Podľa Lajčáka nemal byť Lukašenko pozvaný na oslavy SNP bez vedomia prezidentky SR

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 11:32 • 2 min
Podľa Lajčáka nemal byť Lukašenko pozvaný na oslavy SNP bez vedomia prezidentky SR

BRATISLAVA - Na Európskej konferencii riadiacich volebných orgánov informoval Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV a EZ) SR Miroslav Lajčák, že ak predseda NR SR Andrej Danko pozval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP bez vedomia prezidentky Zuzany Čaputovej, dopustil sa diplomatického prešľapu.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie navyše dodal, že o pozvánke nemal vopred žiadne infoemácie a dozvedel sa to až neskôr. "Samozrejme by bolo lepšie, keby sme o tom vedeli v predstihu". Upozornil, že podobné pozvania sa musia robiť z iniciatívy partnera toho človeka, ktorý je pozvaný.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámila bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že pozvanie na oslavy výročia SNP, ktoré mu adresoval Andrej Danko počas jeho návštevy, nie je z iniciatívy prezidenta SR.

 

img

 

"Prezidenta by mal pozvať prezident republiky," vysvetlila Čaputová, ktorá verí, že jej oznámenie bude pre Lukašenka jasným signálom. Dodala, že na oslavy SNP nepozývala ani hlavy štátov krajín, ktoré navštívila v rámci svojich úvodných návštev. 

 

Prezidentka tiež uviedla, že svoj postoj vysvetlila aj predsedovi NRSR. Ten pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna tohto roku.

 

img

 

Danko má však na celú situáciu vlstný názor. Pozvanie neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni. V prípade, že ho Lukašenko akceptuje, Danko ho prijme ako svojho osobného hosťa. Šéf slovenského parlamentu je presvedčený, že na okrúhlom výročí jedného z našich najvýznamnejších historických míľnikov, by mali byť prítomní najvyšší predstavitelia štátov, ktorých občania bojovali za našu slobodu a riskovali svoje životy, aby nám pomohli dostať fašizmus z nášho územia.

 

img

 

"Vyjadriť úctu týmto ľuďom aj formou pozvania predstaviteľov ich štátov by malo byť úlohou našich ústavných činiteľov. Toto pozvanie, navyše, protokolárne neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni, je to účelové pozvanie na konkrétne podujatie," vyjadril svoj názor hovorca predsedu NRSR Tomáš Kostelník s tým, že Danko vyzýva štátnikov, aby sa tieto oslavy nepolitizovali.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies