Francúzi opäť vyšli do ulíc, aby protestovali proti návrhu dôchodkovej reformy

NETKY.SK • 7 Február 2023, 18:30 • 2 min
Francúzi opäť vyšli do ulíc, aby protestovali proti návrhu dôchodkovej reformy

Paríž - Desaťtisíce demonštrantov sa v utorok zapojili do tretieho kola celoštátnych štrajkov a protestov proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Prevádzkovateľ železníc - spoločnosť SNCF - uviedol, že v utorok bola vážne narušená vlaková doprava v celej krajine vrátane vysokorýchlostnej siete. Štrajk sa dotkol aj prepravy na medzinárodných linkách do Británie a Švajčiarska. Narušená bola aj premávka parížskeho metra. Podľa výrobcu elektrickej energie - spoločnosti EDF - účasť jej zamestnancov na proteste spôsobila dočasné zníženie dodávok elektriny, avšak bez toho, aby to spôsobilo výpadky. V rafinériách TotalEnergies štrajkovala viac ako polovica zamestnancov. Ministerstvo školstva uviedlo, že štrajkovalo takmer 13 percent učiteľov, čo je menej ako na poslednom dni protestov. Tretina francúzskych regiónov však má plánované školské prázdniny. Francúzsky prezident Emmanuel Macron je podľa AP odhodlaný presadiť navrhované zmeny napriek prieskumom verejnej mienky, podľa ktorých odpor spoločnosti voči reforme rastie. Návrhom zákona sa má postupne - do roku 2030 - zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. V pláne je aj opatrenie, podľa ktorého musia ľudia odpracovať aspoň 43 rokov, aby mali nárok na plný dôchodok. Vláda tvrdí, že cieľom zmien je udržať dôchodkový systém. Očakáva sa totiž, že starnutie francúzskej populácie spôsobí v nadchádzajúcom desaťročí deficit v systéme. Diskusia v Národnom zhromaždení a Senáte, ktorá sa začala v pondelok, bude podľa očakávania trvať niekoľko týždňov. Opoziční zákonodarcovia predložili viac ako 20.000 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Ide väčšinou o návrhy z dielne ľavicovej koalície Nová ľudová, socialistická a ekologická únia (NUPES). Proti návrhu je aj krajne pravicová nacionalistická a euroskeptická strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona