Šiitsky duchovný as-Sadr sa po začatí okupačnej akcie stretol s premiérom

NETKY.SK • 28 Marec 2016, 11:01 • 2 min
Šiitsky duchovný as-Sadr sa po začatí okupačnej akcie stretol s premiérom

BAGDAD - Vplyvný iracký šiitský moslimský duchovný Muktadá as-Sadr sa v noci nadnes stretol v Bagdade s irackým premiérom Hajdarom Abádím po tom, ako začal v silno opevnenej Zelenej zóne metropoly svoju pasívnu okupačnú akciu ako prejav svojej sily po výzvach k boju proti vládnej korupcii.

slovakia

left justify in out

O stretnutí duchovného s premiérom informovala bez ďalších podrobností tlačová agentúra AP.

 

Uviedla, že bezpečnostné sily dnes umožnili duchovnému vstúpiť do Zelenej zóny, v ktorej sa nachádzajú budovy parlamentu, vlády a ambasád. Privítali ho a dokonca mu ponúkli stoličku, na ktorú sa usadil. Mohol tak pokračovať v okupačnej akcii, ktorú jeho stúpenci začali pri vstupnej bráne do Zelenej zóny pred vyše týždňom.

 

As-Sadr v nedeľu opakovane vyzýval Abádího, aby presadil rozsiahle ekonomické a politické reformy a nahradil súčasných ministrov nestraníckymi technokratmi.

 

Pred svojím vstupom do Zelenej zóny šiitsky duchovný povedal stovkám ľudí zhromaždeným pred jej múrmi, že tam vstupuje ako "zástupcu ľudu" a vyzval ich, aby zotrvali vonku a zostali v pokoji, informovala agentúra Reuters.

 

Už vo februári as-Sadr požadoval výmenu irackých politikov za technokratov a začlenenie vplyvných šiitských milícií do ministerstiev obrany a vnútra. Po týždňoch narastajúcich protestov v Bagdade pohrozil útokom na Zelenú zónu, ak jeho požiadavky nebudú splnené.

 

Zelená zóna je pre väčšinu Iračanov neprístupná, žije v nej len iracká politická elita a as-Sadr ju nazýva "baštou" korupcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies