Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda bombarduje Slovjansk, zasiahli aj detskú nemocnicu!

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda bombarduje Slovjansk, zasiahli aj detskú nemocnicu!

MOSKVA – Rusko vo štvrtok opäť požiadalo ukrajinskú vládu, aby zastavila vojenskú operáciu proti proruským separatistom na východe krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:16 - Sergej Lavrov vyzval USA, aby zatlačili na Kyjev​

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v dnešnom telefonáte so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym vyzval Washington, aby zatlačil na dočasnú vládu v Kyjeve, nech zastaví vojenskú operáciu na východe Ukrajiny.
     

"Lavrov vyzval Spojené štáty, aby zatlačili na úrady v Kyjeve, aby okamžite zastavili vojenské operácie a začali viesť priame rokovania s juhovýchodnými oblasťami," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.
      

Ukrajinská vláda dnes oznámila, že vojenská operácia proti separatistom na východe bude pokračovať napriek štvrtkovému zostreleniu vrtuľníka a správam, že do bojov proti vládnym silám sa zapojili bojovníci z Ruska.
      

Aj novozvolený prezident Petro Porošenko sľúbil, že úrady potrestajú ľudí zodpovedných za zostrelenie vrtuľníka. K útoku došlo pri meste Slovjansk, zahynulo pri ňom 14 príslušníkov ukrajinskej armády vrátane generála.

 

img

 

18:56 - Kyjev zaplatil Rusku časť dlhu za plyn

Ukrajina zaplatila Rusku časť svojho dlhu za plyn v hodnote 786 miliónov dolárov (577,4 milióna eur). V piatok o tom informoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého Kyjev zaplatil plynárenskej spoločnosti Gazprom za február a marec, pričom vychádzal z vtedajšej sumy 268 dolárov za tisíc kubických metrov plynu. Gazprom potvrdil, že peniaze boli odoslané, na účet však prídu až najskôr v pondelok.

 

17:57 - NATO: Rusko začalo sťahovať svoje jednotky z ukrajinských hraníc

Severoatlantická aliancia (NATO) zaregistrovala "isté náznaky" toho, že Rusko začalo sťahovať svoje jednotky z ukrajinských hraníc, uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra DPA.
      

"Stiahli sa možno tak dve tretiny - a, samozrejme, my to vítame," povedal Rasmussen v litovskej metropole Vilnius na tlačovej konferencii po stretnutí s litovskou prezidentkou Daliou Grybautskaiteovou.
      

Podľa Rasmussena je však na ukrajinských hraniciach ešte stále dosť vojakov na to, že ak padne politické rozhodnutie, budú schopní zakročiť.
      

"Naďalej vyzývame Moskvu, aby prestala podporovať proruské gangy a zablokovala hranice, aby na Ukrajinu neprúdili zbrane a ozbrojenci," dodal šéf NATO.

 

17:14 - Ukrajinských vojakov z Afriky možno stiahnu a nasadia proti separatistom

Ukrajinské ministerstvo obrany zvažuje možnosť stiahnutia svojich vojakov, ktorí pôsobia v mierových zboroch OSN v Afrike. Následne by ich mohli nasadiť do protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny, uviedol dnes pre agentúru UNIAN predstaviteľ ukrajinských ozbrojených síl Andrij Ordynovyč.
      

Podľa jeho slov návrat mierotvorcov závisí od rozhodnutia prezidenta ako hlavného veliteľa ozbrojených síl. Okrem toho sa budú musieť kompetentní dohodnúť v tejto veci s OSN.
      

Plán na urýchlený návrat vojakov je už podľa Ordynovyča vypracovaný. V prípade ďalšej eskalácie násilia vo východných oblastiach Ukrajiny bude všetkých 18 posádok vrtuľníkov stiahnutých z Afriky, dodal Ordynovyč, zástupca náčelníka oddelenia generálneho štábu pre vojenskú spoluprácu a mierové operácie.

 

16:59 - Armáda zranila pri ostreľovaní Slovjanska sedem detí, tvrdí ruský splnomocnenec

Sedem detí utrpelo v noci nadnes zranenia pri ostreľovaní ukrajinského mesta Slovjansk v Doneckej oblasti, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na splnomocnenca ruského prezidenta pre práva detí Pavla Astachova. Armáda podľa neho zasiahla obytné štvrte.
      

Deti podľa miestnych zdravotníckych úradov počas útoku utrpeli zranenia spôsobené projektilmi a šrapnelmi. K incidentu došlo vo chvíli, keď jedna zo striel dopadla na detskú nemocnicu, pričom poškodená bola aj jedna ďalšia poliklinika, potvrdil pre ITAR-TASS nemenovaný príslušník miestnych militantných oddielov.
      

K podobnej udalosti došlo aj v stredu, keď v mínometná strela prerazila strechu školskej haly v tamojšej štvrti. K žiadnym zraneniam nedošlo, keďže žiakom i učiteľom sa podarilo ujsť do suterénu budovy slúžiaceho ako protibombový kryt. Bombardovanie tejto štvrte si však deň predtým vyžiadalo štyroch mŕtvych.

 

 

 

16:54 - FSB zadržala štyroch Ukrajincov pre plánovanie útokov na Kryme

Ruská bezpečnostná služba FSB zatkla na Kryme štyroch členov ukrajinskej nacionalistickej organizácie Pravý sektor pre podozrenie, že plánovali teroristické útoky na polostrove. FSB v piatok vo vyhlásení informovala, že muži sú tiež podozriví zo spáchania dvoch aprílových podpaľačských útokov na Kryme, ktorý sa v marci pričlenil k Rusku. Zadržaní, ktorých už previezli do väzby do Moskvy, patrili podľa FSB ku skupine, ktorá chcela uskutočniť bombové útoky aj 9. mája počas osláv výročia konca druhej svetovej vojny. Ďalšie útoky plánovali v mestách Sevastopoľ, Simferopoľ a Jalta napríklad proti elektrárňam a železničným mostom. V ich domoch našli výbušniny aj zbrane.

 

16:52 - USA: Rusko už stiahlo z ukrajinskej hranice väčšinu vojakov

Rusko už stiahlo z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou väčšinu svojich vojakov, stále sa v nich však nachádza sedem práporov predstavujúcich niekoľko tisíc mužov. Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany to vyhlásil v piatok pred novinármi v Singapure, kde sa minister Chuck Hagel zúčastňuje na bezpečnostnej konferencii. Počet odsunutých vojakov nevedel konkretizovať, zatiaľ čo počet zostávajúcich odhadol na "tisíce". Samotný Hagel počas predošlého letu hovoril o presúvaní "tisícov ruských vojakov" preč od hranice, čo považuje za "sľubné" znamenie, trvá však na potrebe stiahnuť všetky jednotky rozmiestnené v prihraničných oblastiach od začiatku roka.

 

16:31 - Zaorálek: Nepochybujem, že za situáciu v Donecku a Slovjansku môže Rusko

Západ nemá dosť síl na to, aby zastavil Rusmi podporovanú intervenciu na Ukrajine, uviedol dnes pre agentúru Reuters český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.
     

Zmena ruského postoja je pravdepodobná len z dlhodobého hľadiska, uviedol Zaorálek v Londýne pri príležitosti stretnutia s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom. 
      

Podľa českého ministra za násilnými nepokojmi na Ukrajine jednoznačne stojí Moskva, ale Západ nemohol prijať nijaké bezprostredné účinné kroky, aby tomu zabránil.
      

"Vôbec nepochybujem o tom, že za situáciu v Donecku a Slovjansku je zodpovedné Rusko," uviedol Zaorálek pri raňajkách v hoteli v západnom Londýne. "Nemáme šancu riešiť túto situáciu silou a neexistuje možnosť vyriešiť ju v krátkom čase," uviedol ďalej Zaorálek.
      

Český minister zahraničných vecí však podčiarkol význam koordinovaného postoja Západu v otázke sankcií, ale k možnosti zmeny postoja ruského prezidenta Vladimira Putina sa vyjadril skepticky.
      

"V reálnom svete bude tento proces trvať dlhší čas - vyriešiť to v priebehu niekoľkých mesiacov je pravdepodobne nemožné," povedal Zaorálek.

 

 

15:30 - Letnú sezónu v SR môže negatívne ovplyvniť situácia na Ukrajine

Nárast predaja first moment zájazdov na leto 2014 a riziko úbytku návštevníkov Slovenska z Ukrajiny. Tak vidia tohtoročnú letnú turistickú sezónu predstavitelia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).
      

"Jediný defekt môže nastať, ak sa pomery na východ od nás neupokoja. Obávam sa, či tých 70.000 Ukrajincov príde aj v roku 2014," vyjadril znepokojenie prezident asociácie Stanislav Macko. Vlani navštívilo Slovensko 79.988 turistov z Ukrajiny, čím sa zaradili na štvrté miesto za Čechmi, Poliakmi a Nemcami.
      

SACKA očakáva, že v domácom cestovnom ruchu sa aj toto leto zopakujú pozitívne čísla z minulého roka. Počet domácich turistov, ktorí vlani využili služby subjektov cestovného ruchu, medziročne vzrástol o 5,9 % na približne 2,3 milióna.
      

Slovenskí touroperátori sú na tohtoročnú letnú sezónu z pohľadu zabezpečenia dopravných a hotelových kapacít pripravení. Kým v predchádzajúcich rokoch sa prvé pobyty na leto začínali predávať v decembri, rastúci záujem o first moment dovolenky na rok 2014 využili cestovné kancelárie a agentúry na predaj zájazdov už v novembri. "Je to logické, ceny sú najnižšie, je tam najväčší výber rodinných izieb," zdôvodnil predseda Klubu touroperátorov SACKA Mikuláš Milko s tým, že v kurze sú najmä hotely vyššej kategórie a služby all inclusive.

 

15:07 - Novak: Ukrajina časť dlhu podľa dohody do termínu nezaplatila

Rusko nedostalo od Ukrajiny do stanoveného termínu žiadnu platbu za dodávky zemného plynu. Uviedla to ruská agentúra Interfax, ktorá citovala ruského ministra energetiky Alexandra Novaka.
      

Novak je v súčasnosti spolu s ukrajinským ministrom energetiky a komisárom Európskej únie pre energetiku v Berlíne na ďalšej schôdzke o riešení sporu medzi Ukrajinou a Ruskom za ukrajinský dlh voči ruskému plynárenskému koncernu Gazprom. Podľa ruského ministra Moskva a Brusel navrhli Ukrajine v minulých dňoch riešenie, aby Kyjev do 30. mája zaplatil z dlžnej čiastky 2 miliardy USD (1,47 miliardy eur) a ďalších 500 miliónov USD do 7. júna.
      

Agentúra Reuters uviedla, že splnenie podmienky zo strany Kyjeva malo umožniť ďalšie rokovania o cene ruského plynu za apríl a máj, ako aj na ďalšie mesiace. Celkový dlh Ukrajiny voči ruskému koncernu predstavuje 3,5 miliardy USD a ak do 7. júna nezaplatí sumu, na ktorej sa na predchádzajúcich rokovaniach s Ruskom dohodla, dosiahne jej celkový dlh voči Gazpromu podľa šéfa firmy Alexeja Millera okolo 5,2 miliardy USD.

 

13:45 - Na východe Ukrajiny zadržali ďalšiu skupinu pozorovateľov

Ozbrojení muži zadržali na východe Ukrajiny, v meste Severodoneck, ďalšiu skupinu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). OBSE dnes uviedla, že s tímom štyroch medzinárodných pozorovateľov a ich ukrajinským prekladateľom nie je v kontakte od štvrtka večera, približne od 19.00 h.
      

Tím zadržaný v Severodonecku je už druhý tímom osobitnej pozorovateľskej misie OBSE zadržaným na východe Ukrajiny. O prvej zadržanej skupine nemá OBSE žiadne správy od večera 26. mája, informovala agentúra Reuters.
      

Severodoneck sa nachádza asi 100 kilometrov severne od Luhansku. Jeden z lídrov separatistov dnes pre agentúru Interfax povedal, že štyroch pozorovateľov OBSE unesených 26. mája už prepustili, čo však organizácia zatiaľ nepotvrdila.

 

12:20 - Ukrajina: Armáda bude pokračovať v ofenzíve proti rebelom

Ukrajinské sily budú pokračovať vo vojenskej ofenzíve proti povstalcom na východe, kým nebude v krajine obnovený mier a poriadok. V piatok to povedal ukrajinský minister obrany Mychailo Kovaľ. Vyjadril sa tak deň po tom, čo separatisti zostrelili armádny vrtuľník, pričom zahynulo 14 ukrajinských vojakov vrátane generála. "Našou úlohou je vrátiť do regiónu mier a poriadok," zdôraznil minister. Zároveň zopakoval obvinenia, že Rusko uskutočňuje na východe Ukrajiny "špeciálne operácie". Minister preto uviedol, že armáda bude pokračovať vo vojenských operáciách v hraničnej oblasti, "kým tieto regióny nezačnú žiť normálne, kým tam nebude mier".

 

11:55 - Separatisti oznámili prepustenie štyroch pozorovateľov OBSE

Separatisti na východe Ukrajiny dnes oznámili, že prepustili štyroch unesených pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Varovali ich, aby sa v budúcnosti nezdržiavali na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky bez predošlého ohlásenia, uviedol líder tamojších milícií Alexej Čmilenko pre agentúru Interfax.
      

OBSE zatiaľ prepustenie svojich pozorovateľov oficiálne nepotvrdila, konštatovala agentúra DPA.
      

Organizácia stratila kontakt s jednou zo svojich štvorčlenných skupín pozorovateľov v Donecku v pondelok večer 26. mája. Vo štvrtok ukrajinskí vzbúrenci potvrdili, že ich zadržiavajú, a prisľúbili ich skoré prepustenie. Proruskí separatisti už predtým uniesli a neskôr prepustili aj iných pozorovateľov OBSE.

 

11:02 - Ukrajinská armáda bombarduje Slovjansk, zasiahli aj detskú nemocnicu

V piatok ráno pokračovala ukrajinská armáda v bombardovaní východoukrajinského mesta Slovjansk. Pre Russia Today to potvrdili miestni obyvatelia. Zasiahli aj miestnu detskú nemocnicu a polokliniku. "Dnes ráno trafili detskú nemocnicu v centre mesta a polikliniku. Bolo asi päť hodín ráno," povedal miestny obyvateľ Vladimír pre RT. "Nemocnica a poliklinika sú blízko seba. Nemocnicu zničili viac ako polikliniku. Našťastie nikto nezahynul," dodal Vladimír.

 

img

 

img

 

img

 

11:00 - Minister obrany: Ukrajinská armáda bude pokračovať v ofenzíve voči povstalcom

Ukrajinské sily budú pokračovať v protiteroristickej operácii (ATO) na východe krajiny, kým tam neobnovia mier a poriadok, povedal dnes úradujúci minister obrany Mychajlo Kovaľ. "Našou úlohou je obnoviť v regióne mier a poriadok," citovala Kovaľa agentúra Reuters.

 

Hovoril po tom, ako povstalci zabili vo štvrtok 14 príslušníkov ukrajinskej armády, vrátane generála, keď zostrelili ich vojenský vrtuľník. Podľa úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova vrtuľník prevážal vojakov, ktorí mali v rámci rotácie vystriedať ďalšie jednotky pri Slovjansku, keď stroj zasiahli vzbúrenci prenosnými raketometmi.

 

 

10:49 - Česko premýšľa o televízii pre Ukrajinu, vysielala by v ruštine

Krajiny Visegrádskej štvorky zvažujú spustenie spravodajskej televíznej stanice, ktorá by pravdepodobne z Prahy vysielala v ruštine na Ukrajinu. S nápadom prišli Česi, ostatné stredoeurópske štáty ich podporujú. Žiadna krajina však nemá v rozpočte milióny, ktoré by mohla na televíziu dať. Ukrajine chýba alternatívny informačný kanál pre rusky hovoriacich Ukrajincov a najmä obyvatelia na východe krajiny sú tak buď obeťami propagandy, alebo sa prebúdzajú do informačného bezčasia, napísali Lidové noviny (LN) k projektu ukrajinskej televízie. "Pokiaľ majú byť Ukrajina a ďalšie štáty v postsovietskom priestore stabilné, musia mať sebavedomých a dobe informovaných občanov. To si zase vyžaduje stabilné a slobodné médiá. Najmä televízia je dôležitá, je to silné médium a oslovuje," povedal novinám prvý námestník ministerstva zahraničných vecí Petr Drulák.  Zatiaľ je to však len nápad, vyriešené nie je ani financovanie. Zvažuje sa preto i oslovenie viacerých štátov a následné žiadanie o dotácie z európskeho rozpočtu. Za "vynikajúci nápad" považuje proukrajinskú televíziu i exminister zahraničia Karel Schwarzenberg, myslí si však, že by mala vysielať nielen v ruštine, ale aj v ukrajinčine. 

 

09:15 - Inaugurácia novozvoleného prezidenta bude 7. júna

Inaugurácia novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka sa bude konať 7. júna, informoval o tom dnes denník Wall Street Journal s odvolaním sa na ukrajinské médiá. Podľa Porošenkovej hovorkyne inauguračný akt prebehne bez okázalostí a v pláne nie sú ani oslavy na hlavnom námestí v Kyjeve. Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine sa konali 25. mája. Podľa Ústrednej volebnej komisie v nich "čokoládový magnát" Porošenko získal 54,7 percenta platných hlasov.

 

img

 

08:13 - Americkí zákonodarcovia vyzývajú Paríž na zastavenie predaja lodí Mistral Rusku

Americkí zákonodarcovia vo štvrtok vyzvali Francúzsko, aby zrušilo predaj dvoch moderných vrtuľníkových lodí triedy Mistral Rusku. Namiesto dodávky lodí do Ruska navrhujú, aby ich kúpilo alebo si prenajalo NATO. Informovala o tom agentúra Reuters. "Kúpa lodí zo strany NATO by vyslala silný signál prezidentovi Putinovi, že spojenci NATO nebudú tolerovať, alebo akýmkoľvek spôsobom umožňovať jeho nezodpovedné kroky," uvádza sa v liste adresovanom generálnemu tajomníkovi NATO Andersovi Foghovi Rasmussenovi.

 

Nové lode by navyše pomohli zvýšeniu bojaschopnosti NATO  v čase, keď mnohí jeho členovia znižujú výdavky na obranu. Zároveň by uistili spojencov v strednej a východnej Európe, že so zaručením ich bezpečnosti to NATO myslí vážne, uvádza sa v liste, ktorého signatármi sú demokrat Eliot Engel z výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti, Michael Turner, ktorý je predsedom americkej delegácie v Parlamentnom zhromaždení NATO a William Keating, predseda podvýboru pre Európu Zahraničného výboru Snemovne reprezentantov.

 

img                       

 

07:26 - Kerryho znepokojili správy o čečenských bojovníkoch na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril v telefonáte so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrov obavy nad správami, že na Ukrajinu prichádzajú z Ruska zahraniční bojovníci. Údajne sú medzi nimi aj Čečenci. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa agentúry Reuters Kerry v stredu naliehal na Lavrova, aby Rusko prestalo podporovať ukrajinských separatistov a vyzvalo ich, aby zložili zbrane. Reportérom to vo štvrtok povedala hovorkyňa amerického rezortu zahraničia Jen Psakiová. Kerry v telefonáte vyjadril tiež obavy v súvislosti so Sýriou, a to nad odkladmi v procese transportu zvyšných ôsmich percent chemických látok využiteľných na výrobu chemických zbraní, ktoré majú byť na základe medzinárodných dohôd vyvezené z krajiny. 

 

img

 

07:14 - Rusko sťahuje väčšinu jednotiek z blízkosti ukrajinskej hranice

Rusko sťahuje väčšinu svojich jednotiek z blízkosti ukrajinskej hranice. Oznámili to dnes predstavitelia amerického ministerstva obrany, ktorých citovala agentúra AP. Ako ďalej uviedli, pri hraniciach s Ukrajinou naďalej zostáva niekoľko tisíc z pôvodne odhadovaných približne 40-tisíc ruských vojakov. Ruská armáda je rozmiestnená pozdĺž hranice východnej Ukrajiny, kde momentálne prebiehajú boje medzi vládnymi bezpečnostnými silami a proruskými separatistami. 

 

Americký minister obrany Chuck Hagel neposkytol novinárom žiadne bližšie informácie. Hoci stiahnutie ruských vojsk z ukrajinskej hranice považuje za nádejné, dodal, že tisíce ruskýchvojakov na hraniciach zatiaľ zostávajú.         

 

17:33 - Janukovyč: Ukrajinské prezidentské voľby priniesli smrť a utrpenie

Ukrajinské prezidentské voľby priniesli smrť a utrpenie napriek tomu, že ľudia očakávali stabilitu a mier, povedal dnes zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
      

"Veľká väčšina Ukrajincov si myslela, že nová vláda prekoná politickú krízu a nastanú pokojné časy. Ľudia sú už unavení z konfrontácie, ktorá viedla k otvorenej vojne," povedal bývalý ukrajinský prezident.
      

"A napokon sa to stalo. Ukrajinský prezident bol zvolený. A prekvapenie vystriedal šok. Namiesto stability a mieru sa ľudia dočkali krvavého kúpeľa," uviedol podľa agentúry ITAR-TASS Janukovyč.
      

Janukovyč sa už od konca februára zdržiava v Rusku, kam ušiel z obavy o svoj život. Napriek tomu, že ho ukrajinský parlament 22. februára zbavil prezidentských právomocí, on sám sa aj naďalej považuje za prezidenta Ukrajiny.

 

img

 

16:43 - Rusko opäť vyzvalo Západ, aby pomohol odvrátiť katastrofu na Ukrajine

Rusko vyzvalo dnes ukrajinskú vládu v Kyjeve, aby zastavila vojenskú operáciu namierenú proti proruským separatistom. Moskva sa zároveň obrátila na Spojené štáty a Európsku úniu (EÚ), aby vyvinuli nátlak na Kyjev a pomohli tak odvrátiť "katastrofu", ktorá Ukrajine hrozí, informovala agentúra AP.
      

"Opätovne žiadame vládu v Kyjeve, aby ukončili bratovražednú vojnu a otvorili celonárodnú diskusiu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. 
      

"Opätovne vyzývame našich západných partnerov, aby využili všetok svoj vplyv v Kyjeve a zabránili tomu, aby sa udalosti na Ukrajine skončili národnou katastrofou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.
      

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov opakovane vyzval Kyjev na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine. Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov za najdôležitejšiu úlohu, ktorá je pred kyjevským vedením po tom, ako Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies