Situácia na Ukrajine: Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky jednotky potrebné na vpád!

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 14:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky jednotky potrebné na vpád!

BRUSEL - Ukrajina zvažuje, že na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) podá žalobu na Rusko za jeho postup na Krymskom polostrove. Oznámil to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia, ktorého citovala agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:21 - Janukovyč verí vo vrátenie Krymu i svoj návrat na Ukrajinu

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes uviedol, že jeho pozvanie ruských jednotiek na Krym bolo "mylné". Zároveň prisľúbil, že sa pokúsi presvedčiť Kremeľ, aby tento čiernomorský polostrov vrátil Ukrajine. Janukovyč to uviedol počas dnešného rozhovoru pre agentúru AP a ruskú stanicu NTV, pričom išlo o jeho prvé interview od februára, kedy v dôsledku masových protivládnych protestov utiekol z vlasti do Ruska.

 

15:30 - Extrémistu Muzyčka nezabili policajti, spáchal samovraždu

Ukrajinský krajne pravicový extrémista Oleksandr Muzyčko (známy ako Biely Saša) nezahynul rukou policajta, ako sa pôvodne predpokladalo, ale spáchal samovraždu. V stredu o tom s odvolaním sa na závery vyšetrovania ukrajinského ministerstva vnútra informuje portál BBC. Muzyčko sa strelil priamo do srdca vo chvíli, keď sa ho policajti po dolapení snažili zvaliť na zem a zabrániť mu v útoku. Ukrajinská extrémistická organizácia Pravý sektor, ktorej bol Muzyčko prominentným členom, sa chce za jeho smrť polícii pomstiť.

 

15:20 - Prieskum: Slováci sú v otázke neuznania referenda na Kryme nejednotní

Slováci sú v otázke neuznania referenda na Kryme nejednotní, vyplýva to z výsledkov prieskumu Polis Slovakia pre agentúru SITA. S postojom Slovenska, ktoré neuznáva pripojenie Krymu k Rusku, súhlasí 38,6 percenta opýtaných. Na druhej strane, 35,1 percenta respondentov si myslí, že Slovensko referendum uznať malo, ďalších 26,3 percenta účastníkov prieskumu nevedelo odpovedať.

 

15:12 - Zvrhnutý prezident Janukovyč označil anexiu Krymu za tragédiu

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil ruskú anexiu Krymu za "tragédiu" a vyjadril nádej, že sa tento čiernomorský polostrov jedného dňa vráti späť pod správu Ukrajiny. Janukovyč to uviedol počas dnešného rozhovoru pre agentúru AP a ruskú stanicu NTV, pričom išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od februára, kedy v dôsledku niekoľkomesačných masových protivládnych protestov utiekol z vlasti.

 

14:33 - Ruská centrálna banka ráta so slabým rastom HDP

Tempo rastu ruskej ekonomiky v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou klesne pod úroveň 1 %. Povedala to v stredu guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Znepokojujúca je podľa jej slov aj inflácia, ktorá je nad želanou úrovňou a obmedzuje schopnosť centrálnej banky redukovať úrokové sadzby. Na bankovej konferencii v Moskve Nabiullina uviedla, že predošlá prognóza centrálnej banky, ktorá rátala s rastom hospodárska Ruska v roku 2014 o 1,5 až 1,8 %, sa pravdepodobne nenaplní. "Pravdepodobnejšie je spomalenie tempa rastu pod úroveň 1 %," konštatovala.

 

13:53 - Kerry: EÚ a USA pomôžu znížiť energetickú závislosť Ukrajiny

Spojené štáty a Európska únia budú spoločne pomáhať Ukrajine pri znižovaní jej energetickej závislosti od Ruska. Americký minister zahraničných vecí John Kerry to vyhlásil na stredajšom zasadnutí Energetickej rady USA-EÚ v Bruseli, kde taktiež odsúdil využívanie energetiky ako "zbrane", čo bolo zrejme reakciou na prudké zvýšenie ceny ruského zemného plynu dodávaného na Ukrajinu. Podľa ministra sa budú Američania spolu s európskou dvadsaťosmičkou snažiť zabezpečiť zásobovanie Ukrajiny plynom cez Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Obe strany zároveň pracujú na zvýšení objemu plynu dovážaného do Európy z Ázie cez Azerbajdžan a Turecko, teda po trase obchádzajúcej Rusko.

 

img

 

13:46  - Medvedev: Rusko chce dobré ekonomické vzťahy s USA i EÚ napriek Ukrajine

Ekonomické vzťahy medzi Európou a Spojenými štátmi by nemali trpieť kvôli " politickým ambíciám a predsudkom" v súvislosti s ukrajinskou krízou. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev. "Ekonomické záujmy by nemali byť obeťou politických predsudkov," podotkol Medvedev na konferencii o investíciách v Moskve.

 

12:49 - Rétorika NATO pripomína obdobie studenej vojny

Rusko v stredu obvinilo Severoatlantickú alianciu, že sa vrátila k rétorike studenej vojny, keď prerušila všetku spoluprácu s Moskvou. Hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič vo vyhlásení konštatoval, že týmto krokom nezíska ani jedna strana. Uviedol, že rozhodnutie NATO vytvorilo pocit "déja vu". "Jazyk vyhlásenia pripomína verbálne súboje z éry studenej vojny," píše sa vo vyhlásení. Lukaševič pripomína, že NATO prerušila s Ruskom spoluprácu aj pre päťdňovú vojnu s Gruzínskom o Južné Osetsko v roku 2008, neskôr však vlastné rozhodnutie zvrátila a spoluprácu obnovila.

 

12:40 - Putin zrušil dohody o čiernomorskej flotile na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým zrušil bilaterálne dohody s Ukrajinou umožňujúce zotrvanie ruskej čiernomorskej flotily na Kryme. Kremeľ o tom informoval v stredu. Ku zrušeným opatreniam patrí aj dohoda z roku 1997 o podmienkach umiestnenia flotily na Kryme, ktorú predĺžil o 25 rokov v roku 2010 bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Základňou ruskej čiernomorskej flotily je mesto Sevastopoľ, ktoré má v rámci Krymu špeciálne postavenie. V rámci dohôd o jej základných právach platilo Rusko Ukrajine ročne za prenájom základne 384 miliónov eur a škrtlo takmer 72 miliónov eur z dlhu Kyjeva za právo používať ukrajinské vody. Nový zákon tiež ruší dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, na základe ktorej Rusko garantuje Ukrajine zľavu vo výške 72 miliónov eur za ruský plyn. Kremeľ už v marci uviedol, že nemá dôvod pokračovať v zľavách na základe dohôd o prenájme, keďže Krym už nepovažuje za ukrajinské územie.

 

img

 

12:30 - Ministri zahraničia Ruska a Ukrajiny by sa mali stretnúť

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk navrhol v stredu stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny zamerané na obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami. "Chceli by sme rokovať o ukrajinsko-ruských vzťahoch a myslíme si, že naši ministri zahraničia by sa mali čo najskôr stretnúť," povedal na investičnej konferencii v Kyjeve. Dodal, že rokovanie by sa mohlo uskutočniť v rámci takzvanej kontaktnej skupiny, ktorej založenie iniciovala Ukrajina. Hlavnou témou schôdzky by mali byť hospodárske vzťahy, a to najmä bilaterálny obchod a energetika. Jaceňuk opäť zdôraznil, že Ukrajina nikdy neuzná pripojenie Krymu k Rusku, s Moskvou je však ochotná jednať o ďalšom postupe. Povedal tiež, že Rusko by malo uznať nezávislosť Ukrajiny a jej ambíciu stať sa členom Európskej únie.

 

Aj EÚ už vyzvala Kyjev a Moskvu, aby o súčasnej situácii začali okamžite rokovať. Únia tiež podporila vznik navrhovanej kontaktnej skupiny, ktorá by mala na starosti rokovania s Ruskom o Kryme.

 

12:09 - Veliteľ NATO: Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky jednotky potrebné na vpád

Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky vojenské sily, ktoré by potrebovalo, ak by sa rozhodlo pre "vpád" do krajiny. Tento cieľ by mohlo dosiahnuť za tri až päť dní, uviedol dnes hlavný vojenský predstaviteľ NATO, americký generál Philip Breedlove.
      

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe označil situáciu na rusko-ukrajinskej hranici za "neuveriteľne znepokojujúcu". Severoatlantická aliancia podľa neho zaznamenala počas noci na dnes známky pohybu veľmi malej časti ruských jednotiek, avšak žiadne indície, že sa vracajú na svoje základne.
      

Ministri zahraničných vecí NATO, ktorí dnes pokračujú v zasadnutí v Bruseli, generála požiadali, aby do 15. apríla pripravil balík opatrení na uistenie znepokojených spojencov NATO vo východnej Európe, ktorý bude zahŕňať pozemné, letecké a námorné posily, uviedol ďalej Breedlove v rozhovore pre agentúru Reuters a noviny Wall Street Journal.

 

09:26 - Washington možno vyšle do Čierneho mora bojovú loď

Spojené štáty zvažujú, že do Čierneho mora vyšlú bojovú loď ako aj malý tím svojich vojakov. Agentúre AP to v utorok povedal nemenovaný zdroj z rezortu obrany. USA chcú podľa neho posilniť svoju prítomnosť v tomto regióne. Zároveň chcú posilniť obranu svojich východoeurópskych partnerov, ktorí sú znepokojení situáciou po anexii Krymu Ruskom. Spojené štáty zároveň vyzvali európskych spojencov, aby posilnili prieskumnú leteckú misiu v Pobaltí a aby podobne ako USA zvýšili vojenskú podporu Poľsku. "Poľsko musí byť pripravené na každú možnosť," povedal v tejto súvislosti americký minister obrany Chuck Hagel.

 

07:07 - Americký Kongres schválil zákon o pomoci pre Ukrajinu

Snemovňa reprezentantov USA takmer jednomyseľne odhlasovala v utorok zákon, na základe ktorého Spojené štáty poskytnú ekonomickú pomoc Ukrajine a uvalia sankcie na Rusko za jeho kroky na Kryme. Snemovňa reprezentantov návrh odhlasovala v pomere 378:24. Legislatívu už predtým schválil Senát a do platnosti vstúpi po podpise prezidentom Barackom Obamom. Zákon o poskytnutí záruky na úver pre vládu v Kyjeve vo výške jednej miliardy dolárov, poskytnutie pomoci v hodnote 150 miliónov dolárov pre Ukrajinu a susedné štáty, ako aj uvalenie sankcií na ruských a ukrajinských činiteľov zodpovedných za korupciu, porušovanie ľudských práv alebo podrývanie stability na Ukrajine, je návrhom Bieleho domu. "Tento zákon je kľúčovým v našej snahe vyvážiť ruskú agresiu a podporiť demokratické smerovanie Ukrajiny," uviedol podľa agentúry Reuters pred hlasovaním v pléne predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov, republikán Ed Royce.

 

07:04 - Ministri NATO: Neuznávame nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu

Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO prijali dnes v Bruseli spoločné vyhlásenie, ktorým odsúdili ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine a anexiu Krymu Ruskom označili za nelegálnu. "Neuznávame nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu. Budeme aj naďalej spolupracovať na dosiahnutí politického a diplomatického riešenia, ktoré bude rešpektovať medzinárodné právo a medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení ministrov, vydanom po skončení zasadnutia rady NATO-Ukrajina. Šéfovia diplomacií krajín NATO sa na tomto podujatí stretli s úradujúcim ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščycjom.

      

Aliancia zároveň vyzvala Rusko, aby v záujme uvoľnenia napätia znížila stav svojich vojenských jednotiek na Kryme, na úroveň spred vypuknutia krízy. Rusko by zároveň malo zredukovať aj svoju vojenskú činnosť pozdĺž hraníc s Ukrajinou, prehodnotiť nelegálne "pričlenenie" Krymu, zdržať sa akýchkoľvek zásahov a agresívneho pôsobenia na Ukrajine a rešpektovať práva ukrajinského obyvateľstva žijúceho na polostrove, vrátane krymských Tatárov.

 

06:55 - Porošenko chce po víťazstve pozvať Tymošenkovú do svojho tímu

Ukrajinský podnikateľ Petro Porošenko, favorit blížiacich sa májových prezidentských volieb, dnes uviedol, že je presvedčený o možnosti spolupráce s donedávna väznenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou. Uviedol to v reakcii na slová Tymošenkovej o tom, že nestiahne svoju prezidentskú kandidatúru a neodporučí svojim stúpencom voliť práve Porošenka. Informovala o tom televízna stanica ICTV a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. "Aj keď sa v súčasnosti javíme ako konkurenti, ja som s Julijou Tymošenkovou nemal problémy v minulosti a som presvedčený, že nebudem mať ani v budúcnosti. Každý z nás prispel svojou mierou k zosadeniu predchádzajúceho režimu a ja v prípade víťazstva vo voľbách pozvem Juliju Tymošenkovú do svojho tímu. Som presvedčený, že budeme spolupracovať," vyhlásil Petro Porošenko.

 

06:53 - Ukrajina chce na medzinárodnom súde zažalovať Rusko

"Pokladáme Krym za nedielnu súčasť Ukrajiny a zvažujeme, že sa na medzinárodný súd obrátime so žalobami na Rusko a na ruský postup na Kryme," povedal Deščycia po skončení rozhovorov rady NATO-Ukrajina v Bruseli. "Sme presvedčení, že s medzinárodnou pomocou sa nám podarí vrátiť Krym Ukrajine," dodal Deščycia. Deščycia zároveň zdôraznil, že jeho krajina sa môže oprieť aj o medzinárodné námorné právo. Upozornil však, že príprava žalôb zaberie Ukrajine "nejaký čas".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies