Nové Envirocentrum v Nitre bude vzdelávať verejnosť v oblasti klimatických zmien

NETKY.SK • 21 Máj 2023, 08:00 • 2 min
Nové Envirocentrum v Nitre bude vzdelávať verejnosť v oblasti klimatických zmien

NITRA - V Nitre vznikne nové Envirocentrum, ktoré bude návštevníkov vzdelávať v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia. Pripravuje ho Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vo svojom areáli na Hospodárskej ulici.

slovakia

left justify in out

Na vzdelávanie a osvetu v oblasti klimatických zmien a extrémov počasia bude zamerané nové Envirocentrum, ktoré vzniká v Nitre. Pripravuje ho Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vo svojom areáli na Hospodárskej ulici.

 

Celkové oprávnené náklady projektu sú 1,96 milióna eur. Na jeho realizáciu získala univerzita 1,87 milióna eur z eurofondov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Envirocentrum vznikne prístavbou a nadstavbou objektu Hydraulického laboratória Ústavu krajinného inžinierstva FZKI. Búracie práce sú už zrealizované, v súčasnosti sa začína výstavba. Budova má byť podľa zmluvy s dodávateľom prác skolaudovaná do konca roka 2023. Aktivity projektu sa začnú realizovať po kolaudácii v roku 2024.

 

img

prebiehajúca výstavba envirocentra

 

Hlavnou témou Envirocentra bude adaptácia na zmenu klímy, ktorá spôsobuje extrémy počasia – suchá a povodne. Slúžiť bude nielen študentom fakulty, ale aj stredoškolákom a žiakom základných škôl, ktorí sem budú chodiť na zážitkové exkurzie, potvrdil dekan FZKI Dušan Igaz. Fakulta tak nadväzuje na svoj vzdelávací projekt Vplyv klimatickej zmeny na extrémy počasia, ktorý sa sčasti realizoval na univerzite, sčasti na rôznych stredných školách, ale aj v nákupných centrách. Do projektu sa zapojí aj Botanická záhrada SPU, ktorá už túto jeseň vybuduje vo svojom areáli náučný chodník s 18 modelmi výsadieb. Náučný chodník bude prezentovať verejnosti inovatívne prístupy projektovania a údržby bylinných spoločenstiev s ohľadom na klimatickú zmenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona