SIEA v tomto roku vyčlenila na podporu malých obnoviteľných zdrojov energií 15 mil. eur

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 15:30 • 2 min
SIEA v tomto roku vyčlenila na podporu malých obnoviteľných zdrojov energií 15 mil. eur

BRATISLAVA - Na podporu malých obnoviteľných zdrojov energií rozdelí Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v tomto roku domácnostiam celkovo 15 miliónov eur. Ako uviedol vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič, kolá na prideľovanie poukážok budú vyhlasované s menšími čiastkami pravidelne, vždy v utorok o 15:00.

slovakia

left justify in out

„Zverejnili sme plánovaný harmonogram ďalších desiatich kôl s indikatívnymi vyčlenenými čiastkami do septembra 2017. Striedajú sa v ňom samostatné kolá pre zariadenia na výrobu tepla a elektriny,“ dodal Jurikovič.

Najbližšie šieste kolo s alokáciou dva milióny eur je určené pre zariadenia na výrobu tepla v mimobratislavských regiónoch. Otvorené bude 4. apríla o 15:00. „O dva týždne neskôr spustime kolo pre zariadenia na výrobu elektriny pre tie isté oblasti s alokáciou 800 tisíc eur,“ doplnil Jurikovič. Domácnosti v Bratislavskom samosprávnom kraji budú môcť v tomto roku požiadať o poukážky na zariadenia na výrobu tepla v hodnote 1,2 milióna eur v desiatom kole 23. mája.

Zmeny vo vyhlasovaní kôl by mali podľa Jurikoviča napomôcť tomu, aby domácnosti mohli tento rok s podporou nainštalovať čo najviac zariadení. „Prostriedky na národný projekty Zelená domácnostiam sa z európskych fondov uvoľňujú postupne, preto častejšie kolá s menšou alokáciou sú riešením a umožnia skontrolovať a preplatiť podstatne viac poukážok, ako v porovnateľnom období doteraz,“ konštatoval Jurikovič s tým, že domácnosti by sa mali pripraviť na to, že nové kolá budú ešte kratšie ako predchádzajúce, ktoré niekedy trvali pár minút.

Počas prvých piatich kôl prideľovania poukážok, na základe ktorých získali domácnosti peňažnú podporu na kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií, sa podporilo päť tisíc zariadení, ku ktorým sú už preplatené poukážky za viac ako 11 miliónov eur. SIEA aktuálne spracováva alebo čaká na doručenie ďalších žiadostí o preplatenie v hodnote takmer 4,5 milióna eur. Tento rok by mohlo byť vďaka podpore realizovaných ďalších 8 700 inštalácií.

Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies