Bratislava zažije trolejbusovú evolúciu! Dopravný podnik nakúpi 50 hybridných trolejbusov

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 15:23 • 2 min
Bratislava zažije trolejbusovú evolúciu!  Dopravný podnik nakúpi 50 hybridných trolejbusov

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil verejné obstarávanie na 50 nových hybridných trolejbusov.

slovakia

left justify in out

 Informoval o tom vedúci odboru marketingu a propagácie DPB Peter Roško.„DPB po úspešných testoch hybridných trolejbusov z jesene minulého roka vyhlásil verejné obstarávanie na 50 trolejbusov, ktoré jazdia časť trasy pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie," uviedol. Dopravný podnik plánuje rozšíriť sieť až o 4 nové trolejbusové trate. Ide o trasy, kam sa staré modely nemohli pre chýbajúce vedenie dostať. Tiež pripravuje kompletnú modernizáciu trolejbusového depa a dielní.

 

Hybridné trolejbusy sa osvedčili

Obstarávanie pozostáva z troch zákaziek v celkovej hodnote viac ako 45 miliónov eur. Zákazky budú financované z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra z fondov Európskej únie.

Všetky vozidlá budú moderné, nízkopodlažné, klimatizované. Budú premávať kombinovane, z časti pod trolejovým vedením a na trakčné batérie, ktoré sa budú dobíjať z trolejovej siete.

 

Prvou zákazkou DPB je obstaranie 16 hybridných 24-metrových, trojčlánkových megatrolejbusov s kapacitou minimálne 160 cestujúcich.

 

„Skúšané vozidlo v novembri minulého roka bez problémov zvládlo aj ostré zákruty na trase linky 201. Práve na jednu z najvyťaženejších liniek v hlavnom meste by chcel DPB megatrolejbusy nasadiť a nahradiť tak doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy," avizuje dopravný podnik. Odhadovaná hodnota zákazky je 19,4 miliónov eur bez DPH.

 

Staré modely s dieselgenerátorom postupne vyraďujú
Koncom októbra 2020 DPB testoval 18-metrový hybridný trolejbus požičaný z Českých Budějovíc. „Aj tieto testy dopadli na výbornú, a tak podnik plánuje obstarať 23 kusov 18-metrových hybridných trolejbusov, ktoré budú mať kapacitu minimálne 115 cestujúcich," uviedol DPB, ktorý by ich chcel nasadiť na linku na letisko.

 

Na trase linky 210 z Hlavnej stanice Bratislava k Novému SND by nahradili aktuálne jazdiace trolejbusy s dieselgenerátorom. „Vďaka hybridným trolejbusom a výstavbe trolejového vedenia k budove divadla by sa trasa linky predĺžila až pod Most SNP. Spájala by tak viaceré dôležité prestupné uzly pre ľudí cestujúcich do, respektíve z Bratislavy," doplnil. Odhadovaná hodnota zákazky je 18,7-miliónov eur bez DPH.

Treťou zákazkou je obstaranie 11 kusov 12-metrových hybridných trolejbusov, ktoré budú nasadené na novú linku medzi Kolibou, Hradom a hlavnou stanicou, ktorá vznikne spojením liniek 41 a 203.

 

Vzniknú nové chýbajú linky

Trolejbusy majú mať kapacitu aspoň 70 cestujúcich. Celková odhadovaná hodnota zákazky je 7,2-miliónov eur bez DPH. „Som hrdý na to, že aj v náročnej situácii s výrazným výpadkom tržieb spôsobeným pandémiou koronavírusu, môžeme aj naďalej obnovovať vozidlový park vďaka efektívnemu využívaniu eurofondov. Bratislavská MHD tak bude výrazne ekologickejšia, kvalitnejšia a novými trolejbusmi dokonca nahradíme autobusy na viacerých linkách,“ uzavrel predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

 

Dodal, že hybridné trolejbusi postupne nahradia dieselové autobusy na viacerých linkách (napr. 41 a 61). Zároveň sa vytvoria aj úplne nové chýbajúce spojenia po centre Bratislavy.

 

"Na všetky aktivity máme predschválené eurofondy od Ministerstva dopravy, takže ich môžeme realizovať aj napriek súčasnej ekonomickej situácií, spôsobenej koronavírusom," doplnil Rybanský. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies