Severná Kórea vypálila balistickú raketu do Japonského mora

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 09:45 • 2 min
Severná Kórea vypálila balistickú raketu do Japonského mora

PCHONGJANG / SOUL - Severná Kórea vystrelila najmenej jednu balistickú raketu do Japonského mora, informovala v stredu miestneho času juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Správa prišla len niekoľko hodín po tom, čo americká jadrová ponorka prvýkrát za posledné desaťročia navštívila juhokórejský prístav. Vypálenie rakety hlásilo vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády, ktoré ešte analyzuje typ vystrelenej rakety. Japonská pobrežná stráž uviedla, že pravdepodobne bola vypálená aj druhá raketa. Odpálenie rakety je najnovšie v sérii severokórejských testov zbraní a prišlo v období, keď Soul a Washington posilňujú spoluprácu v obrane, pretože napätie so Severnou Kóreou (KĽDR) prudko stúpa. 

V utorok sa konalo prvé stretnutie tzv. Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG), ktorá má zlepšiť koordináciu medzi USA a Južnou Kóreou v jadrových otázkach a zvýšiť pripravenosť na prípadný útok zo strany Severnej Kórey. Na jej zriadení sa dohodli lídri USA a Kórey už v apríli. Poradná skupina v utorok tiež oznámila, že americká jadrová ponorka USS Kentucky je na návšteve prístavu Pusan, prvýkrát od roku 1981. Ponorka je vybavená balistickými raketami schopnými niesť jadrové hlavice. Očakávalo sa, že na to Severná Kórea dôrazne zareaguje, pretože si neželá prítomnosť amerických jadrových prostriedkov v okolí Kórejského polostrova. Odpálenie severokórejskej rakety prišlo tiež približne v čase, keď Washington v utorok potvrdil, že Severná Kórea zadržala amerického vojaka, ktorý prekročil mohutne opevnenú hranicu s Južnou Kóreou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies