V Bielorusku bol zadržaný hlavný súper Lukašenka v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 18:52 • 2 min
V Bielorusku bol zadržaný hlavný súper Lukašenka v prezidentských voľbách

MINSK - Hlavný konkurent súčasného bieloruského prezidenta, Viktor Babariko, bol počas dnešných hodín zadržaný. Úrady tvrdia, že dôvodom je "nezákonná činnosť"

slovakia

left justify in out

Dnes bol v Minsku zadržaný kandidát na prezidenta Viktor Babariko a jeho syn Eduard, ktorý vedie jeho predvoliebny štáb. Ich právnik sa ku nim nemôže dostať. 

 

img

 

Podľa bieloruských médií bol neskôr Babariko poslaný do vyšetrovacej väzby.

 

Pranie špinavých peňazí

Zadržiavanie Viktora Babariko je spojené s trestným prípadom Belgazprombank. Babariko banku viedol pred nomináciou na prezidentské voľby.

 

Vrcholoví manažéri banky boli predtým tiež zadržiavaní, obviňujú ich z účasti na praní špinavých peňazí a daňových únikoch.

 

Bieloruské orgány uviedli, že dôvodom zadržania bolo to, že Babariko sa pokúsil ovplyvniť svedkov v trestnom konaní, a skryť dôkazy o predtým spáchaných trestných činoch.

 

"Babariko bol zadržaný v súvislosti so skutočnosťou, že bol priamym organizátorom nezákonných aktivít", povedal vedúci Výboru pre štátnu kontrolu Bieloruska Ivan Tertel.

 

Prezidentské voľby v Bielorusku

9. augusta sa v Bielorusku budú konať šieste prezidentské voľby v histórii krajiny.

 

Viktor Babariko je najpopulárnejším súperom súčasného prezidenta. Na jeho podporu sa zhromaždilo viac ako 400 tisíc podpisov voličov.

 

V predchádzajúcich piatich voľbách - v rokoch 1994, 2001, 2006, 2010 a 2015 - zvíťazil úradujúci prezident Bieloruska Alexander Lukašenko.

 

img

 

Lukašenko nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte dve obdobia.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje predvolebné kampane a hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona