Heger, Babiš a Kurz rokovali o pandémii, ekonomike i Afganistane

NETKY.SK • 7 September 2021, 18:42 • 2 min
Heger, Babiš a Kurz rokovali o pandémii, ekonomike i Afganistane

BRATISLAVA/LEDNICE - Politici sa na stretnutí v rámci Slavkovského formátu zhodli, že si už nemôžeme dovoliť zatvárať hranice.

slovakia

left justify in out

Premiéri Slovenska, Českej republiky a Rakúska na stretli v rámci Slavkovského formátu na Štátnom zámku Lednice v Českej republike. Cieľom formátu je prehlbovať vzájomnú regionálnu spoluprácu troch susediacich krajín - Slovenska, Česka a Rakúska.

 

img

 

Politici rokovali o viacerých témach, ku ktorým patrila aj pandémia koronavírusu. Zhodli sa na tom, že krajiny už určite nebudú zatvárať hranice ako v marci. Riešením situácie je čo najvyššia zaočkovanosť obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19.

 

Hranice budú otvorené 

 

Český premiér Andrej Babiš uistil, že nebude ani žiaden lockdown. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz jasne odmietol myšlienku zatvárania hraníc. "Vedie to k výrazným ekonomickým škodám. Budeme sa musieť s vírusom naučiť žiť, vírus nezmizne". 

 

img

 

Heger doplnil, že zatváranie hraníc už neprichádza do úvahy. Podľa slovenského premiéra je očkovanie silnou zbraňou, hoci Slovensko má najnižšiu zaočkovanosť spomedzi týchto troch krajín. Prepad ekonomiky počas pandémie bol podľa premiérov taký výrazný, že sa to nemôže zopakovať.

 

Problémy v Afganistane 

 

Počas stretnutia rovnako diskutovali o situácii v Afganistane. Zhodli sa na tom, že ju treba riešiť priamo v regióne a okolitých krajinách. 

 

Babiš vyhlásil, že Afgancom treba pomôcť u nich doma, pretože v Európe pre nich už nie je miesto. Pokiaľ by sa to nepodarilo, bude podľa neho asi treba vyjednávať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. To Babiš nepovažuje za dobrú alternatívu. 

 

Prečítajte si tiežUSA evakuovali z Afganistanu od konca augusta prvých Američanov

 

Rakúsko pošle 18 miliónov eur na podporu Afgancov v susedných krajinách. Heger potvrdil spoločný postoj partnerov v otázke migrácie a Afganistanu. "Chceme pomáhať Afganistanu a krajinám v regióne. Nechceme, aby sa zopakovala situácia z roku 2015, takže tam budú smerovať všetky naše kroky". 

 

Premiéri na stretnutí hovorili o ekonomickej situácii a privítali ekonomický rast. V ČR a SR má Rakúsko podľa Kurza skvelých ekonomických partnerov. Pandémiou však ekonomika utrpela, preto ho teší vidieť, že hospodárske ukazovatele sa vyvíjajú priaznivým smerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona