SIEA vydala v prvom kole 1 453 poukážok na malé zdroje obnoviteľných energií

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:28 • 2 min
SIEA vydala v prvom kole 1 453 poukážok na malé zdroje obnoviteľných energií

BRATISLAVA - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydala v prvom kole záujemcom o kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE) celkovo 1 453 poukážok. V prvom kole projektu Zelená domácnostiam bolo k dispozícii 7 % z celkovej vyčlenenej sumy, ktorá dosahuje 45 miliónov eur. Ako informovala agentúra, prvé kolo poskytovania poukážok bolo po štyroch dňoch od začatia poskytovania podpory na malé OZE ukončené. Druhé kolo plánuje SIEA vyhlásiť v januári budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Pre domácnosti mimo Bratislavského kraja SIEA vydala 1 258 poukážok. Mimobratislavské domácnosti mali najväčší záujem o fotovoltické panely určené na výrobu elektriny (tvorili 38 % z celkových vydaných poukážok) a o solárne kolektory na ohrev teplej vody (34 %). Za nimi nasledujú tepelné čerpadlá (20 %), ktoré sú schopné využívať teplo z okolitého prostredia. V bratislavskom kraji vydala agentúra v prvom kole 195 poukážok. Fotovoltické panely tu majú podstatne väčšie zastúpenie, tvoria takmer polovicu zo všetkých plánovaných inštalácií. Takmer tretina vydaných poukážok je určená na tepelné čerpadlá a 21 % pripadá na solárne kolektory. Po prvom kole by malo byť na celom Slovensku nainštalovaných taktiež 100 kotlov na biomasu.


Domácnosti, ktoré prejavili záujem o podporu na malé OZE, by už čoskoro mali dostať od SIEA zmluvy s poukážkami. Tie si musia do 30 dní od vystavenia uplatniť u oprávnených zhotoviteľov. "Ak tak neurobia, uvoľnené prostriedky sa presunú do ďalšieho kola, ktoré bude vyhlásené v januári s podstatne väčšou sumou. Najneskôr do mesiaca sa tak ukáže, koľko z domácnosti plánuje poukážky aj skutočne využiť," upozornila agentúra.


"Skúsenosti z rozbehu prvého kola sú pre nás cenné a určite poslúžia zhotoviteľom aj domácnostiam. Zhotovitelia majú teraz šancu rozložiť si vhodnejšie termíny inštalácií k už vydaným poukážkam a zároveň sa môžu pripraviť na podstatne väčší nápor v hlavnej sezóne," uviedol riaditeľ odboru komunikácie SIEA Eduard Jambor. Podľa generálnej riaditeľky SIEA Svetlany Gavorovej sa domácnosti potrebujú lepšie zorientovať v reálnych možnostiach, ktoré ponúkajú podporované zariadenia. "Je veľmi dôležité, aby si vybrali spoľahlivého zhotoviteľa a vopred sa z rôznych zdrojov informovali o vhodnom riešení, aby neboli neskôr sklamaní z nenaplnených očakávaní," konštatovala Gavorová.


Podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja si zakomponovala do svojho druhého sociálneho balíčka vláda Roberta Fica. Sám premiér odštartoval prvého decembra tohto roku začatie poskytovania podpory. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies