Simon upozorňuje na zámenu lukratívnych pozemkov v Borinke

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 13:24 • 2 min
Simon upozorňuje na zámenu lukratívnych pozemkov v Borinke

BRATISLAVA – Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon poukazuje na ďalšiu spornú zámenu štátnych pozemkov. Podľa neho po škandalóznych zámenách pozemkov pri Liptovskej Mare a Oravskej priehrade v správe Štátnych lesov SR došlo v roku 2013 aj k zámene pozemkov v Borinke, neďaleko Bratislavy.

slovakia

left justify in out

"Napriek sľubom ministra Jahnátka z roku 2012, že takéto výmeny sa diať nebudú, podnik Štátne lesy veselo v zámenách pokračuje so súhlasom jeho ministerstva," povedal Simon na dnešnej tlačovej konferencii.

 

Ako dnes vysvetlil Zsolt Simon, zámena sa týka lukratívnych pozemkov na Záhorí. Ide o pás lesa s rozlohou 5 455 metrov štvorcových pri Šaštíne, ktorý vlastnil istý manželský pár. Práve tento pozemok v hodnote 0,40 eura za meter štvorcový bol zamenený za pozemky v rekreačnej oblasti Borinka, vzdialenej len niekoľko kilometrov od Bratislavy vo vlastníctve Štátnych lesov SR, vysvetlil Simon. "Ceny pozemkov v tejto oblasti sa pohybujú v priemere na úrovni 100 eur za meter štvorcový, preto takýto postup štátu je neakceptovateľný," uviedol Simon. Ako ďalej vysvetlil, pozemok v Borinke s rozlohou 5 453 metrov štvorcových bol ohodnotený na 379,51 eur.

 

Simon zároveň pripomína, že išlo o lukratívny pozemok v zastavanej oblasti blízko lokality, kde bývajú prominenti. Manželia poskytli pozemok pri Šaštíne v hodnote 2 227 eur, vysvetľuje Simon. Štát podľa poslanca takýmto biznisom prerobil približne 500-tisíc eur. "Tí, ktorí dostali ten pozemok, tam môžu postaviť rodinný dom, zvyšok predať a následne z toho dostanú také peniaze, že si vedia postaviť rodinný dom vilového typu v lukratívnej časti v blízkosti Bratislavy," dodal poslanec za Most-Híd.

 

Simon upozornil na spornú zámenu, no hovorí, že už nebude vyzývať predstaviteľov strany Smer-SD k vyvodeniu politickej zodpovednosti, keďže ani napriek dôkazom sa podľa jeho slov doteraz nič neudialo. Poslanec sa však obracia na občanov, ktorých vyzýva, aby sa so žiadosťami o takéto lukratívne pozemky obrátili na ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka. Ak vraj nepochodia, sťažovať sa majú u premiéra Roberta Fica, dodal Simon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies