Situácia na Ukrajine: Stíhačky po krvavom útoku bombardujú pozície povstalcov

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 16:11 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Stíhačky po krvavom útoku bombardujú pozície povstalcov

KYJEV - Ukrajinské vojenské lietadlá bombardovali v sobotu pozície separatistov pozdĺž hraničného frontu, pričom im podľa vlastných údajov spôsobili rozsiahle škody.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:59 - Stíhačky po krvavom útoku bombardujú pozície povstalcov

Intenzívne útoky nasledujú po tom, čo si krvavá akcia povstalcov v piatok vyžiadala životy 23 ukrajinských vojakov. Prezident Petro Porošenko následne vyhlásil, že zodpovední za to zaplatia. Hovorca armády uviedol, že stíhačky ostreľovali epicentrum bojov proti povstalcom v blízkosti hraníc s Ruskom. Terčmi boli pozície, odkiaľ separatisti odpálili rakety na motorizovanú brigádu v piatok. Útok si okrem 23 mŕtvych vyžiadal aj takmer stovku zranených.

 

Ukrajinské lietadlá v sobotu zasiahli ciele pri Donecku, hlavnej bašte povstalcov na východe, pričom zničili základňu pri meste Dzeržynsk, uviedol hovorca "protiteroristickej operácie" Andrij Lysenko. "Podľa predbežných odhadov ukrajinskí piloti zabili okolo 500 (povstaleckých) bojovníkov a zničili dve obrnené vozidlá," povedal Lysenko novinárom. Pri skoršom útoku na základňu pri Perevalsku, severne od Denecku, podľa hovorcu zneškodnili dva tanky, 10 obrnených vozidiel a ďalších "asi 500" povstalcov. Povstalci odmietli, že utrpeli také ťažké straty, intenzívne ostreľovanie zo strany armády však potvrdili. Lysenko dodal, že pri vojenskej operácii, ktorá sa začala už v piatok, zomrelo aj päť ukrajinských vojakov. 

 

Ukrajinský prezident Porošenko vyhlásil, že jeho sily "nájdu a zničia" proruských separatistov zodpovedných za raketový útok, pri ktorom v piatok zahynulo 23 ukrajinských vojakov. Išlo o najkrvavejší útok, odkedy prezident koncom júna ukončil jednostranné prímerie. "Za život každého vojaka militanti zaplatia desiatkami svojich vlastných. Ani jediný terorista sa nevyhne zodpovednosti, každý dostane, čo si zaslúži," uviedol Porošenko v stanovisku na svojej webovej stránke. 

 

14:30 -  Boje na východe pokračujú, v noci zahynulo sedem ukrajinských vojakov

Sedem ukrajinských vojakov zahynulo a 33 utrpelo zranenia počas nočných bojov s proruskými ozbrojencami v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovali o tom dnes agentúry Interfax-Ukrajina a UNIAN s odvolaním sa na tlačové centrum protiteroristicke operácie (ATO).
      

Podľa tlačovej služby ukrajinského ministerstva obrany zostáva situácia v oblasti ATO napätá, a to najmä v mestách Doneck, Luhansk, Horlivka, Snižne, Severodoneck, Antracyt a Krasnodon.
      

"Teroristi neumožňujú miestnym obyvateľom opustiť obkľúčené mestá. Pravdepodobne majú v pláne využiť ich ako ľudské štíty na krytie svojich zoskupení v bojoch s ozbrojenými silami Ukrajiny," uvádza sa v dnešnom vyhlásení tlačovej služby.
      

Radikáli okrem toho pokračujú v útokoch na obývané oblasti s cieľom zdiskreditovať jednotky ATO a ostreľujú pozície ukrajinských vojakov a príslušníkov pohraničnej stráže v hraničnom pásme.
      

Ministerstvo obrany v Kyjeve tiež tvrdí, že z ruskej strany hraníc boli z raketometov BM-21 "Grad" ostreľované vojenské pozície v blízkosti troch ukrajinských dedín.
      

Proruskí separatisti oznámili, že nad mestom Horlivka zostrelili ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25. Hovorca ATO Vladislav Selezňov to však poprel.
      

Primátor takmer miliónového Donecka Oleksandr Lukjančenko rokoval v piatok v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Podľa vyhlásenie doneckej radnice hovorili o krokoch, ktoré by umožnili zabrániť krviprelievaniu a použitiu letectva a ťažkého delostrelectva pri prípadnom útoku na mesto, kam sa stiahla časť povstalcov a armáda ho chce úplne blokovať.
      

Prípadné bombardovanie Donecka by malo zničujúce následky. Separatisti v súvislosti s plánovanou blokádou oznámili, že z Donecka chcú evakuovať desaťtisíce ľudí - najmä do susedného ruského regiónu Rostov na Done. 
      

Rusko hlási na svojom území "humanitárnu katastrofu", keďže podľa ministerstva civilnej ochrany k dnešnému dňu sa v 321 provizórnych táboroch tiesni asi 21.000 utečencov z Ukrajiny. Ruský migračný úrad tvrdí, že z východnej Ukrajiny bolo doteraz presídlených okolo pol milióna ľudí. Tento údaj nebol potvrdený nezávislého zdroja. 

 

12:24 - EÚ uviedla mená 11 proruských separatistov, na ktorých uvalila sankcie

 V úsilí zabrániť ďalšiemu násiliu na východe Ukrajiny zverejnila dnes Európska únia (EÚ) mená 11 proruských separatistov, na ktorých vo štvrtok uvalila sankcie. Tie spočívajú vo vízových obmedzeniach, ako aj v zablokovaní účtov dotknutých osôb vedených v bankách členských krajín EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Na zozname osôb postihnutých sankciami EÚ sa ocitli premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexander Borodaj, šéf tajnej služby DĽR Alexander Chodakovskij; podpredseda vlády pre sociálnu politiku Alexander Kaljusský a minister informácií a masovej komunikácie Alexander Chrjakov.
      

Sankcie EÚ zasiahnu aj proruských separatistov v Luhanskej oblasti vrátane premiéra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Marata Baširova; vicepremiéra Vasilij Nikitina; predsedu parlamentu Aleksej Karjakin, ministra vnútra Jurija Ivakina a ministra obrany Igora Plotnického.
      

Poslednými dvoma osobami, ktorých sa sankcie dotkli sú Nikolaj Kozicin a Oleksij Mozgovyj, ktorí sú podľa EÚ zodpovední za velenie a výcvik separatistov bojujúcich proti Ukrajinskej armáde. Do dnešného dňa uvalila EÚ sankcie na 72 jednotlivcov a dve spoločnosti zodpovedné za ohrozenie územnej celistvosti spoločnosti.

      

Východom Ukrajiny sa valí vlna násilia od februára, keď po hromadných protestoch utiekol z krajiny bývalý prezident Viktor Janukovyč, ktorý sa bránil nadviazaniu užších vzťahov s EÚ. Konflikt na Ukrajine sa ešte vystupňoval po tom, čo Rusko anektovalo Krymský polostrov.

 

10:33 - Porošenko: Povstalcov zodpovedných za raketový útok zničíme

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že jeho sily "nájdu a zničia" proruských separatistov zodpovedných za raketový útok, pri ktorom v piatok zahynulo 23 ukrajinských vojakov. Takmer 100 ďalších tiež utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší útok, odkedy prezident koncom júna ukončil jednostranné prímerie. "Za život každého vojaka militanti zaplatia desiatkami svojich vlastných. Ani jediný terorista sa nevyhne zodpovednosti, každý dostane, čo si zaslúži," uviedol Porošenko v stanovisku na svojej webovej stránke po mimoriadnom stretnutí svojich bezpečnostných šéfov.

 

Pri piatkovom útoku proruských separatistov raketometmi Grad ruskej výroby na ukrajinské sily pri hranici s Ruskom zahynulo 19 vládnych vojakov a štyria pohraničníci. Ide o najkrvavejší útok povstalcov na ukrajinských vojakov od ukončenie prímeria 30. júna. Proruskí separatisti zaútočili na vládne sily približne o piatej hodine ráno na rusko-ukrajinskej hranici v Luhanskom regióne. Vládne jednotky v posledných dňoch získavali v boji so separatistami prevahu, keď ich vytlačili z mesta Slovjansk na východe Ukrajiny s väčšinovo ruskou populáciou. Povstalci sa však stiahli do Donecka a Luhanska, ktoré už pred tým vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny. 

 

09:36 - Rusko požaduje odklad platnosti dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ

Rusko vyzvalo dnes Európsku úniu, aby neuzavrela s Ukrajinou dohodu o voľnom obchode, dokiaľ sa nevyriešia obavy Moskvy ohľadom tejto otázky. Oznámila to agentúra Reuters.
      

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev po rokovaní s komisárom EÚ pre obchod Karlom De Guchtom a šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom v Bruseli varoval, že po vstúpení asociačnej dohody do platnosti bude musieť Moskva prehodnotiť svoje colné predpisy voči Ukrajine.
      

"Obávame sa, že naši kolegovia dostatočne nechápu rozsah daného problému, ktorému budeme čeliť. Trváme preto na tom, aby asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ nevstúpila do platnosti, dokiaľ sa tieto rizikové záležitosti nevyjasnia," citovala Uljukajeva ruská  agentúra RIA Novosti.
      

EÚ podpísala asociačnú dohodu s Kyjevom 27. júna po tom, ako ju Ruskom podporovaný bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vlani v novembri odmietol. Toto rozhodnutie prispelo vo februári k jeho zvrhnutiu.
      

Moskva sa obáva, že Ukrajina by mohla reexportovať tovar z EÚ do Ruska bez platenia cla, ktorým Rusko  chráni svoju vlastnú produkciu. Pred trojdňovými rokovaniami v Bruseli Uljukajev uviedol, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou nesie riziko "možného vytlačenia ruského tovaru z európskeho trhu a ukrajinského tovaru z ukrajinského trhu".

 

09:30 - Kanada rozširuje sankčný zoznam o ďalších 14 proruských separatistov

Kanadský minister zahraničných vecí John Baird v piatok uviedol, že Kanada uvalí ekonomické sankcie a zákaz cestovania na ďalších 14 členov proruských separatistických skupín na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Associated Press.
      

Medzi novými menami na sankčnom zozname namierenom proti Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine je aj prezident samozvanej Odeskej ľudovej republiky Valerij Vladimirovič Kaurov, ktorý vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na rozmiestnenie vojsk na Ukrajine.
      

Baird zároveň vyzval Rusko, aby na Ukrajinu prestalo posielať zbrane a militantov. Podľa Bairda by Rusko malo aj upustiť od rétoriky a propagandy namierenej proti Ukrajine. Kanada už predtým uvalila ekonomické sankcie a zákazy cestovania na desiatky podnikateľských lídrov a spoločností blízkych Putinovi.

      

Zoznam sankcionovaných osôb rozšírila vo štvrtok aj Európska únia. Mená ďalších 11 osôb zasiahnutých sankciami budú zverejnené dnes v Úradnom vestníku EÚ. Podľa diplomatických zdrojov ide o separatistov ukrajinskej a ruskej národnosti, ktorým EÚ pripisuje zodpovednosť za konflikt na Ukrajine.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies