REPORTÁŽ: „Tešíme sa jeden na druhého rovnako ako na začiatku kariéry!“ tvrdí Ján Kuric z kapely Vidiek, ktorá vydáva výberovku najväčších hitov

NETKY.SK • 4 December 2021, 08:00 • 2 min
REPORTÁŽ: „Tešíme sa jeden na druhého rovnako ako na začiatku kariéry!“ tvrdí Ján Kuric z kapely Vidiek, ktorá vydáva výberovku najväčších hitov

Kto by nepoznal megahity Vidiečan či Nechajte si ju? Na konte ich má kultová skupina Vidiek, ktorá je na scéne vyše 30 rokov! Výročie oslávila výberovým albumom s dokonalým názvom Vidiek Najvidiekovatejší. Spevák a frontman kapely Ján Kuric Netkám v rozhovore prezradil, ako vytvorili s Balkáncami Markovičovcami na diaľku novú skladbu Hrajte trúbky a akých bolo doterajších 30 rokov Vidieku.

slovakia

left justify in out

 

Prierezová kompilácia skupiny Vidiek obsahuje to najlepšie, čo skupina počas svojej kariéry vytvorila. Na dvoch CD nájdu fanúšikovia 23 skvelých vidiekovských piesní.

 

"Napriek tomu, že mi nevidno tvár, ale úplne inú časť tela, môžem všetkých ubezpečiť, že na fotke som naozaj ja," povedal Ján Kuric s humorom jemu vlastným k titulnej fotke albumu.

 

Na dvoj-CD nechýbajú dva bonusy. Úplná novinka Dohodnime sa, ktorú pre skupinu vytvoril jej stály člen Richard Jajcay. A "covidová", na diaľku realizovaná nahrávka skladby Hrajte trúbky, s Bobanom a Markom Markovičovcami.

 

„S našimi kamarátmi z bývalej Juhoslávie sa poznáme už dávno. Hrávali sme spolu na festivalových koncertoch. A jeden druhého sme si okukávali, že akí sú dobrí. Tesne pred koronou sme chceli vyraziť na koncertné turné, ale kvôli pandémii z toho nebolo nič. Potom nám napadlo, že keď sme všetci doma, skúsme urobiť spoločnú pesničku. Tak sme všetko komunikovali cez internet, poslali sme to Bobanovi do Srbska, ten to poslal synovi do Beogradu, a tak na diaľku sme vytvorili skladbu  Hrajte trúbky“, prezradil Janko Kuric.

 

img

 

Výberovka Vidiek Najvidiekovatejší vychádza vo vydavateľstve OPUS a zostavil ho stály spolupracovník vydavateľstva Juraj Čurný.

 

„Skupina Vidiek nezameniteľným spôsobom ovplyvnila dejiny slovenskej populárnej hudby od 80.-tych rokov až po dnešok. Hoci jej najprapôvodnejší zakladatelia Ján Kuric a Oňo Tomčala vyrastali na punku, z Vidieka  sa stala značka pesničkového rocku a popu zároveň. Táto značka bola navyše obohatená o skvelý imidž „chlapcov z dediny“, ktorý však nevznikol na základe marketingovej stratégie, ale vychádzal zo samotnej reality detstva a dospievania dvojice zakladateľov skupiny. Následne sa pridali basgitarista Kamil Grebeň a gitarista Richard Jajcay,“ píše Juraj Čurný.  

 

Toto kvarteto nadlho vytvorilo základnú zostavu, ku ktorej sa striedavo pridávali hráči na klávesové nástroje a najnovším prírastkom je Martin Klačanský, hráč na basgitaru, ktorý je od skupiny Vidiek len o rok starší. Kuric, Jajcay, Grebeň tvoria hlavné autorské trio kapely, netreba ale zabudnúť na dôležitú úlohu textára Daniela Mikletiča, ktorý dodal Vidieku v začiatkoch jeho kariéry texty k prvým dvom prelomovým hitom – Vidiečan a Nechajte si ju. „Môj svet je vidiek“ je úvodný verš skladby, ktorá to všetko začala a o všetkom rozhodla.

 

„Tridsať rokov Vidieku bolo stabilne dobrých. My sme amatérska skupina, na každý koncert sa vždy tešíme jeden na druhého, ako sa stretneme v aute na ceste za naším vystúpením. Považujeme sa za živú kapelu, čiže radšej hráme na pódiu ako v štúdiu. Tešíme sa stále na naše publikum. A vôbec sa to nezmenilo, tak, ako to bolo na začiatku, je to aj dnes. Amen,“ s úsmevom rekapituluje Ján Kuric.

 

img

 

Počas svojej existencie to kapela s nahrávacou aktivitou nepreháňala, doteraz jej vyšlo päť štúdiových albumov. Dôvodom bola aj forma jej fungovania, v rámci ktorej mala väčšina členov vždy aj iné zamestnanie. Je dôležité nezabudnúť, že predchodcom Vidieku bola skupina Ventil RG, ktorá priniesla dva hity Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny ako zajtra rádioaktívny.

 

„Ale prestali sme už fajčiť v aute! Viete si predstaviť, že štyria či piati chlapi v aute a každý mal cigaretu! A ja dokonca cigaru! Keď sme vystúpili napríklad v Žiline, boli sme celí zaúdení...,“ smeje sa Kuric.

 

Skupina Vidiek hrá v zostave – Ján Kuric - sólový spev, Ondrej Tomčala - bicie nástroje, Richard Jajcay - gitary, Martin Klačanský - basová gitara. Ich 23 skvelých vidiekovských piesní vychádza na 2CD a začiatkom decembra sa objavia aj na vinylovom 2LP.

 

  

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Kandráčovci vydávajú vianočný album Pod Tatrami spí Ježiško




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies