Situácia je kritická, roztopilo sa celé aljašské pobrežie

NETKY.SK • 12 August 2019, 11:32 • 2 min
Situácia je kritická, roztopilo sa celé aljašské pobrežie

Klimatické zmeny postupujú oveľa rýchlejšie ako sa očakávalo. Z pobrežia Aljašky zmizol všetok ľad.

slovakia

left justify in out

Klimatické zmeny sú mimoriadne pálčivou otázkou súčasnosti. To, čo sa pred pár rokmi javilo ako  katastrofický scenár vzdialenej budúcnosti, sa v súčasnosti stáva realitou a vedci sú šokovaní rýchlosťou, akou tieto negatívne zmeny nastávajú. Zo Zeme sa vďaka prudko narastajúcim priemerným teplotám vytráca ľad a sneh, čím sa zvyšujú hladiny oceánov. Dopad tejto situácie je čoraz markantnejší.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The snow is quickly melting under these sunny skies in #anchorage

Príspevok, ktorý zdieľa Alaska Sea Grant (@alaskaseagrant),

Alarmujúce správy prišli z Aljašky, kde meteorológovia konštatovali vymiznutie snehu z celého pobrežia a ďalších 150 míľ od neho. Bez ľadu je aj celé Beringovo more, čo je naozaj desivý úkaz. Môže za to najmä tohoročný júl, kedy padali teplotné rekordy na celej zemeguli, no na Aljaške sa to odzrkadlilo azda najviac. Pre tento štát išlo už o dvanásty mesiac po sebe, ktorý prekročil teplotné normy dané pre túto lokalitu.

 

Odborníci sú týmto javom nemilo prekvapení, podobné zmeny totiž predpokladali v horizonte 30 až 40 rokov. Došlo k nim však už dnes. Situácii rozhodne nemohli ani požiare, ktoré v poslednom období sužovali Sibír a Aljašku. Obrovské množstvo dymu, ktoré sa takto uvoľnilo do atmosféry má preukázateľný dopad aj na klimatické zmeny. Ďalší vývoj otepľovania je preto veľmi ťažké realisticky predpovedať.

 

Roztopenie aljašského pobrežia spôsobilo miestnym obyvateľom poriadne problémy. Stúpajúca hladina vody núti ľudí sťahovať sa zo svojich domovov na iné miesta a ovplyvňuje aj živočíchy v danej oblasti. V „prehriatej“ vode nedokážu prežiť lososy a mrože bez ľadu nie sú schopné lovu. Rýchla a efektívna zmena v prístupe k ochrane klímy je teda absolútne nevyhnutná.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies