Silný príbeh ženy, ktorá podstúpila už 22 operácii po tom, čo ju manžel postrelil rovno do tváre

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 13:30 • 2 min
Silný príbeh ženy, ktorá podstúpila už 22 operácii po tom, čo ju manžel postrelil rovno do tváre

Afganistan je pre ženy jedným z najnebezpečnejších miest na svete. Oficiálne čísla z minulého roku potvrdili 3 500 prípadov násilia páchaného na ženách.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná situácia v krajine sa stále zhoršuje, a tak prevláda obava, že tieto čísla budú naďalej narastať. Shakila Zareen, ktorá má len 25 rokov, je jednou z mála preživších žien, ktorým sa stalo niečo podobné. Prinútili ju do manželstva keď mala iba 17 rokov, bola znásilňovaná a podstúpila 22 operácií po tom, čo jej manžel strelil zbraňou priamo do tváre. Teraz sa ozýva, aby pomohla ďalším ženám.

 

img

 

"Vždy budem hovoriť, že som nezlomná. Hovorím násiliu nie," prehlásila Shakila. "Moja minulosť bola tak preplnená bolesťou, že ma to prinútilo vrátiť sa a byť silnejšou," dodala.

 

img

 

Shakila pochádza z Afganistanu a momentálne žije v Kanade. Za jej silou sa však skrýva temný príbeh. "Mala som veľmi zlé detstvo a nepamätám si, či som sa vôbec niekedy usmievala," povedala Shakila. Jej detstvo bolo plné neustálych zmien a zlého správania jej bratov,manžela a švagra voči nej. "Ani neviem ako, a vyrástla som," dodala. Vyrastala v Bakhlane. Keď mala 17 rokov, prinútili ju vydať sa za staršieho muža. Keď sa vydala, manžel na ňu používal ručne vyrobený bič. "Ty si žena a to je jediné čo si zaslúžiš," citovala Shakila svojho manžela. Pýtala sa ho čo je jej hriech a prečo ju bije. "Ako si si dovolila postaviť sa mi, si len žena," odvetil jej na jej otázku.

 

 

"Neskôr sa dozvedel, že som bola na polícii, zobral zbraň a vystrelil na mňa, dúfala som, že je to nočná mora, a že sa ten desivý sen skončí. Keď som sa prebrala v nemocnici, nemohla som ani rozprávať. Keď som videla moju mamu plakať, pochopila som, že to nie je sen. Bola to skutočná časť môjho života," povedala.

 

img

 

Presťahovala sa do Kanady. "Napriek všetkému viem, že som mala šťastie," dodala. Pomáha svojimi slovami a tvárou afganským ženám. "Ženy v Afganistane majú veľmi krutý život a ja sa na to nechcem nečinne pozerať," povedala Shakila.

 

img

 

"Keby som sa vtedy neozvala, zomrela by som," podotkla. Jej odkaz ostatným afganským ženám je "aby sa nikdy nepoddali násiliu". Je odhodlaná bojovať za ženské práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies