Izrael začal očkovať treťou dávkou vakcíny!

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 16:49 • 2 min
Izrael začal očkovať treťou dávkou vakcíny!

JERUZALEM - Izrael začal v piatok podávať podporné dávky vakcíny proti koronavírusu ľuďom nad 60 rokov, ktorí boli už kompletne zaočkovaní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Úrady tak rozhodli v snahe bojovať proti najnovšiemu nárastu prípadov. Rozhodnutie vo štvrtok oznámil premiér Naftali Bennett, čím sa Izrael stal prvou krajinou, ktorá vo veľkom ponúka svojim obyvateľom tretiu dávku registrovanej vakcíny

 

img

 

„Izrael je priekopníkom v tom, že ponúka starším ľuďom vo veku 60 a viac rokov tretiu dávku vakcíny,“ uviedol Bennett počas piatkového spustenia očkovania.

 

Pandémiu porazíme očkovaním
Izraelské úrady dospeli k takémuto kroku potom, ako v krajine zaevidovali nárast nových prípadov nákazy koronavírusom spôsobený šírením delta variantu. Zároveň existujú náznaky, že efektivita vakcín postupom času klesá.

Podľa Bennetta tím expertov odobril podpornú očkovaciu kampaň. Rozhodnutie podľa jeho slov padlo po „značnom výskume a analýzach“ a podelia sa o tieto informácie s celým svetom.

 

img

 

„Jediný spôsob, ako môžeme poraziť COVID, je spolu. Spolu znamená zdieľať metódy, technológie, chápanie a príslušné kroky,“ doplnil.

V 9,3-miliónovom Izraeli dostalo obe dávky vakcíny od konzorcia Pfizer-BioNTech viac ako 57 % populácie, pričom zaočkovaných je viac ako 80 % obyvateľov nad 40 rokov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Izraelskí vedci prišli s teóriou, že proti COVID-19 sú účinné aj tieto tri lieky!

 

Vakcína chráni pred Covid-19 dlhé mesiace
Podávanie podporných dávok vakcín zatiaľ nepovolili Spojené štáty ani Európska únia. Svetová zdravotnícka organizácia tiež tento mesiac konštatovala, že pre potrebu tretej dávky nie je dostatok dôkazov.

Väčšina štúdií a dáta z reálneho používania vo Veľkej Británii a Spojených štátoch dosiaľ ukazujú, že vakcína Comirnaty si udržiava silnú ochranu proti vážnemu ochoreniu.

 

img

 

Práve v stredu spoločnosť Pfizer/BioNTech zverejnila dáta z dlhotrvajúcej štúdie so 44-tisíc ľuďmi, ktoré ukazujú, že aj keď ochrana proti akejkoľvek nákaze so symptómami po šiestich mesiacoch od imunizácie klesla, ochrana proti vážnej forme COVID-19 zostala na takmer 97 %.

 

Izraelské ministerstvo zdravotníctva tento mesiac oznámilo, že ochrana proti vážnemu ochoreniu je okolo 93 %. V krajine sa uskutočnila jedna z najrýchlejších a najúspešnejších očkovacích kampaní na svete. S farmaceutickou spoločnosťou Pfizer sa dohodli na nákupe dostatočného množstva vakcín pre obyvateľstvo krajiny na výmenu za zdieľanie dát s výrobcom očkovacej látky.

 

img

 

Očkovanie umožnilo Izraelu opätovne otvoriť ekonomiku skôr, ako to mohli spraviť iné krajiny. Vláda tiež plánovala v júli krajinu otvoriť pre zaočkovaných turistov, no v súvislosti s nárastom prípadov tento plán odsunula.
 

Prečítajte si tiež: Pfizer požiada regulačné úrady USA, aby povolili posilňujúcu tretiu dávku vakcíny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies