Prezidentka udelila milosť mužovi s marihuanou, ktorý mal pôvodne dostať 12 rokov

NETKY.SK • 18 September 2020, 20:13 • 2 min
Prezidentka udelila milosť mužovi s marihuanou, ktorý mal pôvodne dostať 12 rokov

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila v piatok milosť 28-ročnému mužovi A. Z., ktorý bol dvakrát odsúdený za držanie a konzumáciu marihuany, celkovo na 10,5 roka odňatia slobody. Prezidentka mu odpustila časť trestu, viac ako polovicu z neho si už odpykal. O tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

slovakia

left justify in out

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval a doposiaľ vykonal dostatočne dlhý trest vzhľadom na spoločenskú nebezpečnosť svojho konania. Návykovú látku nepredával, v menšom množstve ju prechovával pre vlastnú potrebu.

 

Podľa nej je potrebné rozlišovať medzi dílermi a konzumentmi

"Prezidentka odpustila A. Z. zo 7,5-ročného trestu odňatia slobody jeho nevykonaný zvyšok a zároveň mu odpustila súdom premenený trojročný trest odňatia slobody," uvádza sa v stanovisku prezidentky.

 

Hlava štátu sa zároveň stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné prísne postihovať, avšak je potrebné rozlišovať medzi dílermi a konzumentmi, ktorí sú istým spôsobom tiež obeťami obchodu s drogami. Trestný zákon v súčasnej podobe však takéto rozlíšenie nezohľadňuje dostatočne.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Muž môže po prepustení z výkonu trestu výrazne pomôcť svojej rodine. Jeho rodičia, s ktorými žil v spoločnej domácnosti, trpia ochoreniami, ktoré si vyžadujú aj hospitalizáciu v nemocnici a jeho sestra je onkologickou pacientkou.

 

Muž bol najskôr odsúdený v roku 2014 na podmienečný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov.

 

Súd mu tento trest premenil na nepodmienečný, pretože v roku 2016 bol opakovane odsúdený za rovnaký trestný čin na trest odňatia slobody vo výmere 7,5 roka. So započítaním väzby je odsúdený už viac ako päť rokov vo výkone trestu odňatia slobody. Hodnotenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody sú pozitívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona