Začal sa skúšobný let vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner

NETKY.SK • 20 Máj 2022, 06:53 • 2 min
Začal sa skúšobný let vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner

MYS CANAVERAL – Raketa Atlas V spoločnosti United Launch Alliance v piatok úspešne odštartovala z mysu Canaveral na Floride.

slovakia

left justify in out

Na obežnú dráhu vyniesla znovupoužiteľnú vesmírnu loď Boeing CST-100 Starliner, ktorá sa má stať konkurenciou spoločnosti SpaceX v doprave astronautov. Informovala o tom agentúra AP. Počas skúšobného letu bez posádky by sa Starliner mal automaticky pripojiť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ktorej astronauti budú v prípade potreby pripravení riadiť kapsulu diaľkovým ovládaním. Starliner strávi na vesmírnej stanici takmer týždeň a potom sa bude snažiť pristáť v púšti v Novom Mexiku.

 

 

Ako spresnila agentúra AP, na palube Starlineru je len testovacia figurína nazvaná Rosie the Rocketeer. Ide o „vesmírnu verziu“ Rosie the Riveter, ktorej obraz sa od čias druhej svetovej vojny používa ako symbol amerického feminizmu a posilnenia postavenia žien. Kapsula vezie na ISS potraviny pre sedem obyvateľov stanice a vybavenie na výstup do otvoreného vesmíru.

 

 

Americké výstupy do vesmíru boli pozastavené, odkedy mal jeden z astronautov v marci po výstupe do vesmíru v prilbe vodu. NASA posiela dodatočné absorpčné podložky na použitie v prilbách pre prípad, že by bol potrebný núdzový výstup do vesmíru. Vyšetrovanie tohto incidentu medzičasom pokračuje. Ak kapsula v piatok dosiahne ISS a všetko ostatné pôjde dobre, koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka by sa dvaja alebo traja skúšobní piloti NASA mohli vydať na prvý let spoločnosti Boeing s ľudskou posádkou.

 

Možno vás zaujme: Začal sa filmový festival v Cannes. Kto najviac očaril?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies