Nezamestnanosť v Británii klesla, zamestnanosť stagnovala a mzdy stúpli

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 10:28 • 2 min
Nezamestnanosť v Británii klesla, zamestnanosť stagnovala a mzdy stúpli

LONDÝN - Miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve za tri mesiace do konca februára 2022 klesla hlbšie pod úroveň, ktorú dosiahla bezprostredne pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu v marci 2020.

slovakia

left justify in out

A zároveň miera zamestnanosti zostala nezmenená, pričom počet voľných pracovných miest vzrástol na nové maximum. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil Úrad pre národnú štatistiku (ONS).

 

Konkrétne, miera nezamestnanosti v období december - február klesla na 3,8 % z 3,9 % v období november - január, a pod úroveň 4 % na začiatku roka 2020. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.

 

img

 

Miera nezamestnanosti v Británii bola naposledy nižšia ako 3,8 % v roku 1974. Objavili sa však určité náznaky spomalenia dopytu po zamestnancoch, upozornil ONS.

 

Miera zamestnanosti sa zároveň takmer nezmenila a zostala na úrovni 75,5 %, ktorá je stále nižšia ako pred pandémiou.

ONS uviedol tiež, že počet voľných pracovných miest dosiahol za tri mesiace do konca marca nový rekord 1,288 milióna, ale ich nárast v marci o 50.000 oproti februáru bol najmenším za takmer rok.

Štatistiky ďalej ukázali, že priemerná hrubá mzda bez odmien sa za tri mesiace do februára zvýšila medziročne o 4 % a vrátane odmien o 5,4 %.

 

Napriek nárastu mzdy nedokážu držať krok so zrýchľujúcou sa infláciou. Po zohľadnení inflácie klesla mzda bez bonusov o 1,7 %, najviac od roku 2013.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies