Severná Kórea potvrdila prvý prípad nákazy koronavírusom. Kim Čong-un začal konať!

NETKY.SK • 12 Máj 2022, 6:14 • 2 min
Severná Kórea potvrdila prvý prípad nákazy koronavírusom. Kim Čong-un začal konať!

SOUL - KĽDR dosiaľ tvrdila, že sa jej podarilo dokonale vyhnúť pandémii, pričom až do štvrtka oficiálne nepotvrdila ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Táto beztak izolovaná krajina v boji proti pandémii na dva roky uzatvorila svoje hranice pre takmer všetky tovary aj turistov. To ešte viac ochromilo jej ekonomiku, už aj tak zdevastovanú desiatkami rokov zlého riadenia aj medzinárodnými sankciami uvalenými pre jej kontroverzný jadrový program.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tamojšie štátne médiá označili prvé prípady nákazy za „závažný incident národnej núdze“, pričom severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na na zavedenie čo najprísnejších opatrení, uvádzajú agentúry AP a AFP.

 

img

 

Severokórejská štátna agentúra KCNA informovala, že nedeľné testy nespresneného počtu ľudí trpiacich horúčkou odhalili v hlavnom meste Pchjongjang ich nákazu koronavírusovým variantom omikron.

 

Prečítajte si tiež: Druhý summit o pandémii COVID-19 bude riešiť štyri kľúčové problémy

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un následne zvolal zasadnutie politbyra vládnucej robotníckej strany, na ktorom sa vedenie KĽDR dohodlo na zvýšení protipandemických opatrení na maximálnu možnú úroveň. Kim počas stretnutia funkcionárov vyzval, aby stabilizovali šírenie vírusu a čo najrýchlejšie eliminovali zdroj nákazy.

 

img

 

Severokórejský vodca podľa správy agentúry KCNA konkrétne vyzval na prísnejšie hraničné kontroly a tzv. lockdownové opatrenia, pričom občanom svojej krajiny odkázal, aby „úplne zablokovali šírenie tohto zákerného vírusu“, a to „dôkladným zablokovaním“ jednotlivých oblastí vo všetkých mestách a okresoch krajiny. Všetky obchodné a výrobné činnosti zároveň budú organizovať tak, aby bola každá pracovná jednotka izolovaná a predišli šíreniu nákazy, uvádza KCNA.

 

Možno vás zaujme: Europoslanci sú za predĺženie platnosti COVID pasov. Dokedy?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona