Spartak Trnava počas rizikového zápasu zlyhal na plnej čiare, tvrdí polícia

NETKY.SK • 26 Október 2021, 15:00 • 2 min
Spartak Trnava počas rizikového zápasu zlyhal na plnej čiare, tvrdí polícia

BRATISLAVA - Organizátor Spartak Trnava, ktorý zabezpečoval rizikový zápas so Slovanom Bratislava, neupovedomil políciu o bitke na trávniku. Veliaci dôstojník zahájil akciu a príchod ťažkoodencov na štadión na "vlastné triko".

slovakia

left justify in out

Za zlyhanie počas futbalového derby medzi Trnavou a bratislavským Slovanom nesie zodpovednosť organizátor, ktorý včas nevydal pokyn polícii k zásahu proti narušovateľom verejného poriadku. Na utorkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport to uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

 

Orgánizátor nekontaktoval políciu

"V čase, keď bolo potrebné vydať pokyn organizátora na zásah polície, nebol bezpečnostný manažér v spojení s veliteľom policajného zásahu. Nebol osobne na mieste a v čase, keď sa situácia vyhrotila, sa mu nedalo okamžite dovolať a dostať autorizáciu na zásah. Veliaci dôstojník, zhodnotiac situáciu, na vlastné triko rozhodol, že zákrok bude vykonaný," uviedol Hamran.

 

img

 

Pripomenul, že zásah polície sa má začať až na požiadanie organizátora v prípade, že jeho sily nie sú postačujúce na zvládnutie bezpečnostnej situácieŠéf polície poslancov informoval, že v rámci vyšetrovania polícia uložila pokuty a vo viacerých prípadoch bolo začaté trestné stíhanie.

 

Súvisiaci článok: Na vyčíňanie chuligánov v Trnave doplatia všetci fanúšikovia!

 

 

Kamerové zábery bitkárov v kuklách

"Máme k dispozícii niekoľko stoviek gigabajtov dát. Budeme sa snažiť stotožniť každého, kto bol neoprávnene na hracej ploche. Môžem povedať, že sa takmer naisto naplnila skutková podstata trestného činu výtržníctva,“ dodal. Podľa jeho slov bola suma za zásah polície vyčíslená na 42-tisíc eur.

 

Na rýchlejšie stotožnenie výtržníkov bola vytvorená pracovná skupina. Hamran avizoval, že sa pripravujú opatrenia, ktoré zabránia podobným incidentom.

 

 

"Kto ma pozná, vie, že som orientovaný na výsledky, nemám rád balast a prešľapovanie na mieste," zdôraznil. Upozornil, že na vznik podobných situácií má vplyv technický stav štadiónov. Rovnako je však potrebné sfunkčniť informačný systém, identifikujúci osoby, ktoré vytvárajú na športových podujatiach problémy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovan Bratislava vyhral kontumačne nad Spartakom Trnava

 

Prísnejšie tresty pre chuligánov

Členovia výboru avizovali, že budú tlačiť na ministerstvo vnútra, ktoré má pripraviť legislatívne zmeny, ktoré zabránia situáciám, aké sa stali počas zápasu. Zároveň sú za to, aby sa sprísnili tresty pre chuligánov.

 

img

 

Poslanec Igor Kašper (Sme rodina) poukázal na to, že je potrebné uvažovať o zmenách, ktoré by umožnili zasiahnuť polícii bez toho, aby musela čakať na vyžiadanie organizátora, rovnako možnosť zasiahnuť voči podozrivým osobám ešte pred samotným začiatkom podujatia. Splnomocnenec vlády SR pre šport Karol Kučera sa pýtal aj na preventívne opatrenia, ktoré sa prijali.

 

Prečítajte si viac: Futbalových chuligánov označil Jaroslav Naď za nepríčetné opice. Žiada exemplárne tresty!

 

Rizikové zápasy

Viacerým chýbala prítomnosť majiteľa Slovana Ivana Kmotríka. Poslanec a bývalý tréner Slovana Dušan Galis (Smer-SD) sa zas čudoval nad tým, prečo sa neprijmú opatrenia proti výtržníctvu v meste, v ktorom sa koná zápas, o ktorom je dopredu známe, že bude rizikový. "Toto sa v tomto prípade nestalo," upozornil.

 

Šéf Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák uviedol, že kluby a zväz budú maximálne súčinné pri nastavovaní opatrení, ktoré sprísnia pravidlá rovnako pri efektívnejšom eliminovaní podozrivých osôb a už identifikovaných futbalových chuligánov, aby sa nemohli dostať na štadión. Upozornil pritom, že je možné sa inšpirovať dobrými príkladmi z praxe, napríklad z Anglicka.

 

img

 

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava – Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám.

 

Po potýčkach musel jedného z fanúšikov priamo na trávniku ošetrovať zdravotnícky personál a odniesli ho na nosidlách. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro.

 

Prečítajte si tiež: Včerajšie derby Slovana s Trnavou ukončila bitka chuligánov

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies