených strán patrili. Medzi zranenými bolo údajne aj dieťa, ktoré však po ošetrení mohli prepustiť z nemocnice. V Donecku pokračujú ostré boje medzi vládnymi silami a povstalcami o tamojšie letisko.

      

Vedúci Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk dnes s odvolaním sa na zoskupenie Informačný odpor prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí uviedol, že k rusko-ukrajinskej štátnej hranici smerujú asi štyri desiatky nákladných vozidiel s ozbrojencami, informovala tlačová agentúra UNIAN.
      

Ukrajinskí pohraničníci už prijímajú opatrenia, aby zabránili prípadnému preniknutiu tejto kolóny na územie Doneckej oblasti. Primátor mesta Doneck Oleksandr Lukiančenko vyzval občanov, aby podľa možností nevychádzali z domu a vyhli sa lokalitám ako letisko alebo železničná stanica.

 

 

 

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies