Severná Kórea podľa OSN kladie míny v demilitarizovanej zóne

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:48 • 2 min
Severná Kórea podľa OSN kladie míny v demilitarizovanej zóne

SOUL - Veliteľstvo síl OSN (UNC) v juhokórejskom Soule obvinilo Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), že príslušníci jej ozbrojených síl kladú pozemné míny neďaleko dediny Panmundžom v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá tvorí hranicu medzi oboma Kóreami. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

UNC dnes vyhlásilo, že "rozhodne odsudzuje" akékoľvek kroky Severnej Kórey, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu bezpečnosti osôb pohybujúcich sa v demilitarizovanej zóne. Dôvody, prečo tam Severná Kórea kladie míny, však komentovať odmietlo.


Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap ide o bezpečnostné opatrenie, ktoré má severokórejským vojakom zabrániť v dezercii. Väčšina demilitarizovanej zóny je obohnaná ostnatým drôtom a zabezpečená mínami, avšak ich používanie v dedine Panmundžom, kde bolo v roku 1953 uzavreté prímerie, ktoré ukončilo kórejskú vojnu, je podľa kórejských médií zakázané.


Obe Kórey sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže vojna medzi nimi v rokoch 1950-53 sa skončila len prímerím, a nie riadnou mierovou dohodou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies