Situácia na Ukrajine: Prímerie bolo opäť porušené, na východe pokračujú boje!

NETKY.SK • 23 September 2014, 09:57 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Prímerie bolo opäť porušené, na východe pokračujú boje!

MOSKVA/KYJEV - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny nepočítajú s rýchlym vytvorením 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny na frontovej línii v konflikte s vládnymi silami, informovala dnes agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:26 - Separatisti na východe plánujú na november voľby

Napriek odporu vlády v Kyjeve chcú proruskí separatisti na východe Ukrajiny zorganizovať 2. novembra parlamentné voľby. Hlasovanie podčiarkne úsilie odštiepeneckých regiónov o nezávislosť, uviedli pre ruské agentúry predstavitelia v Donecka a Luhanska. "Voľby budú zosúladené s Doneckou ľudovou republikou. Ako predbežný dátum je stanovený 2. november," uviedol predseda parlamentu Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin. Účasť na parlamentných voľbách naplánovaných na 26. októbra na Ukrajine obe samozvané ľudové republiky odmietli. Na základe zákona vydaného Najvyššou radou v Kyjeve o špeciálnom štatúte týchto oblastí sa regionálne voľby majú konať 7. decembra.

 

19:17 - Putin varoval Ukrajinu pred implementovaním dohody s EÚ

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu pred implementovaním asociačnej dohody s Európskou úniou, ktorú Kyjev a Brusel nedávno ratifikovali. Šéf Kremľa Ukrajinu varuje pred obmedzením prístupu jej vývozcov na ruský trh, uviedol v liste adresovanom ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorý sa v utorok podarilo získať agentúre Reuters. List je datovaný na 17. septembra, teda deň po tom, ako únia a Ukrajina dohodu definitívne ratifikovali. EÚ krátko predtým rozhodla o 15-mesačnom odložení implementácie dohody o voľnom obchode, ktorá je kľúčovou súčasťou asociačnej dohody. Putinovi to však nestačí a žiada trojstranné rokovania medzi Bruselom, Kyjevom a Moskvou, ktorých cieľom by bolo pozmenenie schváleného textu dohody.

 

09:56 - Prímerie bolo opäť porušené, na východe Ukrajiny pokračujú boje!

Napriek prímeriu na východe Ukrajiny naďalej pokračujú boje. Za uplynulých 24 hodín boli pozície ukrajinskej armády ostreľované proruskými separatistami niekoľko desiatok ráz, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.
      

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na ktorého sa agentúry odvolali, na svojej facebookovej stránke informoval, že protivládne sily opäť použili mínomety, delostrelectvo a ručné strelné zbrane.
      

Tymčuk a spolu s ním aj ďalší vojenskí analytici upozorňujú, že sa objavuje čoraz viac dôkazov o tom, že samozvané republiky na východe Ukrajiny - Donecká a Luhanská (DĽR a LĽR) - sa pod dohľadom a s podporou Moskvy chcú zmocniť celého Donbasu. Svedčí o tom podľa nich budovanie skladov zbraní, opravárenských dielní a ďalšej vojenskej infraštruktúry na územiach kontrolovaných proruskými separatistami.   
      

Vedenie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) však tvrdí, že vedenie oboch samozvaných republík pristúpilo k realizácii jednotlivých bodov mierového plánu na urovnanie situácie na východe Ukrajiny. Potvrdenie toho RNBO vidí v tom, že ukrajinská pohraničná služba za ostatných 24 hodín nezaznamenala v pohraničí s Ruskom let žiadneho bezpilotného lietadla. Tymčuk však upozornil, že "po mieri nie je ani slychu", keď sú pozície ukrajinskej armády denne terčom ostreľovania.
      

V súlade s memorandom podpísaným v Minsku začiatkom uplynulého víkendu začala v pondelok ukrajinská armáda prípravu na odsun svojich ťažkých zbraní do vzdialenosti 15 kilometrov od frontovej línie. Oznámil to hovorca RNBO Andrij Lysenko s tým, že "prípravu na odsun možno považovať za začiatok odsunu". Vysvetlil, že ukrajinská armáda pripravuje pre techniku zhromaždiská tak, aby "bola kedykoľvek pripravená na použitie". 
     

Agentúra ITAR-TASS informovala, že s odsunom ťažkej bojovej techniky začalo dnes aj vedenie DĽR. "Plníme podmienky dohody a na rozdiel od ukrajinskej strany sťahujeme ťažkú techniku," vyhlásil minister obrany DĽR Vladimir Kononov. Jedným z bodov minského memoranda je aj výmena zajatcov, ktorá sa najbližšie uskutoční v stredu. Náčelník vyšetrovacej správy ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasilij Vovk dnes podľa agentúry UNIAN informoval, že v zajatí proruských síl je ešte najmenej 700 príslušníkov ukrajinskej armády, vojsk ministerstva vnútra, Národnej gardy a dobrovoľníkov. SBU podľa neho stále dostáva správy o nezvestných osobách, ktoré sa pohybovali v oblasti bojov na východe Ukrajiny. SBU momentálne registruje 1700 nezvestných.

 

08:43 - Sankcie Západu budú neúspešné, tvrdí Medvedev z Gazpromu

Ruská spoločnosť Gazprom môže nahradiť všetky zariadenia, ktoré sú predmetom sankcií zo strany západných krajín. Vyhlásil to zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev. Zároveň poznamenal, že sankcie úspešné nebudú. Rusko čelí sankčným opatreniam zo strany Západu vzhľadom na úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze.

 

"V Gazprome importujeme iba 10 % zariadení a služieb, 90 % nášho dopytu pokrývajú ruskí výrobcovia," povedal Medvedev. Reagoval aj na otázku, či sankcie spoločnosti Gazprom ublížia. "V histórii nie je známe žiadne úspešné použitie sankcií,“ povedal Medvedev.

 

img

 

07:24 - Rusko: Západné sankcie neohrozia plán na zvýšenie dodávok ropy Číne

Rusko oznámilo, že chce dodržať plán posilnenia dodávok ropy Číne aj napriek sankciám západných krajín, ktorých cieľom je, aby ruské ropné spoločnosti nemali prístup k zahraničným technológiám a financiám. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie námestníka ruského ministra energetiky.
     

"Máme východiská, ktorú potrebujeme, dokážeme zvýšiť produkciu (na východnej Sibíri), máme na to financie. Rusko nevidí žiadne riziká alebo nebezpečenstvá," že by tieto projekty na zvýšenie dodávok ropy Číne nebolo možné uviesť do prevádzky podľa plánu. Povedal to Kirill Molocov na konferencii energetike, ktorá sa koná na ruskom ostrove Sachalin. Moskva a Peking podpísali minulý rok dohody o strojnásobení dodávok ropy do Číny na jeden milión barelov ropy denne po roku 2018.

 

07:20 - Separatisti nerátajú s rýchlym vytvorením nárazníkovej zóny

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny nepočítajú s rýchlym vytvorením 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny na frontovej línii v konflikte s vládnymi silami, informovala dnes agentúra DPA.
      

"Pretože dôvera medzi oboma stranami je taká malá, bude veľmi ťažké realizovať memorandum z Minska okamžite," povedal líder separatistov v Donecku Andrej Purgin pre agentúru Itar-Tass. Na základe dohody, ktorú podpísali lídri separatistov so zástupcami ukrajinskej vlády v bieloruskej metropole v sobotu, by obe strany mali stiahnuť ťažké zbrane 15 kilometrov od frontovej línie.
      

Purgin konštatoval, že naplnenie dohody si vyžiada istý čas a že práve nárazníková zóna je najťažšou časťou. Neskôr upresnil, že záležitosť možno vyriešiť na úrovni miestnych veliteľov v priebehu piatich dní. Povedal tiež, že na vytvorenie zóny musia byť okrem stiahnutia bojovej techniky a ozbrojených jednotiek tiež odstránené cestné blokády a odmínované určité územia.
      

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes uviedol, že armáda začala prípravy na odsun ťažkých zbraní od frontovej línie. Podľa jeho slov rovnaké prípravy spustili aj separatisti a "ruskí vojaci", "ale nie tak intenzívne". Dúfa však, že budú "nasledovať príklad" ukrajinskej strany. Nárazníkovú zónu má monitorovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má v teréne zatiaľ 80 neozbrojených pozorovateľov. Zatiaľ nie je jasné, ako presne vymedzia frontovú líniu. Hovorkyňa OBSE uviedla, že podrobnosti dohľadu nad nárazníkovou zónou dosiaľ neboli dohodnuté.
      

Dohoda z Minska tiež stanovuje, že delostrelecké zbrane s dostrelom viac než 15 kilometrov musia byť stiahnuté ďalej od zóny a že všetka vojenská technika musí byť odsunutá zo 65-kilometrového úseku frontovej línie od oblasti južne od Donecka po Azovské more. Dohoda má upevniť nestále prímerie z 5. septembra, z ktorého porušovania sa obe strany opakovane obviňujú. Úrady v Donecku a Mariupole dnes večer znova hlásili novú streľbu.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes popoludní telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá zdôraznila, že je nevyhnutné, aby z východnej Ukrajiny odišli ruskí vojaci, uviedol jej hovorca Steffen Seibert. Merkelová tiež vyzvala na účinné zabezpečenie rusko-ukrajinskej hranice a ocenila dohody o prímerí vrátane ich častí týkajúcich sa osobitného štatútu oblastí kontrolovaných separatistami a návrhov na amnestiu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies