Ostatné armády budú podľa Rusov po nasadení novej zbrane v Kaliningrade slepé a hluché

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 10:27 • 2 min
Ostatné armády budú podľa Rusov po nasadení novej zbrane v Kaliningrade slepé a hluché

KALININGRAD – V oblasti bola spustená rádiová elektronická bojová technika „Murmansk-BN“, ktorá nemá vo svete žiadnu obdobu. Systém je schopný potlačiť komunikačné kanály v krajinách východnej, strednej Európy a Pobaltia v okruhu 8 000 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v dokumente Radioelectronic Technologies Concern (KRET), strategický komplex bude schopný potlačiť signál amerického komunikačného systému, ktorý koordinuje komunikáciu všetkých amerických orgánov a spojencov NATO.

 

Zariadenie je namontované na siedmich ťažkých vozidlách KAMAZ. Komplex pozostáva z výkonných teleskopických stožiarov s anténami a nízkofrekvenčných rozšíriteľných antén.

 

Štandardný čas nasadenia zariadenia je 72 hodín, po ktorom môže zbaviť nepriateľskú loď komunikácie a navigácie, ale tiež úplne zničiť všetku elektroniku jeho palubného vyzbrojovania vo vzdialenosti niekoľko tisíc kilometrov.

 

Práca na takomto strategickom vybavení sa začala ešte v ZSSR v 60-tych rokoch, ale bolo možné vyvinúť potrebnú základňu do roku 2015, a následne vyrobiť prototyp. Vtedy ho preukázali na Severnej flotile. V roku 2016 bol systém nasadený na bojovú službu. V marci 2017 bol "Murmansk-BN" nasadený na Kryme.

 

Komplex, ktorý vstúpil do bojovej služby v Kaliningrade, je schopný zbaviť komunikácie vojnové lode, lietadlá, drony a vojenské veliteľstvo pravdepodobného nepriateľa. Komplex nachádzajúci sa v tomto regióne bude môcť potlačiť aj komunikáciu v krajinách východnej, strednej Európy a pobaltského regiónu, oblasti Baltského a Severozápadného Atlantického oceánu.

 

V polovici apríla bolo oznámené, že tento komplex, spolu s nedávno nasadenými systémami Borisoglebsk-2, Pole-21, Silok a Krasucha, sa spoločne zúčastnili na vojenských cvičeniach jednotiek východného vojenského okruhu, ktoré sa konali naraz v ôsmich regiónoch Ďalekého Východu. Viac ako tisíc špecialistov a približne 100 jednotiek špeciálneho vybavenia pracovalo na testovacích úlohách.

 

Ako bolo uvedené na ruskom vojenskom oddelení, vojenský personál vypracoval detekciu, zistenie smeru a analýzu signálov z rádiových zdrojov v pracovnom frekvenčnom rozsahu. Odborníci spúšťajú rádiové rušenie a blokujú diaľkové ovládanie bezpilotných lietadiel. Boli vypracované spôsoby ako zabrániť riadiacemu systému "nepriateľa" a nedovoliť mu spustiť nálet na pozície vojakov.     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona