Severná Kórea nečakane prepustila zadržaného Američana

NETKY.SK • 22 Október 2014, 08:27 • 2 min
Severná Kórea nečakane prepustila zadržaného Američana

WASHINGTON - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) nečakane prepustila Jeffreyho Fowlea, jedného z troch Američanov zadržiavaných v krajine.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovali samotné Spojené štáty. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest prepustenie Fowleho privítal, zároveň však vyzval komunistický režim, aby pustil na slobodu aj zvyšných dvoch občanov USA. "Napriek tomu, že ide o pozitívne rozhodnutie... Stále sledujeme pokračujúce zadržiavanie Kennetha Baeho a Matthewa Millera a opäť vyzývame KĽDR, aby ich okamžite prepustila," uviedol Earnest.

 

Päťdesiatšesťročného Fowlea zadržali v máji po tom, ako si v nočnom klube v severokórejskom meste Čong-čin zabudol Bibliu. Millera zatkli ešte v apríli, krátko na to ho obvinili zo špionáže a odsúdili na nútené práce. Najdlhšie zadržiavaným občanom USA v KĽDR je Bae, kórejsko-americký misionár zatknutý v novembri 2012 a odsúdený na 15 rokov nútených prác. 

 

Zatiaľ nie je jasné, čo viedlo Severnú Kóreu k prepusteniu Fowlea. Američania odmietli poskytnúť detaily rozhovorov o jeho prepustení s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť rokovania o Baeovi a Millerovi. Vyjednanie Fowleho slobody sa podarilo s pomocou diplomatov zo Švédska, ktoré má v Pchjongjangu vlastné diplomatické zastúpenie a s podobnými prípadmi Američanom pomohlo aj v minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies