Nové sypače už jazdia v regiónoch Orava, Liptov a Kysuce

NETKY.SK • 21 December 2023, 08:30 • 2 min
Nové sypače už jazdia v regiónoch Orava, Liptov a Kysuce

ŽILINA - Do zimnej údržby v Žilinskom kraji je v tomto roku zapojených 249 zamestnancov a 177 mechanizmov, pribudne aj 7 nových posypových vozidiel. Štyri z nich už boli dodané do Závodov SC ŽSK.

slovakia

left justify in out

Nové sypače už sa nachádzajú v závodoch SC ŽSK v regiónoch Orava (2ks), Liptov (1ks)Kysuce (1ks). „Zvyšné tri posypové vozidlá pribudnú v najbližšom období do regiónov Liptov, Horné Považie a Turiec. Univerzálne posýpacie vozidlá v  celkovej hodnote 2,1 milióna eur, sa budú využívať predovšetkým na horských prechodoch,“ upresnila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Vozidlá na údržbu ciest s príslušenstvom  (posýpacie  vozidlá) majú technologickú zostavu pozostávajúcu z podvozka nákladného automobilu (pohon 4x4 – 5ks  a  6x6 2 ks) s komunálnou hydraulikou pre pohon pracovných nadstavieb, nadstavby sypača na posyp chemickým a inertným materiálom alebo zmiešaným posypovým materiálom v zime a  v letnom období na prevoz obaľovanej zmesi za tepla, ktorá sa používa pri odstraňovaní výtlkov. Súčasťou nadstavby je aj zateplená nádrž na emulziu s čerpadlom, ktorá sa používa pri opravách výtlkov.

„Posýpacie vozidlá sú vybavené monitorovacím zariadením  GPS,  ktoré umožňuje pracovníkom dispečerských služieb sledovať v aktuálnom čase polohu a vykonávanú činnosť vozidiel – posyp, pluhovanie, pluhovanie s posypom,“ informuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

   

Správa ciest ŽSK vykonáva zimnú údržbu 1 416 km ciest II. a III. triedy, 493 km ciest I. triedy (na základe zmluvy o údržbe so SSC) a 17,5 km R3 na základe zmluvy o údržbe s NDS (obchvat Oravského Podzámku, obchvat Trstenej obchvat Hornej Štubne). Zimná údržba prebieha v závislosti od počasia, na základe operačných plánov zimnej údržby, ktoré schvaľuje Ministerstvo dopravy SR.

Do zimnej údržby v Žilinskom kraji je v tomto roku zapojených 249 zamestnancov a 177 mechanizmov, vrátane 7 nových posypových vozidiel. V teréne sú tieto mechanizmy: 108 ks sypačov s radlicou, 5 ks snehových fréz, 17 ks traktorov s radlicou, 6 ks šípových pluhov, 1 ks autogréder, 29 ks nakladačov, 3 ks traktorov sypačov, 8 ks nákladných vozidiel. Predpokladá sa využitie 53 900 ton posypového materiálu, z toho 20 700 ton chemického posypového materiálu a 33 200 ton inertného materiálu (kamenná drvina). Najviac posypového materiálu každoročne vynakladá SC ŽSK vzhľadom na klimatické podmienky v regiónoch Liptov (14 000 ton) a Orava (13 500 ton).

Na zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti, ktoré sú spôsobené zimnými klimatickými a poveternostnými podmienkami Správa ciest ŽSK využíva 50 ks meteorologických staníc, ktoré sú rovnomerne rozložené po celom Žilinskom kraji na cestách  II. a III. triedy. Meteostanice pomáhajú dispečerom SC ŽSK pri operatívnom riadení vozidiel zimnej údržby, ktoré zabezpečujú zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti.

 

V prípade problémov týkajúcich sa zimnej údržby, môže verejnosť kontaktovať dispečing Správy ciest ŽSK. Stav ciest a vývoj počasia je možné sledovať na stránke www.zjazdnost.sk.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŽSK, Foto: ŽSK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies