Podľa znalkyne má zrejme Štefan Agh pravdu. Podpisy na miliónových zmenkách vznikli s vysokou pravdepodobnosťou neskôr

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 12:38 • 2 min
Podľa znalkyne má zrejme Štefan Agh pravdu. Podpisy na miliónových zmenkách vznikli s vysokou pravdepodobnosťou neskôr

PEZINOK - Podpisy na miliónových televíznych zmenkách vznikli s vysokou pravdepodobnosťou neskôr, ako tvrdí Štefan Agh.

slovakia

left justify in out

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku to dnes skonštatovala znalkyňa v oblasti písmoznalectva Barbora Geistová Čakovská.

 

img

 

Súvisiaci článok: Dučák vystúpil ako svedok, o falšovaní zmeniek nič nevedel


„Pravdepodobnosť, že sporné podpisy boli vytvorené v období rokov 2000 až 2001 je oveľa menšia ako tá, že boli vytvorené v rokoch 2015 až 2016," povedala znalkyňa, ktorá skúmala spolu 294 podpisov z rôznych časových období. Doplnila, že jej konštatovanie sa pohybuje v pravdepodobnostnej rovine, ide však o vysokú pravdepodobnosť. Štefan Agh tvrdí, že zmenky boli vystavené v roku 2000 ako spôsob urovnania sporu o televíziu Markíza známeho ako kauza Gamatex.

 

Prečítajte si: Zmenku v hodnote 8 miliónov nemusí Markíza Kočnerovi vôbec vyplatiť

Svedkyňa Anna Hausknotzová pôsobila počas kauzy Gamatex na licenčnom odbore Rady pre vysielanie a retransmisiu, pričom mala na starosti televíziu Markíza. Ja neviem, ako to tí páni dotiahli, ale Markíza ostala majiteľkou licencie," povedala svedkyňa s tým, že ani počas sporu o Markízu televízii nehrozila strata licencie, pretože to vtedajšie zákony neumožňovali. Pokiaľ ide o miliónové zmenky, tie podľa vlastných slov nikdy nevidela.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko odmietol vypovedať v procese falšovania zmeniek

Bývalá predstaviteľka Markízy Silvia Klaus Volzová sa rovnako ako v procese s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom na súd nedostavila. Keďže žije v Nemecku, žiadala výsluch prostredníctvom telemostu. Súd to však vyhodnotil ako príliš komplikované, a tak sa prečítala jej výpoveď pred policajným vyšetrovateľom. Volzová sa vyjadrovala o okolnostiach kauzy Gamatex, o zmenkách však vedomosť nemala.

 

Súvisiaci článok: V kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedajú viacerí muži podsvetia aj známa herečka


Podľa obžaloby Štefan Agh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko, ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia, ako žalovaný v druhom rade. Štefan Agh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

 

Prečítajte si: Vo štvrtok má po pol roku pokračovať proces so Štefanom Aghom z kauzy zmenky

 

img


Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil súd v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies