City si vyznávali hudbou

NETKY.SK • 24 September 2020, 7:15 • 2 min
City si vyznávali hudbou

„Moje srdce vraví, že patríme k sebe, ale môj rozum tvrdí, že to nie je také jednoduché."

slovakia

left justify in out

Kazety
Ach, tie roky minulé. Iné oblečenie, iný štýl vo vyjadrovaní, celkom iné obdobie, zdá sa dokonca, že aj iné problémy. Svet ešte nepoznal terajšie filmové a seriálové hity, žil tým, čo ponúkala vtedajšia tvorivá možnosť. A hudba, tá zažívala zlatý vek. Človek si chodil kupovať magnetofónové kazety, a ak si ich nemohol dovoliť, tak o nich aspoň sníval a potajme na ne šetril a mince odkladal do dobre skrytého prasiatka. Pamätáte si, aké to bolo rozbaľovať novučičkú kazetu a potom ju s očakávaním vložiť do magnetofónu? Bolo to vzrušujúce, teda pokiaľ sa páska neobohrala a nezačala vydávať ťahavý zvuk naznačujúci, že pomaly dosluhuje.


Výlet do spomienok, hoci nielen ten, ponúka aj kniha Výberovka od autorky Jane Sanderson. Výberovka
Písal sa rok 1979, keď Alison ľúbila Daniela a on ľúbil ju. Obaja boli mladí, ešte ani neukončili strednú školu a romanca, čo sa medzi nimi rozvíjala, sa niesla v duchu skutočného srdcového šialenstva a vzájomného duševného prepojenia. Chémiu medzi nimi zabezpečovala aj láska k hudbe, dýchali ňou, tĺkla im v hrudi a spievala melódiu tiel.


Kiežby to mohlo byť dokonalé a nikdy sa to neskončilo. Ale to možné nebolo, pretože Alison, tá úbohá dievčina, pred Danielom skrývala tajomstvo. On mal rodinu, v ktorej vládla láska a jeden člen sa zaujímal o toho druhého. A ona, čo mala ona? Matku závislú na alkohole, schopnú pre fľašu predať aj vlastné telo. Otca neznámeho, zdrhol tak dávno a nevrátil sa. Brata lietajúceho v zakázanej zóne a trpiaceho až na kosť.


A matkin milenec, ten bol azda najhorší, najzlomyselnejší a najodpornejší chlap. Preto nemohla zostať. Keby bola ostala, padla by na úplné dno. Zbalila si tašku, veľa toho nebolo. Spoločnosť jej robilo len oblečenie a kazeta, ktorú jej Daniel venoval, výberovka skladajúca sa z niekoľkých hitov. Zmizla z ničoho nič a zanechala Danielovi zlomené srdce.
 

Twitter
Rok za rokom plynul a doba sa menila. Daniel sa spamätal, oženil a splodil syna. Pracoval v hudobnej brandži, sníval a žil so slúchadlami na ušiach. Alison tiež dospela, aj ona sa vydala a napísala knihu, ktorá ju vyniesla až na vrchol popularity. Bola matkou dvoch dcér, a ak jej kedysi osud neprial, potom sa jej to dvojnásobne vynahradilo.


Ale twitter to zariadil inak. Daniel ju náhodou objavil, klikol na položku sledovať a napísal jej správu. Neobsahovala text, iba odkaz na pieseň. Ona mu odpovedala, tiež mu darovala skladbu. Bola to intímna komunikácia hudby, nepotrebovala slová. Stačil klik a interprét povedal všetko, čo malo byť povedané. A to, čo sa povedať nemohlo, vyriekla duša, prepojenie nezmizlo, vzrástlo a silnelo s každou ďalšou piesňou.


Výberovka je pozoruhodný knižný zážitok. Je prudko návyková, liečivá a prenikajúca do mysle. Možno by príbeh bol obyčajný, ak by do neho nepatrila hudba. Ale ona tam je, román je ňou prešpikovaný, nasiaknutý, je od nej závislý. Ako sa to dá vyriešiť? Keď láska je skutočná, ale pošpinená záväzkom voči niekomu inému? Nech odpovie kniha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona