Siemens odmietol, že by piešťanskej nemocnici ponúkal nevyhovujúce CT

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 16:07 • 2 min
Siemens odmietol, že by piešťanskej nemocnici ponúkal nevyhovujúce CT

BRATISLAVA - Viaceré medializované informácie súvisiace s tendrom na nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici, v ktorom mal figurovať poslanec Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA), sú podľa spoločnosti Siemens nepravdivé, neúplné a pravdu skresľujúce.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť odmieta, že by nemocnici ponúkala nevyhovujúci prístroj, rovnako aj to, že stál o 250.000 eur viac ako konkurenčný.

 

Siemens poukazuje, že v ponuke v tendri uvádzal správne údaje. "Ponúknuté CT spĺňalo technické požiadavky obstarávateľa," napísala v stanovisku spoločnosť. Podľa neho nemá byť ani pravdou, že cena bola milión eur bez DPH. Malo to byť 1.015.262 eur vrátane DPH aj niekoľkoročného servisu. Cena samotného CT nemala tvoriť ani dve tretiny z celkového objemu zákazky.

 

"Okrem dodávky počítačového tomografu bol v nej zahrnutý rad ďalších súvisiacich plnení, ako demontáž a likvidácia starého tomografu, technologický projekt, nutné stavebné a technologické úpravy, pozáručný servis po uplynutí záručnej lehoty na obdobie 36 mesiacov vrátane dopravy servisných technikov do nemocnice do dvoch hodín, injektora na podanie kontrastnej látky, ako aj nutné náhradné diely spotrebného charakteru, na obdobie piatich rokov prevádzky v hodnote prevyšujúcej 200.000 eur vrátane DPH," uviedla spoločnosť.

 

Tender z roku 2012 sa začal riešiť potom, čo sa objavili informácie, že v ňom mal Suchánek konať v prospech Siemensu. Opozičný poslanec je známy pre medializáciu kauzy nákupu piešťanského CT, pre ktorú skončili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) a predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). V pôvodnej spomínanej súťaži v roku 2012 mal však podľa týždenníka Plus 7 dní Suchánek presadzovať údajne najdrahšiu a nevyhovujúcu techniku.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ho preto vyzval, aby sa vzdal mandátu a odňali mu titul Biela vrana. Suchánek vyhlásil, že sa cíti nevinný a mandátu sa nevzdá. Aliancia Fair-play a Via Iuris, organizátori ocenenia Biela vrana, následne avizovali, že preveria prípad obstarávania CT prístroja v piešťanskej nemocnici z roku 2012. Prípad prešetruje aj Generálna prokuratúra SR, zaoberal sa ňou aj mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies