Gröhling: "SaS chce presadiť zmenu financovania MŠ"

NETKY.SK • 15 August 2023, 11:25 • 2 min
Gröhling: "SaS chce presadiť zmenu financovania MŠ"

BRATISLAVA - SaS chce presadiť zmenu financovania materských škôl (MŠ) tak, aby boli financované štátom podobne ako základné a stredné školy. Informoval o tom podpredseda liberálov a exminister školstva Branislav Gröhling na utorkovej tlačovej konferencii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Mestá a obce financujú materské školy, pričom medzery v ich rozpočtoch spôsobené balíčkom si kompenzujú tak, že si chýbajúce peniaze pýtajú od rodičov vo zvýšených poplatkoch za materské školy, školské kluby či základné umelecké školy," skonštatoval Gröhling. SaS bude preto podľa jeho slov presadzovať zmeny tak, aby boli MŠ financované rovnako ako základné či stredné a dostávali od štátu normatív, teda presnú fixnú sumu na dieťa. Tá má byť garantovaná a neodobrateľná, aby vedeli utiahnuť svoj chod.

 

Zdôraznil, že MŠ sú základom pre ďalšie vzdelávanie detí. Nemôžu byť preto podľa neho vyčlenené zo školského systému a financované mestami a obcami z podielových daní. "Tieto financie nemajú materské školy garantované a nie sú nárokovateľné na rozdiel od normatívu, ktorý dostávajú základné a stredné školy," poznamenal. Priblížil, že aj po zmene ich financovania by ostali zriaďovateľmi materských škôl mestá a obce, teda by im mali stále patriť budovy aj priestory. Zároveň apeloval aj na ďalšie budovanie kapacít materských škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: KOŠICE: DNES
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies