Chlieb za osem eur? Samuel Vlčan pekárom odkázal, že pomôcť nevie

NETKY.SK • 25 August 2022, 15:05 • 2 min
Chlieb za osem eur? Samuel Vlčan pekárom odkázal, že pomôcť nevie

BRATISLAVA - Ako sme vás informovali nedávno, Slovenský zväz pekárov a cukrárov informoval nielen vládu, ale i verejnosť, že do konca roku dôjde k zatvoreniu malých prevádzok najmä v regiónoch.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak kvôli nečinnosti vlády, vysokým cenám energií a inflácii. 

 

„Dodávatelia energií začali od pekárov, cukrárov a cestovinárov pýtať zálohy na energie. Pýtame sa, kde na to máme zobrať? Štát sa na nás doslova vykašľal počas pandémie, od začiatku vojny nebol schopný nijako pomôcť a my nedisponujeme žiadnymi rezervami," hovoria zástupcovia pekárov a cukrárov. 

 

img

 

„Už v apríli tohto roka sme predstavili čiastkové riešenie situácie agroministrovi aj premiérovi a tí neboli schopní dodnes spraviť absolútne nič. Nové kompenzačné schémy pre potravinársky sektor stále neexistujú," zdôraznil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

 

img

 

Pekári, cukrári a cestovinári sa podľa neho pritom neboria len s niekoľkonásobne drahším plynom či elektrinou, ale aj cenami ďalších vstupov. Napríklad ceny oleja vzrástli v priemere o ďalších 70 %, droždia o 100 %, cukru o takmer 70 % a masla o 80 %. Agrorezort ani Úrad vlády SR neboli schopní navrhnúť vlastné kompenzačné riešenia, ale ani využiť tie, ktoré im napríklad pekári predstavili.

 

Krajiny v EÚ pritom už zastropovali ceny elektrickej energie na úrovniach od 120 do 160 eur či znížili DPH na ceny plynu. Slovenskí výrobcovia však stále musia nakupovať elektrickú energiu a plyn za ceny na burzách za násobne vyššie sumy.

 

img

 

„Včera sme absolvovali rokovanie s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom (nominant OĽaNO). Sme doslova zhrození. Agrorezort ani vláda nemajú pripravené žiadne zásadné kompenzačné opatrenia pre potravinársky sektor. Minister Vlčan zdôvodnil nečinnosť nedostatkom svojej 'politickej sily' v rámci koalície. Toto je absolútne neakceptovateľné," uviedol pre TASR Milan Lapšanský. 

 

Ak vláda nezasiahne, cena chleba môže ešte pred zimou stúpnuť na 8 eur, obyčajný rožok má stáť podľa prepočtov päťdesiat centov. 

 

Aktuálne z  politiky: Remišová: Fico na Slovensko kašle, Sulík ho uprednostnil pred slušnými politikmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies