SIEA pripravuje tretie kolo podpory OZE pre domácnosti

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:53 • 2 min
SIEA pripravuje tretie kolo podpory OZE pre domácnosti

BRATISLAVA - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) plánuje v ďalšom kole projektu Zelená domácnostiam skrátiť platnosť poukážok na tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie termínu 3. kola zatiaľ nie je stanovené aj z dôvodu kompletizovania dokumentov k žiadostiam o preplatenie už vydaných poukážok, z ktorých veľké množstvo bolo doručené v posledných dňoch. Informovala o tom SIEA.

 

Na využitie poukážok mali domácnosti v prvom kole šesť mesiacov, v druhom štyri mesiace. V rámci lehoty musia zhotovitelia zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v domácnosti uviesť do prevádzky a požiadať o preplatenie poukážky.

 

"Na inštalácie je vhodná sezóna a postupné skracovanie lehoty sme plánovali od začiatku projektu. Skúsenosti z prvých dvoch kôl jednoznačne ukazujú, že tri mesiace sú dostatočný čas, ak je domácnosť pripravená, riadi sa našimi odporúčaniami a dohodne si vopred so zhotoviteľom inštaláciu zariadenia v stanovenom termíne," uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

 

Ďalšie kolo národného projektu spolufinancovaného z európskych prostriedkov určené pre domácnosti v mimobratislavských krajoch by chcela SIEA vyhlásiť v druhej polovici júna 2016. O podmienkach a dátume vyhlásenia bude SIEA informovať dostatočne vopred.

 

Presný termín zatiaľ nie je stanovený, pretože spôsob financovania národných projektov má svoje špecifiká a veľa žiadostí bolo doručených až v posledných dňoch pred skončením platnosti poukážok. Ak budú v predložených žiadostiach nedostatky a bude ich potrebné odstrániť, posudzovanie môže trvať dlhšie. Na doplnenie podkladov majú zhotovitelia stanovené lehoty.

 

Aktuálne je platných vyše 3200 poukážok, z nich doteraz SIEA preplatila poukážky za 2,8 milióna eur. Tie sa týkajú žiadostí, ktoré boli posúdené do konca apríla. Až počas mája bolo doručených ďalších 1200 žiadostí o preplatenie poukážok. Viac ako 1000 poukážok si však zhotovitelia nechali na poslednú chvíľu. Koľko z nich bude aj uplatnených, bude SIEA vedieť počas budúceho týždňa.

 

SIEA sa v týchto dňoch formou dotazníka pýta zhotoviteľov na skúsenosti z predchádzajúcich kôl, ich podnety a plánované počty inštalácií, ktoré chcú zrealizovať na základe už prejaveného záujmu domácností v mimobratislavských regiónoch. Odpovede zhotoviteľov majú pomôcť optimálne naplánovať pripravované 3. kolo vydávania poukážok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies