Single život? Naučte sa vnímať slobodu s novou perspektívou

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 19:34 • 2 min
Single život? Naučte sa vnímať slobodu s novou perspektívou

Mileniálovia sú často vykresľovaní ako jedinci, ktorí sa skôr než o vzťah zaujímajú o svoju prácu. To je ale len jedna strana mince. Veľa "singles" teda nezadaných, by si totiž partnera priala, ale s hľadaním je to stále ťažšie a ťažšie.

slovakia

left justify in out

Spisovateľka Lauren Jarvis-Gibsonová prvýkrát histériu, že je single, v čase, keď jej bolo okolo dvadsaťpäť. Všetci jej priatelia totiž mali vzťahy a u mnohých to vyzeralo veľmi vážne, zatiaľ čo ona bola opäť sama.

 

"V určitej fáze dospejete k tomu, že je to vaša chyba. Zvlášť, ak ste žena. Spoločnosť sa nás neustále snaží presvedčiť o tom, že bez partnera nevytvárame celok. To je zle," hovorí Lauren pre Huffington Post.

 

Ale aj keď si tento spoločenský tlak uvedomíte, stále vám v hlave môže rezonovať otázka: Nájdem niekedy toho pravého? "Strávila som mnoho rokov tým, že som si myslela, že nikoho nenájdem," súhlasí Lauren, ktorá s týmto problémom zďaleka nečelí sama.

 

Stále častejšie počúvame o mileniáloch, ktorí záväzky čakajú až v neskoršom veku, majú záujem len o chvíľu kedy im to vyhovuje a svoj čas radšej venujú práci a výsledkom.

 

To je ale len časť príbehu. Mnoho z nich totiž v skutočnosti túži po dlhodobom partnerstve a snaží sa nájsť partnera, ktorý to bude mať rovnako.

 

Dlhodobý život bez vzťahu môže ale poriadne pošramotiť sebavedomie i psychiku.

 

"V našej kultúre je hlboko zakorenená myšlienka, že byť slobodný znamená niečo negatívne, a automaticky to značí, že s tým, kto je single, je niečo v neporiadku. Často vo svojej ordinácii potom počujem názory, že sa ľudia necítia dostatočne dobrí pre vzťah a nezaslúžia si niekoho, kto by ich miloval," hovorí psychoterapeutka Deborah Duleyová.

 

"Pravdou ale je, že aj sloboda by sa mala oslavovať a nemala by byť zdrojom negatívnych pocitov. Ak budeme totiž psychicky vyrovnaní, potom si budeme viac veriť a staneme sa aj atraktívnejšími pre opačné pohlavie," dodáva.

 

Terapeuti radia: Čo robiť, keď ste single?

 

Investujte do priateľstva 

 

Ak vám chýba ľudský kontakt, potom nie je nič jednoduchšie ako sa ozvať svojim priateľom a vymyslieť spolu nejaký plán. Túžbu po dotyku potom aspoň čiastočne vynahradí láskyplné objatie od rodiny či najlepších kamarátov.

 

img


Zostaňte nohami na zemi

 

Každý z nás niekedy prepadne depresii a vidí všetko čierno. Dôležité je sa v tomto bode nezaseknúť. To, že momentálne nemáte partnera, neznamená, že ho v blízkej dobe nestretnete.


Neprestaňte randiť

 

Možno sa vám zdá, že ste zatiaľ narazili len na samých hlúpych ľudí, a už nemáte chuť v randení pokračovať. To je ale zle.

 

Pamätajte si, že prvý dojem môže byť zavádzajúci, a preto choďte von aj s ľuďmi, ktorí sa vám na prvý pohľad nezdajú ideálni. Nikdy neviete, kedy narazíte na skrytý diamant.


Rozšírte si obzory

 

Ak sa vám zdá, že sa stretávate stále s tými rovnakými ľuďmi, potom je najvyšší čas vyplávať zo svojej komfortnej zóny a zapísať sa do nejakého kurzu alebo lekcie.

 

Môže to byť čokoľvek, od kurzu varenia cez hodiny tanca. Výhodou týchto aktivít je, že sa spoznáte s ľuďmi, ktorí s vami budú zdieľať prinajmenšom jeden rovnaký koníček.


Nenechajte sa do ničoho tlačiť

 

Ak ste žena, je dosť možné, že sa cítite pod tlakom. Či už na vás okolie tlačí kvôli deťom či veku, nenechajte sa zlákať. Je len na vás, kedy budete pripravená na vzťah a kedy nie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona