Sčítanie obyvateľov prebehne od 13. mája do 6. júna 2011

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:17 • 2 min
Sčítanie obyvateľov prebehne od 13. mája do 6. júna 2011

Sčítanie obyvateľov prebehne od 13. mája do 6. júna 2011

slovakia

left justify in out

Budúcoročné sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa bude realizovať od 13. mája do 6. júna. V listinnej podobe sa budú údaje zbierať od 21. mája do 6. júna, v elektronickej forme prebehne ich zhromažďovanie od 21. do 29. mája. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré dnes schválil kabinet.
      Všetky tlačivá budú k dispozícii aj v jazyku maďarskej, rómskej, rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšiny. Elektronický zber údajov sa zabezpečí v jazykoch národnostných menšín a v anglickom jazyku. V súčasnosti sa testuje funkčnosť programového vybavenia.
      V súvislosti so sčítaním prebehne aj informačná a propagačná kampaň. Obyvatelia získajú základné informácie o sčítaní aj prostredníctvom letákov pre obce a domácnosti. Kampaň je zameraná na majoritné obyvateľstvo, ako aj na vybrané skupiny obyvateľov ako sú deti, mladí ľudia, seniori, zdravotne postihnutí a marginalizované skupiny obyvateľstva.
       Sčítanie obyvateľov bude výnimočné z dvoch dôvodov. Prvým je, že sa uskutoční po prvý raz v histórii vo všetkých členských štátoch EÚ naraz pri využití rovnakých, respektíve podobných definícií zisťovaných údajov. Zároveň obyvatelia SR si budú môcť po prvý raz v histórii vybrať, či vyplnia sčítacie formuláre v listinnej podobe alebo v elektronickej forme prostredníctvom internetovej stránky www.scitanie2011.sk.
      Ako ďalej uvádza Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojej internetovej stránke, tieto údaje zistené pri sčítaní sú chránené zákonom a slúžia pre štatistické potreby. Sú jedinečné a v Slovenskej republike sa nedajú získať inak len spoluprácou s obyvateľmi. Obyvatelia nebudú uvádzať do sčítacieho formuláru svoje meno, priezvisko ani rodné číslo, čiže aj po vyplnení zostane sčítací formulár anonymný. Výsledky zo sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 sa budú zverejňovať priebežne, komplexne budú známe najneskôr v marci 2014.
      Podľa zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 je povinný poskytnúť údaje na účely sčítania každý obyvateľ okrem cudzinca požívajúceho diplomatické výsady a imunitu.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies