Severná a Južná Kórea sa vrátili k rokovaniam, aby odvrátili hrozbu konfliktu

NETKY.SK • 23 August 2015, 11:29 • 2 min
Severná a Južná Kórea sa vrátili k rokovaniam, aby odvrátili hrozbu konfliktu

SOUL - Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey začali dnes druhé kolo rozhovorov v pohraničnej obci Pchanmundžom, aby sa pokúsili zmierniť súčasnú mimoriadne vyhrotenú situáciu na Kórejskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Prvé priame bilaterálne rokovania na vysokej úrovni po takmer roku odštartovali v sobotu večer miestneho času a pokračovali hlboko do noci.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes privítal dialóg medzi Soulom a Pchjongjangom a apeloval obe strany, aby znásobili úsilie o urovnanie sporov a zdržali sa akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli skomplikovať prebiehajúce rozhovory.

 

Napriek pokračujúcim rokovaniam Soul počas víkendu zaznamenal nezvyčajné presuny severokórejských vojakov a ponoriek. Domovské základne opustilo už prinajmenšom 70 percent zo 77 ponoriek KĽDR. Od začiatku rozhovorov v sobotu večer tiež Pchjongjang zdvojnásobil silu svojho delostrelectva na frontovej línií.

 

Napätie medzi oboma Kóreami sa značne zvýšilo tento týždeň po tom, čo kvôli juhokórejským ampliónom vysielajúcim propagandu došlo vo štvrtok k vzájomnej výmene delostreleckej paľby.

Severná Kórea dala vzápätí Juhu ultimátum na ukončenie tohto cezhraničného propagandistického vysielania. Pchjongjang uviedol v piatok svoje frontové sily do plnej bojovej pripravenosti a pohrozil Soulu bližšie nešpecifikovanou vojenskou akciou.

 

Soul obnovil činnosť sporných ampliónov ako odvetu za mínu nastraženú severokórejskou armádou, ktorá odtrhla nohy dvom juhokórejským vojakom.

 

Na sobotňajších rokovaniach juhokórejskú stranu zastupoval prezidentský poradca pre otázky národnej bezpečnosti Kim Kwan-džin a minister pre zjednotenie Hong Jong-pchjo, a za Severnú Kóreu sa dostavili poprední vládni činitelia Hwang Pchjong-so a Kim Jang-gon.

 

Hwang je považovaný za blízkeho spolupracovníka vodcu Severnej Kórey, Kim Čong-una.

 

V "mierovej dedine" Pchanmundžom, kde prebiehajú medzikórejské rokovania, bola v roku 1953 podpísaná dohoda o prímerí, ktorou sa fakticky skončila kórejská vojna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies