Sezónne jesenné dezerty, ktoré vás nadchnú

NETKY.SK • 30 Október 2023, 11:30 • 2 min
Sezónne jesenné dezerty, ktoré vás nadchnú

Kto povedal, že pochmúrnosť a sychravosť jesenných dní sa musí preniesť aj do kuchyne? Každé ročné obdobie má svoje špecifiká, najmä v oblasti varenia a pečenia a aj v prvých chladných mesiacoch roka nám príroda dáva chutné plody, ideálne na skvelé domáce koláče.

slovakia

left justify in out

Jablká, gaštany, vlašské orechy, biele alebo červené hrozno, figy, hrušky, sušené ovocie. Všetky tieto zdravé ingrediencie nám pomáhajú priniesť na stôl chutné a voňavé koláče s jednoduchou prípravou. Tu je niekoľko výborných receptov, ktoré vás možno inšpirujú k príprave jesenných dobrôt na váš stôl.

Koláč s tekvicou a lieskovými orieškami

Ingrediencie

370 g bielej múky, 50 g múčky z lieskových orieškov, asi desať lieskových orieškov nasekaných nahrubo, 170 g cukru, 4 vajcia, 170 g masla, 300 g tekvicového pyré, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1/2 vrecúška vanilkového prášku do pečiva, 2 čajové lyžičky škorice v prášku, 1 čajová lyžička mletého zázvoru, 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška

Postup

Do misky dáme cukor a maslo a šľaháme elektrickým šľahačom, kým zmes nie je mäkká a nadýchaná. Postupne pridávame vajcia a nakoniec aj tekvicové pyré. V samostatnej miske zmiešame bielu múku, múku z lieskových orieškov, soľ, vanilkový prášok do pečiva a korenie, miešame tak, aby sme všetko dobre premiešali a získali homogénnu, nehrudkovitú zmes.

Suché prísady pridávame po lyžiciach do mokrých, pričom po každom pridaní dobre premiešame a takto pokračujeme až do konca. Konečná zmes by mala byť hladká a krémová. Nalievame do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy alebo formy na šišky, potom posypeme niekoľkými nasekanými lieskovými orieškami a pečieme v predhriatej rúre pri 185 °C približne 40-50 minút.
Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom zmiešaným s práškovou škoricou.

Jemná hruškovo-čokoládová torta

Ingrediencie (pre 4 osoby)

300 g hladkej múky, 150 g cukru, 100 g masla, 4 vajcia, 50 g čerstvej smotany, 100 g mliečnej čokolády, vrecúško prášku do pečiva, štipka soli, konzerva hrušiek v sirupe. Na karamel: kocka masla, 100 g cukru

Postup

Tento jemný koláč s hruškami a čokoládou je obrátený koláč, takže si najprv musíte pripraviť obdĺžnikovú formu, na ktorej dno pripravíte karamel s trochou masla a množstvom cukru. Hrušky dobre osušte ich kuchynským papierom a namočte do práškového cukru, potom ich poukladajte na dno formy.

Vajíčka vyšľaháte spolu s cukrom na hustý krém, pridáte rozpustené maslo a múku. Mliečnu čokoládu rozpustíte spolu so smotanou a vmiešate do zmesi. Nakoniec pridáte prášok do pečiva. Všetko veľmi dobre premiešajte a zmes nalejte na hrušky.
Pečiete pri 180 °C približne 40 minút. Skúste špajdľou, či je koláč upečený. Hneď ako ho vyberiete z rúry, necháte ho 10 minút odpočívať a potom ho vyklopíte, pričom dbajte na to, aby ovocie a karamel zostali na povrchu koláča.

Skvelý raňajkový jablkový koláč

Ingrediencie

280 g múky, 70 g mandľovej múky, 200 g cukru, 3 vajcia, 120 ml mlieka, 50 g rozpusteného masla, 10 g vanilkového prášku do pečiva, 3 stredne veľké jablká nakrájané na tenké plátky, práškový cukor na ozdobu (podľa chuti)

Postup

V miske vyšľahajte vajcia a cukor elektrickým šľahačom, kým zmes nebude nadýchaná. Postupne pridávajte múky, mlieko a zmäknuté maslo, pričom po každom pridaní opatrne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Elektrickým šľahačom šľahajte niekoľko minút, potom pridajte preosiaty vanilkový prášok do pečiva a dobre premiešajte, aby sa spojil s ostatnými prísadami.

Zmes nalejte do formy s priemerom 20 cm, vymastenej maslom a vysypanej múkou, potom do nej do kruhu ponorte plátky jabĺk, pričom medzi jednotlivými plátkami nechajte malý priestor. Výsledok by mal pripomínať rozkvitnutú ružu. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 1 hodinu, pričom po 45 minútach skúste, či je koláč upečený. Keď je jablkový koláč hotový, nakoniec ho na ozdobu môžete posypať niekoľkými lyžicami práškového cukru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
donna d
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies