BRATISLAVA – Zdravie je to najdôležitejšie, ale stravujeme sa naozaj tak, aby sme svoje telo chránili pred chorobami? Pokúste sa čo najviac variť doma, nielenže ušetríte, ale čo je hlavné viete, čo do jedál pridávate.
Kupované müsli
V reklame sú označované za zdravé raňajky, ale v skutočnosti to tak vôbec nie je. Schválne si porovnajte kalorické hodnoty müsli tyčinky napríklad s horkou čokoládou. Budete prekvapený koľko skrytých cukrov táto „zdravá“ pochúťka ukrýva. Oveľa lepšie sú sypané zmesi müsli, ale ak vám príliš nechutia pripravte si ich doma. Zmiešajte ovsené vločky, hrozienka, med, oriešky a ďalšie prísady podľa vašej chuti a potom šup s plechom do rúry. Ak si nepotrpíte na štíhlu líniu, tak vyskúšajte kondenzované mlieko na zapekanie tejto dobroty.
Light potraviny
Snažíte sa držať diétu a preto sa zameriavate na potraviny, ktoré sú light? Prestaňte s tým, toto ku zníženiu váhy zaručene nevedie. Prečo? Výrobky síce neobsahujú žiadny cukor, čo ale výrobcovia doženú s umelými sladidlami. Umelé sladidlá nás k zdraviu nedovedú, následkom konzumácie je potlačenie hladu.
Dresingy
Dávate prednosť značkovým dresingom z obchodu? Vynikajúcu šalátovú zálievku vykúzlite aj doma a to oveľa lacnejšie a predovšetkým zdravšie. Do bieleho jogurtu pridajte bylinky, cesnak a korenie. Bylinky budú výraznejšie, keď si ich vypestujete doma. Dobre poslúži aj olivový olej alebo jablčný ocot.
Čim sladiť?
Sladkú chuť môžete vykúzliť pomocou medu (najlepšie priamo od včelára), trstinového cukru, stévie alebo vďaka javorovému sirupu. Poznáte rastlinku stéviu cukrovú? Ak nie, je to veľká škoda. Tento prírodný cukor pochádza z Latinskej Ameriky, ale obľúbený je na celom svete. Cukor zo stévie môžu konzumovať aj diabetici, čo je lepšia náhrada za sladidlá, ktoré sa získavajú chemickou cestou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies