Shell predáva časť ložísk ropy firme Chrysaor

NETKY.SK • 31 Január 2017, 14:21 • 2 min
Shell predáva časť ložísk ropy firme Chrysaor

LONDÝN - Britsko-holandská ropná a plynárenská spoločnosť Royal Dutch Shell sa dohodla na tom, že menšej konkurenčnej firme Chrysaor predá podiely v desiatich severomorských ložiskách ropy za sumu do 3,8 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že v súvislosti s predajom tohto majetku sa do firmy Chrysaor presunie zhruba 400 zamestnancov. Z ložísk, ktoré Shell predáva, sa vlani ťažilo 115 tis. barelov ropného ekvivalentu denne, čo predstavovalo viac ako polovicu ťažby firmy v Severnom mori.


Severomorské ropné odvetvie sa snaží vyrovnávať s nepriaznivou kombináciou poklesu výdatnosti ťažby a nižších cien ropy. Táto nepriaznivá kombinácia núti firmy prehodnocovať investície, čo ohrozuje tisíce pracovných miest. Severomorská ropa Brent vlani zlacnela na 12-ročné minimum pod hranicou 30 USD za barel. Odvtedy sa ceny trochu zotavili a ropa Brent sa predáva nad úrovňou 50 USD za barel.


Spoločnosť Shell čelí dodatočnému tlaku po tom, ako v minulom roku za 52,6 mld. USD prevzala britského konkurenta BG Group PLC. Transakciou sa overené zásoby v ložiskách ropy firmy Shell zvýšili o 25 percent, ale kritici po poklese cien ropy spochybňujú logiku tohto prevzatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies