Do juhokórejského Pusanu priplávala americká jadrová ponorka USS Kentucky

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 16:15 • 2 min
Do juhokórejského Pusanu priplávala americká jadrová ponorka USS Kentucky

SOUL — Americká jadrová ponorka USS Kentucky vyzbrojená balistickými raketami v utorok priplávala do juhokórejského prístavného mesta Pusan. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1981. Oznámil to koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť reakcie Washingtonu a Soulu na rastúce hrozby zo strany Severnej Kórey. Príchod ponorky sa uskutočnil v čase, keď sa na Kórejskom polostrove stupňuje napätie. Severná Kórea minulú stredu skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu Hwasong-18.

USS Kentucky je patrí do triedy ponoriek Ohio. Meria 170 metrov, má výtlak 18.500 ton a je schopná niesť 20 balistických striel Trident II.

Soul a Washington počas utorka prvýkrát rokovali aj v rámci tzv. Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG), ktorá má zlepšiť koordináciu medzi oboma štátmi v jadrových otázkach a zvýšiť pripravenosť na prípadný útok zo strany Severnej Kórey. Na jej zriadení sa dohodli lídri USA a Kórey už v apríli

Podľa juhokórejskej vlády americká strana ubezpečila, že v prípade, ak KĽDR zaútočí na Soul jadrovými zbraňami, „bude čeliť okamžitým, zdrvujúcim a rozhodným protiopatreniam“. Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v pondelok vyhlásila, že takéto kroky len "vzdialia" Kórejskú ľudovodemokratickú republiku od možných rozhovorov. Severná Kórea je podľa nej "pripravená rozhodne reagovať na akékoľvek činy porušujúce jej zvrchovanosť". Rozhovory s USA však odmietla a označila ich za "fantazírovanie".

Hovorca severokórejského ministerstva obrany vyslanie americkej ponorky nedávno označil za neskrývané jadrové vydieranie Severnej Kórey. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a americký prezident Joe Biden ešte v apríli počas svojho stretnutia v Bielom dome oznámili, že do Južnej Kórey prvýkrát po 40 rokoch pripláva americká ponorka vybavená balistickými raketami schopnými niesť jadrové hlavice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies